Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Katrca predsednika Pahorja gre na Koroško

Za 60.000 evrov jo je kupila družina Fratar iz Dravograda. Izkupiček bo namenjen junakom 3. nadstropja.
Borut Pahor  je za svojo katro iztržil 120-krat več, kolikor je zanjo odštel pred 20 leti. FOTO: Tomi Lombar
Borut Pahor  je za svojo katro iztržil 120-krat več, kolikor je zanjo odštel pred 20 leti. FOTO: Tomi Lombar
P. M.
15. 2. 2023 | 11:57
15. 2. 2023 | 18:44
3:54

Danes je mednarodni dan boja proti otroškemu raku, za katerim pri nas vsako leto zboli okrog osemdeset otrok in mladostnikov. Društvo Junaki 3. nadstropja, ki združuje starše malih pacientov, današnji dan posveča ozaveščanju o tem, kako pristopiti k obolelim in njihovim najbližjim. Poleg zdravja si želijo predvsem sprejetosti med vrstniki in v svojem okolju.

Pediatrična klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pediatrična klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljudje imajo še vedno težave s pristopom do obolelih otrok, ugotavljajo v društvu. Zato so pripravili deset nasvetov, kako se v takih primerih ustrezno odzvati. »Zagotovo ne recite, da vi tega ne bi zmogli,« se glasi eden od nasvetov, saj takšna izjava staršem ni v pomoč, četudi je dobronamerna. »Nimajo izbire, otrok jih potrebuje in morajo ostati močni,« pojasnjujejo. Še kako pa so dobrodošle besede spodbude in opogumljanja in občutek, da okolje tako obolele kot njihove starše sprejema, zato jih v težkih trenutkih ne zapustite, svetujejo, ampak jim pokažite, da jim stojite ob strani.

Nasvete o zdravljenju je bolje prepustiti zdravnikom, dodajajo, in raje ponuditi pomoč pri vsakodnevnih in rutinskih opravilih, za katere staršem, ki želijo biti čim več z otrokom, največkrat zmanjka časa.

Kadar zboli eden v družini, se zamaje dinamika vseh, zlasti sorojencev obolelih, ki se pogosto čutijo odrinjene. Zato se je treba posvetiti tudi njim, se pogovoriti o njihovih občutkih in jim preusmeriti pozornost – morda z vabilom na izlet ali k druženju in igri.

Izkupiček za Pahorjevo katrco junakom 3. nadstropja

Zlata pentlja je simbol boja proti otroškemu raku. Junaki, ki se proti raku borijo v tretjem nadstropju pediatrične klinike v Ljubljani, si želijo, da si pentlje danes nadene čim več ljudi in jih tako podpre v njihovem boju.

To je že storil tudi nekdanji predsednik države Borut Pahor. Na dražbi, ki se je zaključila opoldne, je najboljšemu ponudniku ponudil svojo že legendarno katrco – renault 4 GTL. Izkupiček bo namenil društvu Junaki 3. nadstropja in Inštitutu Zlata pentljica. Družina Fratar iz Dravograda je zanjo odštela 60.000 evrov. Ko jo je pred dvajsetimi leti kupil od neke gospe, je zanjo odštel 500 evrov, je prek tviterja javil Pahor. Danes je zanjo zbral 120-kratno takratno kupnino, kar je sijajno, je dejal.

Redka bolezen

Rak pri otrocih je sicer redka bolezen, navaja na svoji spletni strani onkološki inštitut, predstavlja pa tretji najpogostejši vzrok smrti pri mlajših od 15 let. Pred njim so kot vzrok smrti samo poškodbe in prirojene nepravilnosti. Število obolelih otrok zadnja leta stalno narašča, a upada tudi umrljivost. Danes pozdravijo že skoraj 80 odstotkov otrok z rakom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine