Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Z obnovljivim receptom vsak mesec posebej v lekarno

Vlada se je za omejitev izdaje zdravil odločila tudi zato, da se po domovih ne bi začela kopičiti zdravila.
Obnovljivi recept ne velja več po odloku vlade, sprejetem pred več kot dobrim tednom dni v okviru kriznih ukrepov za zmanjšanje širjenja okužb s koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Obnovljivi recept ne velja več po odloku vlade, sprejetem pred več kot dobrim tednom dni v okviru kriznih ukrepov za zmanjšanje širjenja okužb s koronavirusom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
1. 4. 2020 | 10:30
1. 4. 2020 | 12:00
2:11
Na uredništvo Dela je poklicala 80-letna bralka, ki živi v četrtem nadstropju, sama z bolnim možem, ki mora biti ves čas priključen na kisik, zato težko odide od doma. Ko je nazadnje šla v lekarno po zdravila, ki ji jih je zdravnik predpisal za tri mesece, so ji izdali zdravila le za mesec dni.

Gospa pravi, da je obupana, saj bo tako morala večkrat pustiti moža samega doma in se izpostavljati okužbam, sama pa tudi ni v ravno najboljši zdravstveni kondiciji. Zakaj obnovljivi recepti ne veljajo več?



Obnovljivi recepti ne omogočajo več izdaje zdravil za daljše obdobje kot mesec dni. Omejitev izdaje zdravil je sprejela vlada z odredbo o omejitvi izdaje zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti  »Ob tem naj poudarimo, da se način predpisovanja receptov ni spremenil, omejili smo samo enkratno izdajo količine zdravila na recept,« poudarjajo na ministrstvu.

Vlada se je za spremembo izdaje zdravil na obnovljivi recept odločila, »da se po domovih ne bi začela kopičiti zdravila in da se ne bi zgodilo, da bi v času vrhunca epidemije koronavirusa zdravil v lekarnah zaradi tega zmanjkalo. Z istim receptom lahko gre gospa še drugič in tretjič po zdravila,« so nam pojasnili na Lekarniški zbornici Slovenije.

Tako mora po novem vsak kroničen bolnik po zdravila sproti, kar pomeni, da mora v lekarno vsak enkrat na mesec. Za starejše, bolne in slabotne ljudi je to težava.

Obnovljivi recepti so bili uveden pred leti za bolnike, ki potrebujejo dolgotrajno zdravljenje, da bi se zmanjšali nepotrebni obiski zdravnikov in lekarn. Napišejo jih lahko največ za obdobje enega leta izbrani zdravniki, ginekologi in pediatri.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine