Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

»Občine potrebujejo ženske roke, ker so bolj pozorne do detajlov«

Strokovnjaki pozdravljajo nekatere spremembe v slovenskih občinah.
FOTO: Ljubo Vukelić
FOTO: Ljubo Vukelić
Uredništvo
3. 12. 2018 | 09:10
3. 12. 2018 | 10:45
3:36
Lokalne volitve so končane, zdaj je čas za analizo. Štirje politični komentatorji so predstavili svoje videnje.



FOTO: Tadej Regent
FOTO: Tadej Regent
Jasmina Vidmar
, Skupnost občin Slovenije: Volivke in volivci so se v Mariboru odločali med političnim profesionalcem in uspešnim podjetnikom, med že izkušenim in doživetim ter obetom nečesa novega. Z glasovanjem za Sašo Arsenoviča so ljudje kot že večkrat dali priložnost (ne)političnemu obrazu. Priložnost človeku, ki se v mestu že več let dokazuje kot uspešen podjetnik in s tem vzbuja upanje, da bo svojo podjetnost in sposobnost vodenja prenesel in uveljavil tudi kot župan. Da bo mesto, ki je nenehno in pogosto nezadovoljno s sabo in drugimi, z novim županom, ki je osebno uspešen, postalo uspešnejše in se poravnalo z najuspešnejšimi mesti v Sloveniji.

FOTO: Ljubo Vukelić
FOTO: Ljubo Vukelić
Miro Kline
, Fakulteta za družbene vede UL: Največje presenečenje je gotovo zmaga Nuške Gajšek na Ptuju. Jaz mislim, da občine potrebujejo ženske roke, ki so nežnejše in bolj pozorne do detajlov. Tudi izvolitev Saše Arsenoviča v Mariboru je pozitivno presenečenje, saj je morda na občino končno prišel nekdo, ki bo iz mesta nekaj naredil. Vsekakor pa je zamenjava dolgoletnih županov v nekaterih občinah dobra čistilna akcija, saj potrebujemo večjo dinamiko pri zamenjavah županov. Da niso na oblasti večni župani, ki nato zabredejo v kalupe in ne prinesejo nobene novosti.

Infografika Foto Delo
Infografika Foto Delo


FOTO: Aleš Černivec
FOTO: Aleš Černivec
Violeta Neubauer
, Ženski lobi: Ženske, ki so kandidirale za županje na tokratnih volitvah, so resda bile uspešnejše kot kandidatke na volitvah leta 2014, a ob 23 izvoljenih županjah težko govorimo o rekordnem povečanju njihove zastopanosti. Zastopanost kandidatk se je na letošnjih volitvah v primerjavi s prejšnjimi povečala za zgolj 0,2 odstotka. Tudi delež izvoljenih županj (četudi se je povečal za 3,25 odstotka) ni zanesljiv znanilec nadaljnjega povečevanja njihovega deleža. Ob odsotnosti kakršnihkoli ukrepov za večjo zastopanost žensk na županskih kandidatnih listah težko računamo na nadaljnji pozitiven trend, vsaj 40-odstotne zastopanosti žensk pa sodeč po dosedanjih rezultatih ne bomo dosegli prej kot v 50 letih.

FOTO: Tomi Lombar
FOTO: Tomi Lombar
Rado Bohinc
, Fakulteta za družbene vede UL: Županske mandate bi morali omejiti na največ dva. Ne le zaradi povečanja korupcijskih tveganj;  funkcionarji, ki so predolgo na oblasti, se obkrožijo s svojimi oboževalci, izgubijo pravi stik z ljudmi in smisel za realnost. Predvsem pa usahne tekmovalnost idej, uveljavlja se en sam razvojni koncept, alternativni razvojni modeli so brez možnosti. Boris Popovič je veliko pripomogel k razvoju Kopra kot trgovskega centra, ni pa mu ga uspelo uveljaviti kot slovenske zahodne kulturne prestolnice. Nazadovanje univerze, razpadajoče mestno jedro ob bahavih novih ulicah ter infrastrukturno in ekološko zanemarjeni deli koprskega obrobja so nakopičili jezo večine volivcev. Ta je proti dosedanjemu županu povezala vse lokalne politične sile.

Infografika Foto Delo
Infografika Foto Delo

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine