Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister napovedal poskusni začetek množičnega testiranja v Ljubljani

Prazniki zahtevajo veliko previdnost, boji se jih vsa Evropa, lahko namreč pomenijo začetek tretjega vala, je komentiral minister za zdravje.
Tomaž Gantar, minister za zdravje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tomaž Gantar, minister za zdravje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ka. M.
15. 12. 2020 | 10:55
15. 12. 2020 | 13:57
3:56
Epidemija se v Sloveniji še ne umirja, v bolnišnicah se zdravi več kot 1280 oseb s covidom-19, danes pa se je začelo obdobje razrahljanih ukrepov, ki bo predvidoma trajalo do 23. decembra. Odprtje nekaterih storitvenih dejavnosti in trgovin z nenujnimi artikli v štirih regijah z boljšo epidemiološko sliko je naletelo na odobravanje gospodarskega sektorja, minister za zdravje Tomaž Gantar pa je bil do ukrepanja zadržan

image_alt
Ob prehajanju med občinami bo treba pokazati aplikacijo #OstaniZdrav


Da še zdaleč nismo zunaj nevarnosti epidemije, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Gantar. Do trimestnega števila zasedenih bolniških postelj nam še veliko manjka, zaradi česar je obremenjeno osebje, prav tako pa je odloženo zdravljenje bolnikov, ki niso okuženi z novim koronavirusom. Ob razrahljanju ukrepov je minister komentiral, da učenci še en teden ostajajo doma, da jih za tako kratek čas do šolskih počitnic ne bi izpostavljali nevarnostim okužbe.

Posnetek novinarske konference si lahko ogledate tukaj



Prazniki zahtevajo veliko previdnost, boji se jih vsa Evropa, lahko namreč pomenijo začetek tretjega vala, je komentiral minister za zdravje. Ukrepi za čas praznikov bodo sprejeti, pogovori o njih bodo potekali jutri in v četrtek. Tretji val epidemije, je komentiral, se napoveduje in utegne biti še zahtevnejši od drugega.


Testiranje s hitrimi testi in nošnja maske


Minister Gantar je napovedal, da bo prihodnji teden (med 21. in 24. decembrom) na območju Ljubljane predvidoma potekalo prostovoljno poskusno testiranje s hitrimi testi. Računajo namreč, da bo do ponedeljka na razpolago 30.000 hitrih testov. Rok za oddajo ponudb za dobavo testov na ponovljenem razpisu se izteče danes, minister pa je napovedal nakup 60.000 hitrih testov v letošnjem letu. Testiranje s hitrimi testi bo sprva potekalo na območju Ljubljane, v nadaljevanju pa bodo teste opravljali v stotih mobilnih enotah.

Minister pričakuje, da bodo na tokratnem razpisu, kjer so ceno za posamezen test omejili na 5,5 evra, prejeli več ustreznih ponudb. Tudi tokrat pa zahtevajo, da test že vsebuje potreben pufer v epruveti, saj bi postopek v nasprotnem primeru pomenil bistveno večjo verjetnost napake in kontaminacije, kar lahko privede do neustreznega rezultata. Zagotoviti je treba čim bolj enostaven in hiter postopek za testiranje, saj ga bodo izvajali tudi laboratorijskega dela nevešči delavci v zdravstvu.

Včeraj so v Sloveniji znova našteli več kot 1500 okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Včeraj so v Sloveniji znova našteli več kot 1500 okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Poleg hitrih testov je Gantar med ukrepi za zamejevanje širjenja novega koronavirusa poudaril nošnjo kvalitetne zaščitne maske na pravilen način. Virus namreč širimo, še preden zbolimo, je spomnil, zato da je nošnja maske v zaprtih prostorih, kot je med drugim delovno mesto, eden od najučinkovitejših načinov preprečevanja širjenja virusa. Med okuženimi je še vedno največ delovno aktivnih ljudi. V nasprotju z zaprtimi prostori nošnja maske na prostem ob ustrezni varnostni razdalji bistveno ne prispeva k preprečevanju širjenja epidemije, zaradi česar se je vlada odločila odpraviti obvezno nošenje maske na prostem.

image_alt
Maske na prostem ne bodo več obvezne


Minister je med drugim spregovoril tudi o preoblikovanju svetovalne skupine za covid-19. Želi si, da bi v njej sodelovali epidemiologi, vključno z vodilnim epidemiologom NIJZ Mariem Fafanglom, pa tudi sociologi in psihologi. Menil je tudi, da bi vsi oboleli za covidom-19 morali prejeti stoodstotno nadomestilo za čas bolniške odsotnosti. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine