Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ob prehajanju med občinami bo treba pokazati aplikacijo #OstaniZdrav

Od torka do 23. decembra bodo odprte cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice. Prehajanje med statističnimi regijami še naprej ne bo dovoljeno.
Aplikacija #Ostanizdrav. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Aplikacija #Ostanizdrav. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Nejc Gole, Ka. M.
14. 12. 2020 | 10:55
14. 12. 2020 | 14:11
3:57
Odločili smo se, da ob zelo strogih pogojih dovoljujemo izvajanje nekaterih dejavnosti in zaostrimo inšpekcijski nadzor, je vladno sproščanje ukrepov predstavil gospodarski minister Zdravko Počivalšek: »Pozitivno je, da industrije ne bomo ustavljali, saj doslej ni predstavljala perečega vira okužb.«

Od torka do 23. decembra bodo odprte cvetličarne, avtopralnice, kemične čistilnice. Vlada sprošča izvajanje higienske nege, razen dejavnosti salonov za nego telesa in dejavnosti piercinga, tetoviranja in podobnih postopkov. Odprle se bodo torej dejavnost frizerjev, brivcev, ličenja, manikure, pedikure in nege obraza. Medtem bodo še naprej zaprti solariji, savne, masaže in kopeli. Poleg bančnih in zavarovalniških storitev se v vseh statističnih regijah sproščajo tudi druge finančne storitve. 

Vladno novinarsko konferenco si lahko ogledate tukaj



V le štirih statističnih regijah – osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški in gorenjski – pa se odpirajo prodajalne oblačil in obutev, športne trgovine in prodajalne z motornimi vozili. Dovoljuje se tudi prodaja oblačil in obutve v drugih trgovinah. Pri tem pomerjanje oblačil in obutve ne bo dovoljeno.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

Gondole ostajajo zaprte


Vlada od jutri sprošča tudi javni prevoz, ki se bo izvajal po počitniškem voznem redu. Vlaki in avtobusi bodo lahko največ polovično zasedeni. Dovoljuje se tudi obratovanje vlečnic, sedežnic in krožnih kabinskih žičnic, ki bodo lahko hkrati peljale le eno osebo oziroma člane istega gospodinjstva. Nihalke ostajajo zaprte, dokler NIJZ ne da priporočil glede njihova varne uporabe, je povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Prav tako je pozval, naj se na smučiščih vzdržuje distanca: »Če pogledamo fotografije iz enega od slovenskih smučarskih središč, vidimo, da to ne gre naprej.«

image_alt
V štirih regijah odpravljena omejitev gibanja na občine


Prehajanje občinskih meja z #OstaniZdrav


Od jutri do 23. decembra bodo prav tako spremenjene omejitve gibanja. Kot je pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, bo v štirih regijah z najboljšim epidemiološkim stanjem dovoljeno gibanje med občinami ob pogoju, da imajo ljudje na pametnih telefonih naloženo in aktivirano aplikacijo #Ostanizdrav (doslej si jo je naložilo in aktiviralo več kot 207.000 uporabnikov). 

Policisti bodo nadzor vršili na naključnih lokacijah tako, da jim bodo osebe ob prehodu občinskih meja pokazale ekran telefona. Če oseba ne bo hotela pokazati zaslona, ne bo kaznovana, a ne bo smela prečkati meje občine. Bodo pa policisti lahko kaznovali občane, če bodo zunaj občine prebivališča brez aplikacije.

Prehajanje med statističnimi regijami še naprej ne bo dovoljeno. 

Kot je povedal minister Hojs, bodo pripravili tudi osnutke odlokov, ki bodo veljali od 24. decembra. Slovenski vladi je med drugim zgled Nemčija, kjer bodo veljale ostrejše omejitve med prazniki.

V nedeljo je umrlo 44 oseb s covidom-19. FOTO: Matej Družnik/Delo
V nedeljo je umrlo 44 oseb s covidom-19. FOTO: Matej Družnik/Delo


Epidemija se še ne umirja


»Število novoodkritih primerov je še vedno visoko, epidemija se še ne umirja, a primerjava med tem in prejšnjim koncem tedna kljub vsemu vzbuja upanje, da se razmere počasi izboljšujejo. Vsaj kar se tiče števila novookuženih,« je na vladni novinarski konferenci še povedal vladni govorec Jelko Kacin. Največ novookuženih je še vedno v Posavski regiji, med kraji pa izstopa Črnomelj. V Ljubljani so včeraj odkrili le 35 novih okužb.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine