Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

NSi opozarja na nedopustne prakse pri velikih infrastrukturnih projektih

Ker je pred državo nekaj novih velikih projektov, v NSi zahtevajo sklic nujne seje komisije državnega zbora za nadzor javnih financ, na kateri bodo od odgovornih zahtevali pojasnila glede vodenja. V NSi zahtevajo tudi spremembe javnega naročanja.
NSi opozarja na nedopustne prakse pri velikih infrastrukturnih projektih. FOTO: Jure Eržen/Delo
NSi opozarja na nedopustne prakse pri velikih infrastrukturnih projektih. FOTO: Jure Eržen/Delo
2. 8. 2019 | 13:30
2. 8. 2019 | 13:38
3:00
Od odgovornih predstavnikov ministrstev in 2TDK v NSi pričakujejo, da poslancem in javnosti podajo pojasnila o načinih načrtovanja in vodenja velikih državnih infrastrukturnih projektov. Že leta so po navedbah poslanca NSi Aleksandra Reberška investicije namreč vodene dvomljivo in netransparentno. »Začne se že pri samem umeščanju projektov in tras, da se izberejo najdražje različice, ki uničujejo čim več mostov, viaduktov in predorov. Gradbeni standardi so izjemno visoki, kar draži končne investicije,« poudarja poslanec, ki si želi, da bi se na vodilnih političnih in vodstvenih funkcijah obnašali tako, kot da gradijo svojo hišo, ko vsak izbere najbolj kakovostnega in najcenejšega izvajalca.

Od ministrstva za javno upravo pa v NSi zahtevajo, da čim prej spremenijo noveliran zakon o javnem naročanju, ki da je tog, neživljenjski in onemogoča hitro in transparentno izbiro izvajalcev. »Treba je preprečiti, da neizbrani izvajalci mesece in leta zavlačujejo dela,« je poudaril poslanec NSi, ki s spremembami, ki jih pripravljajo na ministrstvu, še ni seznanjen.

Kot je napovedal minister Rudi Medved, bodo, ker zakonodaja zdaj omogoča, da se isti pritožniki večkrat pritožujejo na isto stvar, najprej spremenili zakon o pravnem varstvu – spremenili bodo način izbire članov revizijske komisije, da se to dvigne na višji strokovni nivo.

»Zdaj smo namreč v situaciji, da se člani revizijske komisije izbirajo nekako tako kot člani sveta nekega javnega zavoda, tako ohlapni so ti kriteriji, skozi nobeno strokovno sito ti kandidati ne gredo. To bomo popravili in moram reči, da smo v strokovni javnosti naleteli na izredno odobravanje pripravljenih rešitev. Preprečili bomo torej nenehna pritoževanja na iste stvari, saj takšnega načina pritoževanja svet tako rekoč ne pozna. Prizadevamo si uvesti tudi sodno varstvo, kar stroka podpira, naleteli pa smo tudi na nasprotovanje. Ne trdim, da so sedanji člani revizijske komisije nestrokovni, trdim pa, da pogosto sprejmejo črkobralske in neživljenjske odločitve. Del krivde, kar se nam dogaja, nosijo torej tudi oni. Vse to meče slabo luč na vse postopke javnega naročanja, ki pa v 99 odstotkih tečejo normalno in dobro. Vsak tak razvpit primer, kot so Karavanke, pa je povod za pavšalne kritike, kako je pri nas vse zanič. Kar pa dejansko ne drži,« je v enem od zadnjih intervjujev opozoril še minister.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine