Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

NSi o točki preloma s koalicijo

Vodja poslanske skupine NSi pred današnjim izobraževalnim odborom pisal koaliciji in Desusu, saj bi bilo zaradi razmerij glasovanje lahko »nepredvidljivo«.
»Eventuelna podpora opozicijskemu predlogu bi za NSi pomenila tudi točko preloma s koalicijo,« koalicijskim partnerjem žuga vodja poslancem NSi. FOTO: Jure Eržen/Delo
»Eventuelna podpora opozicijskemu predlogu bi za NSi pomenila tudi točko preloma s koalicijo,« koalicijskim partnerjem žuga vodja poslancem NSi. FOTO: Jure Eržen/Delo
11. 3. 2021 | 06:00
2:01
Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je pred današnjim izobraževalnim odborom pisal koalicijskim partnerjem in tudi Desusu, da naj nikar ne podprejo opozicijske novele zakona o vrtcih, ki bi financiranje zasebnih vrtcev prepuščale v odločanje občinam. Te bi lahko financiranje zavrnile, če je v javnih vrtcih na njenem območju dovolj mest za otroke, vključene v zasebne vrtce. Ker bi opozicija s podporo SMC, ki je podobno rešitev v preteklosti že zagovarjala, lahko zbrala dovolj glasov, v NSi zdaj pišejo, da je rešitev v nasprotju z njihovim programom in bi zanje pomenila tudi točko preloma s koalicijo.

»Ker ne želimo, da imamo eno koalicijo na vladi, drugo pa v državnem zboru (mnenje vlade do predloga zakona je negativno), predlagamo, da vložimo vse napore, da se zakon že na odboru zavrne,« je zažugal še Horvat v smeri SMC, kjer pa brbota ravno zaradi očitkov, da so v vladi premalo slišani.

Prvopodpisani pod predlogom novele zakona poslanec SD Marko Koprivc je ob predstavitvi izpostavil, da je glede na to, da imamo v Sloveniji odlično mrežo javnih vrtcev in smo glede tega primerjalno z drugimi državami v samem vrhu, torej nepotrebno in nepravično do občin, da so po veljavni zakonodaji dolžne financirati tudi zasebne vrtce v višini 85 odstotkov. Tudi občinske organizacije po njegovih besedah že nekaj časa pozivajo, da bi bilo prav, da odločajo o tem, kdaj je zasebne vrtce treba financirati in kdaj ne.

»Če je bilo še pred leti morda nekoliko premalo mest v javnih vrtcih in so zasebni nekako dopolnjevali mrežo, danes te potrebe ni več,« je prepričan Koprivc in dodal še, da v tem primeru ne govorijo o vrtcih s koncesijo, pač pa zasebnih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine