Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nov heliport za reševanje življenj

Novo pristajališče helikopterjev Splošne bolnišnice Izola bo v pomoč od 60 do 80 življenjsko ogroženim bolnikom na leto.
Nov heliport pred Splošno bolnišnico Izola je vreden 490.000 evrov. Foto Uroš Hočevar
Nov heliport pred Splošno bolnišnico Izola je vreden 490.000 evrov. Foto Uroš Hočevar
28. 6. 2019 | 11:45
29. 6. 2019 | 00:55
1:44
 Novi heliport, ki so ga slavnostno odprli včeraj, bo koristilo od 60 do 80 življenjsko ogroženih bolnikov na leto, ocenjujejo v Splošni bolnišnici Izola. »To je zelo pomembna pridobitev ne le za izolsko bolnišnico, ampak predvsem za regijo,« meni Katja Štrancar Fatur, vodja projekta Emergency EuroRegion, prek katerega so sofinancirali naložbo.

Večino sredstev – 340.000 evrov od skupne vrednosti heliporta 490.000 evrov – je sicer prispevala bolnišnica sama. V Splošni bolnišnici Izola so v zadnjih letih za helikopterske prevoze uporabljali nenamensko površino na izolski Rudi, oddaljeno nekaj minut, ki je bila poleg tega še neosvetljena, zato prevozov niso mogli izvajati v nočnih urah.



Bolnika je bilo treba z reševalnim vozilom najprej prepeljati do vzletne površine, kar je v kritičnih situacijah lahko pomenilo večjo možnost zapletov. Heliport pa bo omogočil tudi prevoz ogroženih novorojenčkov v ljubljanski klinični center, kar do zdaj zaradi prevelikega tveganja ni bilo vedno mogoče. Helikopterski prevoz lahko aktivira zdravnik izolske bolnišnice ali regijske prehospitalne enote.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine