Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Nizka rodnost ni le slovenska težava

»Slovenija je z demografskimi vprašanji na vlaku razvitega sveta. A če se bo svetovno prebivalstvo tako skrčilo, kot kažejo demografski izračuni, je vprašanje, kaj to pomeni za male narode, kot je slovenski,« se sprašuje Janez Malačič, demograf in profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti.
Staranje prebivalstva v Sloveniji je velik in težko obvladljiv izziv, ki se mu politiki – kolikor se le morejo – izogibajo. Foto Blaž Samec
Staranje prebivalstva v Sloveniji je velik in težko obvladljiv izziv, ki se mu politiki – kolikor se le morejo – izogibajo. Foto Blaž Samec
7. 5. 2024 | 15:00
7. 5. 2024 | 15:33
13:34

V nadaljevanju preberite:

Odkar smo v EU, se je število prebivalcev Slovenije povečalo. Zdaj nas je dobra dva milijona in sto tisoč, pred dvema desetletjema nas je bilo 120 tisoč manj. Vendar to ne pomeni, da demografskega vprašanja ni. Država Slovenija bo – kot številne druge – vsaj še nekaj časa sicer zagotovo obstala. Vprašanje pa je, kaj bo s Slovenci in Slovenkami, ki v njej izvorno živimo. Če se želimo genetsko ohraniti, je demografsko vprašanje bolj aktualno kot kdajkoli doslej.

V obdobju našega članstva v EU smo se v povprečju postarali za štiri leta: prej je bila povprečna starost prebivalca Slovenije 40, zdaj je 44 let. Podaljšala se je življenjska doba: v povprečju živimo kar 6,2 leta dlje. Fantek, ki se rodi zdaj, lahko pričakuje, da bo dočakal 78,4 leta, deklica 83,9 leta, v povprečju 81,3 leta. Po tem merilu smo na 27. mestu v svetu. Vendar je pri nas vse manj mladih prebivalcev. Slovenija je z lanskimi 16.811 porodi zdrsnila na najnižjo točko, odkar obstajajo podatki o rojstvih pri nas, kar lahko že v nekaj generacijah pripelje do vprašanja, ali bomo sploh obstali. Kakšna je naša demografska politika?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine