Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nekdanja agentka pripravljena tudi na poravnavo

Tožba Simone Drenik Bavdek zoper državni zbor še poteka, prav tako postopek zoper Mateja Tonina.
Pred enim letom je parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) končala zaslišanja vseh vpletenih, med drugim tudi nekdanje agentke Simone Drenik Bavdek in arbitra Jerneja Sekolca. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Pred enim letom je parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) končala zaslišanja vseh vpletenih, med drugim tudi nekdanje agentke Simone Drenik Bavdek in arbitra Jerneja Sekolca. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Suzana Kos, Barbara Eržen
23. 7. 2020 | 06:00
23. 7. 2020 | 06:08
3:41
Ljubljana – Tudi pol leta za tem, ko se je državni zbor za zaprtimi vrati seznanil s poročilom parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) o arbitraži, nekdanja agentka Simona Drenik Bavdek, ki jo je hrvaška SOA ujela pri nedovoljenih pogovorih z nekdanjim arbitrom Jernejem Sekolcem na relaciji Kranj–Dunaj, še vedno vztraja pri njegovi odpravi. Bi se bila pa v zadevi, kjer so doslej izmenjali le nekaj vlog, pripravljena tudi poravnati, a do zdaj takega predloga ne ena ne druga stran nista dali na mizo.

Ali bi bili to pripravljeni storiti v državnem zboru, nam niso odgovorili, češ da jih po pooblastilu zastopa državno odvetništvo, kjer pa, ker gre za odprt postopek, podrobnejših informacij ne dajejo. Pojasnili so le, da narok na upravnem sodišču, kamor se je obrnila nekdanja agentka, še ni razpisan.



Kot je znano, sta Simona Drenik Bavdek kot tudi njen odvetnik Roman Završek večkrat izpostavila, da je Knovs prekoračil svoja pooblastila, prav tako pa ji v samem postopku ni bila zagotovljena pravica do sodnega varstva. »Šla je, misleč da bo lahko razjasnila okoliščine v zvezi z delovanjem varnostno-obveščevalne službe, poslanci pa so to izkoristili kot njeno zaslišanje,« je komentiral še njen odvetnik in dodal, da bi morali ustanoviti preiskovalno komisijo, kjer bi imela tudi vse pravice preiskovanca, če bi želeli preiskovati njo.



Poleg odprave poročila je nekdanja agentka, na katero je v poročilu s prstom najbolj usmeril Matej Tonin, zahtevala tudi njegovo opravičilo. »Zato, ker sem pisal resnico, za to naj se opravičim,« je zavrnil njeno zahtevo še pred obravnavo v državnem zboru.
Knovs je svoje poročilo, ki bi se lahko štelo kot kazenska ovadba, sicer poslal na Nacionalni preiskovalni urad (NPU), medtem ko je Sova, ko jo je še vodil Rajko Kozmelj, vložila kazensko ovadbo zaradi domnevnega razkritja tajnih podatkov. Ali menijo, da so bili ti v poročilu res razkriti, na Sovi pod novim vodstvom, ko je NPU zaradi tega na zaslišanje povabila Mateja Tonina, niso komentirali. Je pa znano, da nekdanji predsednik Knovsa zadevo povezuje s preiskovanjem zaposlitve znanke nekdanjega premiera Marjana Šarca na Sovi. »Smešno je, da me preganjajo, ker sem preveč učinkovito opravljal delo, za katerega sem bil plačan,« je včeraj postopke komentiral za Radio Ognjišče in še dejal, da jih razume kot del pritiska nanj, a da pričakuje, da bo na koncu zmagala resnica.

Ob zadnjem zaslišanju – bili naj bi vsaj dve – je sicer Tonin zahteval, da se do dopustnosti postopka zoper njega, kjer naj bi mu zdaj očitali opustitve dolžnega ravnanja, ker je v tajni del poročila o arbitraži vključil tajne podatke Sove, a ni o tem vnaprej seznanil drugih članov Knovsa, opredeli tožilstvo. »Zaradi varstva osebnih podatkov vam na vprašanja ne moremo podati odgovora,« na vprašanja, kje so s predkazenskimi postopki v primeru arbitražne afere, ki bo, kot kaže, še naprej odmevala, odgovarjajo na NPU.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine