Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V protestih proti zaostritvi ukrepov v Kijevu ranjenih 40 policistov

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Ukrajinci imajo dovolj represivnih ukrepov. FOTO: Genya Savilov/AFP
Ukrajinci imajo dovolj represivnih ukrepov. FOTO: Genya Savilov/AFP
Š. J., M. B., STA
15. 12. 2020 | 06:53
15. 12. 2020 | 21:22
30:06


21.15 V Kijevu nasilni protesti proti zaostrovanju ukrepov

V spopadih med policijo in protestniki proti novi zaostritvi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa je bilo danes v ukrajinski prestolnici Kijev poškodovanih okoli 40 policistov. Več tisoč ljudi, med njimi številni mali podjetniki in trgovci, se je zbralo na glavnem trgu Majdan v središču prestolnice na protestih zaradi napovedi vlade, da bodo od 8. do 24. januarja zaprli šole, univerze, nenujne trgovine, restavracije, kinodvorane in telovadnice, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na trgu so skušali postaviti šotore, a jim je policija to preprečila. Protestniki, ki so zahtevali pravico do dela in preživetja, so v policiste metali različne predmete, ti pa so bili večinoma pasivni, je bilo videti na posnetkih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V spopadih, ki so sledili, je bilo po podatkih policije poškodovanih okoli 40 policistov, večinoma zaradi solzivca, ki so ga vrgli protestniki. Podatkov o morebitnih poškodovanih med protestniki, ni bilo, navaja AFP. Protesti potekajo že nekaj tednov. Mnogi mali podjetniki so jezni tudi zaradi načrtov vlade, da bo uvedla obvezno uporabo blagajn, saj menijo, da bo zanje to predrago. Vlada želi s tem preprečiti davčne goljufije.

21.00 Po skoraj letu pandemije v ZDA razvili lastne teste

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je danes odobrila uporabo prvih testov na okužbo z novim koronavirusom za domačo uporabo v ZDA. Test bo mogoče kupiti za okoli 30 ameriških dolarjev, rezultat testa pa je znan v okoli 20 minutah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Test je izdelalo podjetje Ellume s sedežem v Kaliforniji s podporo 30 milijonov dolarjev proračunskih sredstev. V januarju 2021 načrtujejo izdelavo treh milijonov testov, v naslednjih mesecih pa še več milijonov.

Tetsiranje na virus. FOTO: Callaghan O'hare/Reuters
Tetsiranje na virus. FOTO: Callaghan O'hare/Reuters


Vodja FDA Stephen Hahn je izdajo dovoljenja za nujno uporabo testov izpostavil kot pomemben mejnik, saj bodo razširili dostop prebivalcev do testiranj in zmanjšali breme laboratorijev. Gre za antigenski test z odvzemom brisa v nosu, temelji pa na metodologiji, ki je podobna testom za nosečnost, poroča AFP. Po navedbah FDA je pri posameznikih s simptomi okužbe v 96 odstotkih primerov test pravilno ugotovil pozitiven rezultat, v sto odstotkih pa negativen. Pri ljudeh brez simptomov je bil pri pozitivnih rezultatih pravilen v 91 odstotkih, pri negativnih pa v 96 odstotkih. Rezultat testa se pokaže na aplikaciji na pametnem telefonu.

19.35 Švedska ni zaščitila starejših

Švedska med pandemijo novega koronavirusa ni zaščitila starejših ljudi v domovih za ostarele in drugih domovih za dolgotrajno oskrbo, v danes objavljenem poročilu opozarja komisija, ki jo je imenovala vlada. Odgovorne so sedanja in bivše vlade. V domovih so potrebni boljši pogoji dela in več zaposlovanja, izpostavlja komisija. Dejavniki, ki so prispevali k temu, da starejši niso bili zaščiteni, so bili razširjen prenos okužb z novim koronavirusom kot tudi strukturne pomanjkljivosti, ki so bile že dolgo znane. Posledica tega so bile, »da so bili v domovih nepripravljeni in slabo opremljeni za spopadanje s pandemijo,« ugotavlja komisija.

Med pomanjkljivostmi so izpostavili tudi pomanjkanje ustrezne zaščitne opreme za osebje ter zamude pri testiranjih in uvedbi prepovedi obiskov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med slabostmi so izpostavili tudi razdrobljenost švedskega zdravstvenega sistema in sistema dolgotrajne oskrbe. Skrb za starejše je razdeljena na 21 regij in 290 občin, z mnogimi zasebnimi domovi, nadzor pa izvajajo vladne agencije.

18.00 V Domu upokojencev Podbrdo okužna večina stanovalcev

Na severnem Primorskem je bilo v včeraj, po podatkih NIJZ-ja, potrjenih 89 novih okužb. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 752, medtem, ko je državni ravni 1006. V bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru je trenutno 43 okuženih bolnikov, sedem izmed njih na intenzivni enoti, pet jih potrebujejo pomoč respiratorja. Glavno žarišče okužb na severnem Primorskem je v Domu upokojencev Podbrdo, kjer je bilo včeraj pozitivnih 49 stanovalcev in osem zaposlenih. Z virusom se spopada že velika večina oskrbovancev.  

17.05 V ptujskem domu upokojencev se razmere stabilizirajo

V Domu upokojencev Ptuj se razmere glede okužb z novim koronavirusom še naprej stabilizirajo. Danes se je v svoje sobe vrnilo še 22 ozdravljenih oskrbovancev, v rdečih conah pa je še 30 stanovalcev, od tega 18 na Ptuju, enajst v enoti za dementne v Muretincih, eden pa v ločeni koprski enoti. Trenutno v bolnišnicah zdravijo 14 stanovalcev. Kot je sporočila direktorica doma Vesna Šiplič Horvat, so danes znova testirali 115 stanovalcev in zaposlenih v ptujski enoti, rezultate testov pa pričakujejo v sredo. Rezultati v ponedeljek odvzetih brisov stanovalcem v Kopru pa so bili vsi negativni, je dodala, dva tamkajšnja varovanca pa sta od ponedeljka na bolnišničnem zdravljenju.

Dom upokojencev Ptuj. FOTO: Tadej Regent/Delo
Dom upokojencev Ptuj. FOTO: Tadej Regent/Delo


15.55 Podatki o stopnjah smrtnosti niso primerljivi

Države so v boju z epidemijo covida-19 ubrale različne strategije testiranja na okužbo z novim koronavirusom, zato podatki o stopnjah smrtnosti na mednarodni ravni med seboj niso primerljivi. Prav tako v pandemiji glede na vmesne podatke še ne moremo sklepati o končni oceni, opozarja zdravstvenega stroka.

Epidemiologinja Alenka Kraigher je na današnji novinarski konferenci Slovenskega zdravniškega društva in Slovenske medicinske akademije pojasnila razliko med smrtnostjo in umrljivostjo. Slednja kaže pogostost smrti v določeni populaciji in v določenem časovnem obdobju in je standardizirana glede na število prebivalcev. Smrtnost, ki je izražena v odstotkih, pa je delež umrlih med zbolelimi in kaže verjetnost, da zaradi bolezni umremo. Smrtnost v Sloveniji po podatkih do 14. decembra (ob 96.745 potrjenih okužbah z novim koronavirusum in 2107 smrtih bolnikov s covidom-19) znaša 2,2 odstotka, je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Marko Noč.

Število smrti zaradi covida-19 je zelo odvisno od definicije, ki se med državami razlikuje in zato ne odraža uspešnosti spopadanja z epidemijo. Sliko učinkovitosti spopadanja zdravstvenega sistema z epidemijo da le primerjava skupne smrtnosti s preteklimi leti in ostalimi državami, je poudaril Noč.

14.55 Rusija začela obširno cepljenje

Cepljenje proti covidu-19 so danes začeli po vsej Rusiji, saj so vse regije prejele cepivo, je sporočil ruski minister za zdravje Mihail Muraško. Na sestanku vodstva vladnega koordinacijskega sveta za boj proti novemu koronavirusu je spomnil, da je cepljenje po vsej državi odredil ruski predsednik Vladimir Putin ter da je prostovoljno in brezplačno. Najprej bodo cepili učitelje, zdravstveno osebje in socialne delavce. V decembru bodo po državi razdelili 480.000 odmerkov cepiva, je še povedal, poroča ruska tiskovna agencija Tass. V Rusiji so doslej potrdili več kot 2,7 milijona primerov okužbe, umrlo je 47.968 bolnikov s covidom-19.

14.23 Na Švedskem za prihodnjo pomlad odpovedali nacionalna preverjanja znanja

Švedskim šolarjem prihodnjo pomlad večinoma ne bo treba opravljati nacionalnih preverjanj znanja. Večino preverjanj med 1. januarjem in 30. junijem so namreč z redkimi izjemami odpovedali, je danes sporočila ministrica za šolstvo Anna Ekström. Preverjanja znanja so odpovedali tako v osnovnih šolah, ki na Švedskem tako kot v Sloveniji trajajo devet let, kot tudi na gimnazijah in v nekaterih oblikah izobraževanja odraslih. Izjema so le tretješolci. S tem naj bi po besedah ministrice učenci imeli več časa za pouk, učitelje pa bi razbremenili. »V prihodnje bomo morali ves čas in moči posvetiti temu, da šolarji dobijo pouk, ki ga potrebujejo, da zadostijo kriterijem znanja v šolah,« je dejala ministrica. Pandemija poleg tega po njenih besedah ne bi smela na daljši rok vplivati na učitelje. Odločitev so sprejeli že zdaj, da bi šole imele dovolj časa za načrtovanje, je še pojasnila. Švedska je v boju proti novemu koronavirusu ubrala precej drugačno pot od večine drugih držav, z milejšimi ukrepi in zaupanjem v razum državljanov. A tudi v tej skandinavski državi veljajo nekatere omejitve, trenutno je, denimo, dovoljeno združevanje do osem ljudi.

image_alt
Fotoutrinki le začasne sprostitve protokoronskih ukrepov


12.30 Kljub drugačnim nemškim napovedim naj bi Ema cepivo odobrila 29. decembra

Evropska agencija za zdravila (Ema) naj bi cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvila ameriški Pfizer in nemški Biontech, odobrila že 23. decembra, danes ob sklicevanju na vire v evropski komisiji in nemški vladi poroča nemški časnik Bild. Cepljenje bi lahko tako v Nemčiji začeli še letos, kot možen datum omenjajo 26. december.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v ponedeljek izrazil željo, da bi prvo cepivo v EU odobrili še pred božičem. Ocenil je, da bi lahko do konca poletja 2021 proti covidu-19 cepili okoli 60 odstotkov prebivalstva. Ema o odobritvi cepiva, ki sta ga razvila Pfizer in Biontech, še odloča. V agenciji, kljub nemškim napovedim, vztrajajo pri datumu 29. december.



V ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji že poteka množično cepljenje z omenjenim cepivom. V nemškem biotehnološkem podjetju Biontech so za Bild zagotovili, da so pripravljeni na dostavo cepiva državam članicam EU. Cepivo bodo lahko začeli dostavljati, takoj ko bo Ema prižgala zeleno luč, so pojasnili.

12.24 V Indiji najmanj novih okužb z novim koronavirusom od julija

V Indiji so v zadnjem dnevu potrdili okoli 22.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj od začetka julija, so sporočili z ministrstva za zdravje. Indijska vlada je medtem preventivno kljub temu odpovedala zimsko zasedanje parlamenta. Kljub rahlemu umirjanju epidemije so v New Delhiju odločili, da odpovedo letošnjo zimsko zasedanje parlamenta. To se običajno začne sredi decembra. Odločitev so sicer sprejeli v času protestov kmetov, ki nasprotujejo zakonom, ki jih je parlament sprejel med septembrskim zasedanjem. Zasedanje je potekalo septembra v času najhujšega izbruha novega koronavirusa, ko so dnevno potrjevali tudi po več kot 75.000 novih okužb. Tokratno zasedanje so odpovedali, saj da so zimski meseci ključni pri obvladovanju epidemije, so pojasnili odločitev. V Indiji je za covidom-19 skupno umrlo 143.709 ljudi. Od začetka epidemije so potrdili več kot 9,9 milijona okužb. Indija je na drugem mestu po številu okužb za ZDA.

12.17 Zveza: Novi koronavirus v romskih naseljih terja posebno pozornost

Z novim koronavirusom se soočajo tudi romska naselja. V Zvezi za razvoj romske skupnosti Črnomelj opozarjajo, da so Romi že sicer ranljivejša skupina prebivalstva, zaradi slabših bivanjskih razmer pa je tudi možnost širjenja virusa med njimi večja. Zato bi jim bilo treba nameniti posebno pozornost, je prepričan predsednik Zvonko Golobič. »Zadeve so skrb vzbujajoče, ker nimamo vzvodov v romskih naseljih, da bi preprečevali nadaljnje širjenje virusa,« je Golobič poudaril na spletni konferenci, ki so jo v ponedeljek pripravili v Zvezi za razvoj romske skupnosti Črnomelj.

image_alt
Minister napovedal poskusni začetek množičnega testiranja v Ljubljani


Pojasnil je, da se Romi večinoma držijo ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, vendar pa imajo težave že z osnovnimi pogoji. V romskih naseljih veliko družin živi v enem prostoru, zato je težko prostorsko osamiti okuženega. Težave imajo s šolanjem na daljavo, saj otroci hodijo po pomoč od enega do drugega in tako lahko prenašajo virus. Številne romske družine nimajo dostopa do čiste vode, pa tudi sicer so Romi v slabšem zdravstvenem stanju kot večinsko prebivalstvo, zato ima lahko covid-19 zanje usodnejše posledice. »Zato pozivam pristojne, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da se prepreči razmah epidemije,« je dejal Golobič.

Na vprašanje, ali ima vlada pripravljen akcijski načrt v primeru povečanega števila okuženih v romskih naseljih, je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin odgovoril, da ne. »Na državni ravni ne. To je problem, ki ga je treba obvladati na lokalni ravni. Tamkajšnji epidemiologi so tisti, ki morajo izdelati oceno in predlagati ukrepe, kaj je treba storiti, da se razmere ne bi še dodatno poslabšale,« je dejal.

11.44 V Srbijo od 20. decembra le z negativnim testom na novi koronavirus

Srbska oblast pred prazniki zaostruje pogoje za vstop tujcev v državo. Od 20. decembra bodo lahko v Srbijo vstopili le tisti tuji državljani, ki bodo predložili negativni PCR-test na novi koronavirus, ki ni starejši od 48 ur. Ukrep bo predvidoma veljal med 20. decembrom in 10. januarjem. Pogoji za vstop se zaostrujejo tudi za srbske državljane, saj bodo prav tako morali predložiti negativni test. Imajo pa alternativno možnost desetdnevne karantene, ki jo lahko prekinejo, če v tem času opravijo testiranje in je test negativen. V Srbiji je število novih okužb rahlo upadlo, v ponedeljek so potrdili 4932 novih okužb z novim koronavirusom.

Medtem se tako kot številne druge države tudi v Srbiji pripravljajo na prihod cepiva proti covidu-19. Predsednik Aleksandar Vučić je danes zagotovil, da bodo prve odmerke cepiva prejeli do konca leta, cepiti pa bi lahko začeli konec decembra ali v januarju. Kot je pojasnil, bi lahko že do konca leta prejeli do tri različna cepiva, ki pa jih morajo za uporabo še odobriti pristojni organi. Podobno je danes zagotovila premierka Ana Brnabić. Po njenih besedah bo Srbija ena od prvih držav, ki bo dobila cepivo proti covidu-19, to naj bi se zgodilo do konca leta. Med drugim so že podpisali dogovor o nabavi z ameriškim farmacevtom Pfizer, končani pa so tudi pogovori o nabavi ruskega in kitajskega cepiva, je dodala.

11.38 Na Hrvaškem še 2360 novih okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 8748 testih potrdili 2360 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 73 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah v primorsko-goranski županiji potrdili 141 novih okužb. Iz istrske županije poročajo o 85 novih primerih. Ponavadi imajo največje dnevno število primerov v 24 urah na območjih Zagreba in Splita. Na Hrvaškem je trenutno 21.861 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 2897 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih so 304 ljudje. V samoizolaciji je več kot 51.100 državljanov.

11.19 V Avstriji v zadnjem dnevu skoraj 120 smrtnih žrtev covida-19

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 2628 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 118 covidnih bolnikov. Največ okužb so potrdili v deželi Spodnja Avstrija, in sicer 491. Sledita Zgornja Avstrija s 467 in Solnograško s 397. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 307 novih okužb, na avstrijskem Koroškem pa 301. Trenutno je v avstrijskih bolnišnicah 3524 covidnih bolnikov. Od tega jih je 573 na intenzivni negi, kar je manj kot v ponedeljek, ko jih je bilo 594.

Medicinsko osebje med testiranjem v Gradcu. FOTO: Erwin Scheriau/AFP
Medicinsko osebje med testiranjem v Gradcu. FOTO: Erwin Scheriau/AFP


Na Tirolskem so se ob tem starši otrok zaradi obveznega nošenja zaščitnih mask med poukom obrnili na ustavno sodišče. »Za tem stoji na stotine staršev,« je dejal odvetnik Christian Ortner, ki zastopa deset otrok. Starše zelo skrbi, da bi lahko njihovi otroci utrpeli zdravstvene posledice, ker morajo med poukom več ur nositi maske, je povedal odvetnik. Dodal je, da otroke z astmo označujejo kot nevarne, ker v razredu ne nosijo mask. Pritožbo so podkrepili z različnimi študijami, ki ugotavljajo, da je nošenje zaščitnih mask predvsem za otroke posebej škodljivo. Poleg tega imajo otroci manjšo prostornino pljuč kot odrasli. Študije, ki so jih priložili, zatrjujejo še, da se zaradi stalnega popravljanja maske z rokami razširi več klic, kot jih lahko zadrži maska. Po poročanju APA sicer obstajajo tudi številne študije, ki spodbujajo k temu, da otroci nosijo zaščitne maske, da bi zmanjšali tveganje za prenos virusa.

10.53 Ob 5634 testih 1524 koronavirusnih okužb, umrlo 44 bolnikov

image_alt
Umrlo 44 oseb s covidom-19, 1524 novookuženih


10.02 Od jutri na Veliko planino z nihalko

Za vse tiste, ki prihajajo iz osrednjeslovenske regije, bo nihalka na Veliko planino začela obratovati jutri, 16. decembra.  Na Veliki planini bodo tudi zagnali zimske aktivnosti, dnevno in nočno sankanje ter snežni park za otroke. Trenutni veljavni odloki določajo, da se ukrepi sproščajo za določen čas, in sicer do vključno 23. 12. 2020. 

9.37 Googlovi zaposleni se v pisarne ne bodo vrnili pred septembrom

Googlovo krovno podjetje Alphabet je sklenilo, da se njihovi zaposleni zaradi pandemije covida-19 v pisarne ne bodo vrnili pred septembrom 2021. Testirali bodo tudi bolj prožen delovnik, ki bi ga lahko ohranili trajno. Izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai je pismu, ki ga je naslovil na Googlove zaposlene, zapisal, da bodo preučili kombinacijo delovnika od doma in dela v pisarni. »Preučujemo hipotezo, da bi tovrstni fleksibilnejši model privedel do večje produktivnosti, sodelovanja ter dobrega počutja zaposlenih,« so Pichaijevo pismo povzeli v New York Timesu. Izvršni direktor je navedel, da še nobeno podjetje, ki je primerljive velikosti z Alphabetom, ni vzpostavilo popolnoma funkcionalnega hibridnega modela dela. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so Googlovi zaposleni podobno kot njihovi kolegi iz drugih podjetij v Silicijevi dolini delo od doma začeli že kmalu po izbruhu pandemije. V Googlu so najprej ocenili, da se bodo zaposleni v pisarne vrnili v začetku leta 2021. Za delo od doma so se med drugim odločili tudi v Facebooku, kjer je izvršni direktor Mark Zuckerberg napovedal, da gre za dolgoročen ukrep.

image_alt
Japonci bi raje še preložili olimpijske igre


9.06 V Nemčiji bi lahko večino prebivalstva proti covidu-19 cepili do jeseni 2021

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je v ponedeljek ocenil, da bi lahko do konca poletja 2021 proti covidu-19 cepili okoli 60 odstotkov prebivalstva. Izrazil je še željo, da bi prvo cepivo v EU odobrili še pred božičem. Za učinkovito spopadanje s pandemijo mora biti precepljenost v družbi po oceni Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) med 60 in 70 odstotki. Trenutno se čaka na odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema), ki bo predvidoma do 29. decembra sprejela odločitev o odobritvi cepiva proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega Biontecha. V ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji z omenjenim cepivom že poteka množično cepljenje. Spahn je pojasnil, da bodo v prvem četrtletju prejeli predvidoma 12 do 13 milijonov odmerkov cepiva. Če bodo v tem času odobrili še kakšno cepivo, bodo lahko cepili še več ljudi. Po presoji ministra je zelo realno, da bi že v prvem četrtletju odobrili še cepivo podjetij AstraZeneca ali Johnson & Johnson.

Glavna nakupovalna ulica v Leipzigu. FOTO: Jens Schlueter/AFP
Glavna nakupovalna ulica v Leipzigu. FOTO: Jens Schlueter/AFP


V Nemčiji medtem še naprej zaznavajo visoko raven novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili 14.432 okužb, za covidom-19 pa je umrlo 500 ljudi. Najbolj črn dan je bil v Nemčiji v petek, ko so potrdili 29.875 okužb in 598 smrti. V Nemčiji bodo od srede veljali strogi ukrepi za zajezitev pandemije, saj bodo zaprte šole in večina trgovin, omejili bodo tudi druženja.

8.23 Unicef: Učitelji in vzgojitelji bi morali imeti prednost pri cepljenju proti covidu-19 

Unicefova izvršna direktorica Henrietta Fore je danes v posebni izjavi pozvala svetovne odločevalce, naj imajo učitelji in vzgojitelji prednost pri cepljenju proti novemu koronavirusu. Ob tem je poudarila, da šole niso glavni vir množičnih okužb, in pozvala k čimprejšnji varni vrnitvi vseh učencev v šole ob upoštevanju zaščitnih ukrepov. Zaprtje šol ima negativne dolgoročne posledice za otroke po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Na vrhuncu prvega vala konec aprila 2020 je zaprtje šol prekinilo izobraževanje skoraj 90 odstotkov učencev po vsem svetu. Kljub vse več dokazom, da šole niso glavne pri prenosu okužb v skupnosti, pa v drugem valu znova spremljamo zaprtja šol v številnih državah. Te so bile 1. decembra zaprte za skoraj 20 odstotkov šolarjev po svetu oziroma za 320 milijonov otrok. Znanstvene študije so pokazale, da je šola, če se uvedejo protokoli o fizičnem distanciranju, pravzaprav varnejše okolje od zunanjega, kjer ni tovrstnih protokolov in nadzora. Poleg tega ni bilo zaznanih visokih stopenj prenosa okužb v šolah, saj je v večini primerov okužba v šole prišla od odraslih, prenosi naprej na učence pa so bili redki. Izračuni tudi kažejo, da manjkajoči meseci šolanja zmanjšujejo otrokove možnosti za dokončanje šole. Unicef poziva, naj imajo učitelji in vzgojitelji prednost pri cepljenju proti covidu-19, takoj za zdravstvenim osebjem in prebivalstvom z visokim tveganjem. To bo prispevalo k zaščiti učiteljev pred virusom, jim omogočilo poučevanje v razredih in šole ohranjalo odprte.


 
8.04 Nizozemci se pripravljajo na zaprtje države med prazniki

Nizozemska se pripravlja na najstrožje protikoronske ukrepe doslej. V petih tednih okoli praznikov bodo namreč med drugim zaprte šole in vse nenujne trgovine, je v ponedeljek napovedal premier Mark Rutte. V tem času ne bodo odprti niti muzeji, živalski vrtovi in kinematografi. Ukrepi bodo predvidoma veljali do 19. januarja, je pojasnil premier. Rutte je državljanom še svetoval, naj ostanejo doma in na dan sprejmejo največ dva gosta, izjema je božični dan, ko lahko sprejmejo tri goste. Rutte veliko upanja polaga predvsem v cepivo. Nizozemsko je hudo prizadel drugi val covida-19, vsak dan potrdijo po skoraj 10.000 okužb, ta konec tedna pa so skupno potrdili že več kot 10.000 smrtnih žrtev covida-19.

6.53 Banka Slovenije v objavo napovedi gospodarskih gibanj

Viceguverner Banke Slovenije Jožef Bradeško in direktorica analitsko-raziskovalnega centra Arjana Brezigar Masten bosta danes predstavila najnovejše napovedi gospodarskih gibanj v Sloveniji. Banka Slovenije je junija za letos napovedala 6,5-odstotni padec BDP, v prihodnjih dveh letih pa 4,9- oziroma 3,6-odstotno rast.

6.39 Nekateri protikoronski ukrepi začasno sproščeni

Od danes do 23. decembra bo v omejenem obsegu sproščen javni potniški promet, odpirajo se frizerski saloni, cvetličarne, avtopralnice in čistilnice. V regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko pa bo z naloženo in stalno aktivirano aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi z novim koronavirusom mogoče prehajati tudi meje občine.
 
Za prebivalce z ugodnejšo epidemiološko sliko, tj. osrednjeslovenske, goriške, obalno-kraške in gorenjske statistične regije, bo od danes z naloženo in stalno aktivirano aplikacijo #OstaniZdrav mogoče prehajati tudi meje občine znotraj statistične regije. Še vedno pa bodo tudi v teh regijah veljale preostale omejitve, torej omejitev gibanja med 21. in 6. uro ter popolna prepoved zbiranja. V teh regijah se lahko danes odprejo tudi trgovine z oblačili, obutvijo, športno opremo in motornimi vozili. Vendar bo možen le nakup, saj pomerjanje oblačil in obutve ne bo dovoljeno.

image_alt
Privid normalnosti pred prazniki


Javni potniški promet se bo po vsej državi izvajal skladno s priporočili stroke, kar med drugim pomeni največ polovično zapolnitev zmogljivosti vozila. S krožnimi kabinskimi žičnicami, vlečnicami in sedežnicami se bo lahko peljala največ ena oseba naenkrat oziroma člani istega gospodinjstva.

Po vladni odločitvi je bilo v ponedeljek slišati pozive k upoštevanju navodil zdravstvene stroke. K odgovornemu ravnanju in doslednemu spoštovanju protikoronskih ukrepov so med drugim pozvala delodajalska združenja, ki so opozorila, da se v primeru poslabšanja epidemioloških razmer pričakuje popolno zaprtje vseh nenujnih dejavnosti.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napoved sproščanja pospremil s številnimi pomisleki. Skrbijo ga predvsem omejene zmogljivosti zdravstva, zato se zavzema za dodatne omejitve med prazniki. O ukrepih in s katerimi navodili bodo nagovorili državljane, bo vlada sicer razpravljala in odločala na seji v četrtek.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine