Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Naslednja dva tedna dražji bencin, dizel in kurilno olje

Najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bodo znašale 1,514 evra za liter bencina, 1,528 evra za liter dizelskega goriva in 1,146 evra za liter kurilnega olja.
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
STA, Karel Lipnik
15. 7. 2024 | 22:04
15. 7. 2024 | 23:01
3:24

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja se bo opolnoči zvišala za 3,5 centa na 1,514 evra za liter. Liter dizla bo dražji za 2,1 centa, nova regulirana cena pa bo 1,528 evra za liter. Malenkost se bo zvišala tudi cena kurilnega olja, in sicer za 0,1 centa na 1,146 evra za liter.

Cene bodo veljale do vključno 29. julija, je danes sporočilo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Rast cen bencina in dizelskega goriva je predvsem posledica zvišanja vkalkuliranih marž trgovcev za dva centa.

Če ne bi regulirali cen, bi bilo po njihovih navedbah ob upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov za liter 95-oktanskega bencina treba odšteti okoli 1,551 evra, za liter dizelskega goriva okoli 1,579 evra in za liter kurilnega olja okoli 1,243 evra.

Odprava protiinflacijskega znižanja marž

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov ter uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter 95-oktanskega bencina ter največ 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Vlada je na današnji dopisni seji s spremembo uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov najvišjo dovoljeno višino marže za dizel in 95-oktanski bencin zvišala za dva centa, za kurilno olje pa je ni spreminjala. Vkalulirane marže trgovcev so zdaj tako enako kot pred 5. decembrom lani, ko je država z znižanjem za skoraj tretjino močno posegla v marže s ciljem znižanja inflacije.

"Če vlada ne bi predlagala omejitve marž, bi se drobno prodajne cene bencina in dizla zvišale bolj, kar lahko vpliva na konkurenčnost podjetij na mednarodnih trgih oziroma lahko vpliva na socialni položaj končnih potrošnikov,"so po seji sporočili z vlade.

Cene teh derivatov se bodo po navedbah ministrstva tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine