Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Naš čas odvisen tudi od sosed

Premik ure: V noči s sobote na nedeljo bomo spet premaknili uro na poletni čas – Navada bo morda ukinjena leta 2021
Končno besedo pri tem, kateri čas bodo uporabljale, bodo imele države članice. Pri tem bi se lahko še kako zapletlo.<br />
Foto Reuters
Končno besedo pri tem, kateri čas bodo uporabljale, bodo imele države članice. Pri tem bi se lahko še kako zapletlo.<br /> Foto Reuters
30. 3. 2019 | 07:00
30. 3. 2019 | 07:11
5:11
Ljubljana – V nedeljo bo noč krajša za eno uro. Veliko ljudem premikanje ure konec marca na poletni čas in konec oktobra na zimski preseda. »Tudi za nas starejše je to neka dodatna nepotrebna skrb, da ugotavljaš, koliko je ura. Sem pa za stalni zimski čas, saj je ta naravni,« je povedal Teodor, ki smo ga za mnenje prosili na ulicah Ljubljane.

Naključno mimoidoča Margareta je dodala: »Sem za ukinitev premikanja ure, ker ob spremembi občutim težave s spanjem. Pa vedno je tista nenavadna zmeda, koliko je pravzaprav ura, ko urne kazalce premaknemo naprej ali nazaj. (smeh) Bolj všeč pa mi je poletni čas, ker je zvečer dlje svetlo.« Mlademu Davidu je vseeno, če uro premikamo ali ne.

Prakso so pred desetletji uvedli z mislijo na energetske prihranke, ki pa so po zadnjih raziskavah v modernem svetu ob poplavi prižganih strojev zanemarljivi, vse bolj pa so jasni negativni učinki na naše zdravje. Če smo se lani jeseni veselili, da bomo morda letos že zadnjič premaknili ure, zdaj velja, da se bo to morda zadnjič zgodilo leta 2021.

Države EU, ki se bodo odločile za poletni čas, bi morale uro zadnjič zamenjati zadnjo nedeljo marca leta 2021. Tiste, ki bi raje ohranile standardni (zimski) čas, pa zadnjo nedeljo oktobra leta 2021, pravi osnutek zakona, ki so ga ta teden podprli poslanci evropskega parlamenta. Končno besedo pri tem, kateri čas bodo uporabljale, bodo imele države članice, ki morajo evropsko komisijo o svoji izbiri obvestiti do 1. aprila 2020. Evropski poslanci so zato še posebej opozorili, naj zagotovijo takšne odločitve, ki ne bodo ovirale notranjega trga.

Slovenska vlada je novembra lani načelno podprla predlog o ukinitvi sezonskega premikanja ure, vendar le pod pogojem, da se na ravni EU zagotovita mehanizem in ustrezen rok za koordiniran prehod na usklajen čas. »Države članice se bomo o tem dogovorile predvidoma na junijskem svetu za promet, telekomunikacije in energijo. Slovenija bo sprejela le predlog, ki bo preprečeval časovno razdrobljenost v EU, še posebno med sosednjimi državami članicami in omogočal dovolj dolgo prehodno obdobje za prilagoditev na nov časovni režim,« so pred dnevi pojasnili na pristojnem ministrstvu za infrastrukturo.



»V Sloveniji je standardni čas zimski, ki ustreza tudi sončnemu času. Če bi iz posvetovanja v EU in s sosednjimi državami članicami kazalo, da bi bila potrebna sprememba standardnega časa, bo vlada izvedla posvetovanja o podpori za takšno spremembo.« Kateri čas bo torej obveljal – zimski ali poletni, še ni dokončno določeno, je zatrdil tiskovni predstavnik ministrstva Boštjan Lajovic, veliko je odvisno od odločitev sosednjih držav.

Lansko javno posvetovanje je sicer pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času, kar se je pokazalo tudi med našo mini anketo po Ljubljani. Tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki so se večinsko izrekli za poletni čas, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega. Strokovnjaki za motnje spanja opozarjajo, da je za našo geografsko širino primernejši zimski čas, ker je za naše zdravje pomembnejša jutranja svetloba kot večerna.

Države EU, ki se bodo odločile za poletni čas, bi morale uro zadnjič zamenjati zadnjo nedeljo marca leta 2021. FOTO: Jože Suhadolnik
Države EU, ki se bodo odločile za poletni čas, bi morale uro zadnjič zamenjati zadnjo nedeljo marca leta 2021. FOTO: Jože Suhadolnik

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine