Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Napovedane nove štipendije za zdravstvo

Vlada naj bi s popravki zakona odpravila sporna določila, opozicija pa opozarja na pomanjkljivosti. Novo besedilo menda omogoča arbitrarnost odločanja.
Parlamentarni odbor za zdravstvo je obravnaval zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva. FOTO: Leon Vidic/Delo
Parlamentarni odbor za zdravstvo je obravnaval zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva. FOTO: Leon Vidic/Delo
30. 6. 2021 | 16:25
1. 7. 2021 | 14:43
1:53
Prekrškovni organi bodo postopke zaradi kršitev tistih ukrepov zakona o nalezljivih boleznih, ki jih je ustavno sodišče prepoznalo kot neustavne in so se začeli pred 3. junijem, pa še niso pravnomočno končani, lahko ustavili. Tako predvidevajo popravki zakona, s katerimi naj bi vlada odpravila sporna določila, a ji opozicija očita, da ji tudi novo besedilo omogoča arbitrarnost odločanja.

image_alt
Vlada razume dodatek županom kot ukrep v zdravstvu


Po odločbi ustavnega sodišča je ministrstvo za zdravje pripravilo spremembe zlasti 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, ki jih je včeraj obravnaval parlamentarni odbor za zdravstvo. Po prepričanju državne sekretarke Alenke Forte novela bistveno oži polje proste presoje vlade pri sprejetju ukrepov za zajezitev epidemije, uvaja merila za odločanje o ukrepih ter določa časovno in prostorsko omejitev. Tako pri organizaciji Amnesty International kot v opoziciji pa opozarjajo na pomanjkanje varovalk za sorazmernost, kriterijev za razglasitev izrednih razmer ter menijo, da vlada ne sme imeti slepih pooblastil za odločanje o omejevanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Odbor je obravnaval tudi zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Z amandmaji so sprejeli uvedbo novih štipendij v zdravstvu, za katere bi namenili 3,7 milijona evrov; že za prihodnje šolsko oziroma študijsko leto za 100 upravičencev, prihodnje leto 200, nato 300, od leta 2024 pa za po 400 upravičencev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine