Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Psihoterapijo nameravajo urediti z licencami

Na ministrstvu za zdravje bodo v javno razpravo dali zakon za regulacijo poklica psihoterapevta in kvalifikacij zanj ter novelo za odločbo ustavnega sodišča.
Duševne težave še vedno pogosto spremlja stigma. FOTO: Jure Eržen/Delo
Duševne težave še vedno pogosto spremlja stigma. FOTO: Jure Eržen/Delo
5. 4. 2023 | 19:10
5. 4. 2023 | 21:40
7:16

V nadaljevanju preberite:

Po besedah dr. Mojce Zvezdane Dernovšek, vodje sektorja za duševno zdravje na ministrstvu za zdravje, predlog zakona, ki bo v javni obravnavi, ureja poklic psihoterapevta, formaliziranje statusa tega poklica, kriterije za pridobitev licence – kakšno izobraževanje, specializacijo, supervizije, strokovni izpit potrebuje posameznik. Predvideva ustanovitev zbornice, vnaša določen red v prostor in hkrati ščiti uporabnika. »Upamo, da bomo lahko s projektnim financiranjem izpeljali pilotno vključevanje psihoterapevtov v javno mrežo. Eden od namenov zakona je tudi, da se uredi dostopnost do psihoterapevtskih storitev v okviru javne zdravstvene mreže. Nobena visokošolska institucija ni problem, ne te, ki so zdaj, ne tiste, ki bodo morebiti še nastale. Problem so vikend tečaji,« je poudarila Mojca Zvezdana Dernovšek.

Urejanja psihoterapije se je lotilo že več zdravstvenih ministrov, a so tudi zaradi pritiskov interesnih skupin njihovi predlogi zakonov ostali v predalih.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine