Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na Štajerskem in na Primorskem brez elektrike več kot 20.000 odjemalcev

Včeraj zvečer in ponoči je bilo najhuje na Primorskem in v Celju, v Bovcu so evakuirali otroke.
Neurje se je v Predmeji razbesnelo malo po osmi uri zjutraj in po samo petih minutah pustilo za seboj hudo razdejanje. FOTO: Darja Klajder
Neurje se je v Predmeji razbesnelo malo po osmi uri zjutraj in po samo petih minutah pustilo za seboj hudo razdejanje. FOTO: Darja Klajder
STA
25. 7. 2023 | 07:34
25. 7. 2023 | 17:07
16:23

Po opozorilu Agencije za okolje bo danes po vsej državi velika verjetnost neurij. Čez dan in ponoči bo verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bosta poplavljali tudi padavinska in zaledna voda. Zaradi predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države.

Neurje z močnim vetrom in točo je ponoči iznad Italije zajelo območja regijskih centrov za obveščanje Celje, Ljubljana, Nova Gorica, Maribor, Kranj, Postojna in Slovenj Gradec. Največ težav je bilo na Celjskem. Gasilci so med drugim sodelovali pri evakuaciji otrok iz kampa Lepena v Bovcu, so danes sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Posledice neurja v Goriških brdih. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Posledice neurja v Goriških brdih. FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Po doslej zbranih podatkih so obravnavali 208 dogodkov, največ na območju regijskega centra za obveščanje Celje in na Primorskem.

Močan dež in veter ter toča so podirali drevesa, telekomunikacijske drogove in napeljave, odkrivali strehe, meteorne vode so poplavljale objekte, sprožilo se je tudi nekaj plazov.

Nevihta, ki se je ponoči dvigovala nad Ljubljano. FOTO: Blaž Samec/Delo
Nevihta, ki se je ponoči dvigovala nad Ljubljano. FOTO: Blaž Samec/Delo

Današnje nevihte ponekod po Sloveniji ovirajo tudi promet, posledice neviht pa povzročajo nevšečnosti na cestiščih. Na vipavski hitri cesti med Selom in Ajdovščino vožnjo ovira večja količina vode na vozišču. Zaradi podrtega drevesa je na cesti Kobarid–Tolmin pri Kamnem oviran promet, poroča Prometno-informacijski center za državne ceste.

image_alt
Peršolja: Sinočnja ujma s točo uničila med četrtino in tretjino pridelka

»Prilagodite hitrost in način vožnje trenutnim razmeram na cesti. V primeru slabše vidljivosti ročno prižgite luči. Voznike opozarjamo, da je ustavljanje vozil pod nadvozi in v predorih nevarno in prepovedano,« so poudarili pri prometno-informacijskem centru.

Razkrite strehe, prekinjene povezave

Na terenu je 84 gasilskih enot. Gasilci odstranjujejo drevesa z lokacij, kjer ogrožajo objekte ali prometno infrastrukturo, pokrivajo poškodovane strehe, črpajo meteorno vodo ...

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kot je za STA povedal konjiški župan Darko Ratajc, je veter na osnovni šoli v Ločah odkril streho, v središču Slovenskih Konjic pa neurje ni povzročilo večjih težav. Na območju Elektra Celje je bilo brez elektrike okoli 1500 odjemalcev.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je območje občine Slovenske Konjice v ponedeljek zvečer zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je odkril strehe več stanovanjskih in drugih objektov.

Podrtih je tudi nekaj dreves, nekatere prometne povezave so prekinjene, težave so tudi zaradi poškodovanih električnih vodnikov. Aktivirani so bili gasilci Prostovoljnih gasilskih društev (PGD) Slovenske Konjice, Loče, Zbelovo, Žiče, Tepanje, Draža vas in Prostovoljne gasilske enote Celje, ki na terenu odpravljajo posledice neurja, pokrivajo odkrite strehe in z odstranjevanjem podrtih dreves vzpostavljajo prometne povezave, celjsko elektropodjetje pa vzpostavljajo električne vode.

Več tisoč odjemalcev brez elektrike

Na Štajerskem in v Prekmurju je bilo okoli 12.30 zaradi neviht z močnim vetrom in deževjem brez elektrike okoli 17.300 odjemalcev. V več krajih je podrlo drevesa in odkrilo strehe, med drugim na stavbi kmetijske fakultete v Pivoli in cerkev v Kungoti in Sveti Trojici v Slovenskih goricah.

Kot so za STA povedali v Elektru Maribor, se stanje na terenu stalno spreminja, saj se nestanovitno vreme nadaljuje. Medtem ko je bilo zjutraj zaradi prekinjenih povezav na omrežju brez napajanja z električno energijo okoli 7600 odjemalcev, so jih do poldneva našteli že okoli 22.300. Do 12.30 jim je uspelo to število zmanjšati na okoli 17.300.

Na Krajni je bila cesta Gederovci–Cankova kar nekaj časa zaprta zaradi drevesa, ki ga je veter podrl čez cesto in ob tem potrgal električne žice. FOTO: Jože Pojbič
Na Krajni je bila cesta Gederovci–Cankova kar nekaj časa zaprta zaradi drevesa, ki ga je veter podrl čez cesto in ob tem potrgal električne žice. FOTO: Jože Pojbič

Na območju mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje so nujna posredovanja že ves dan, klicem na pomoč po besedah vodje izpostave Ivanke Grilanc ni videti konca. Do poldneva so imeli že okoli 250 intervencij, vezanih na škodo po neurju, in sicer v 19 od skupno 22 občin, ki jih pokriva ta izpostava.

V Mariboru je bilo med drugim več primerov črpanja vode iz prostorov zaradi dviga podtalnice in posredovanja zaradi odkritih streh objektov, pa tudi padca drevesa na hišo in eno od osnovnih šol. V Šentilju se je sprožil plaz, ki ogroža hišo, v Sveti Ani je veter podrl veliko število dreves, je povedala Ivanka Grilanc.

Padala so drevesa, a v Prekmurju danes ni bilo najhujše FOTO: Jože Pojbič
Padala so drevesa, a v Prekmurju danes ni bilo najhujše FOTO: Jože Pojbič

O vetrolomu med drugim poročajo še iz Hoč, Puconcev, Rogašovcev in Lenarta. Nekaj težav so imeli v osnovni šoli v Negovi, kjer so po besedah ravnatelja Mateja Kranerja zaradi močnega vetra nekoliko zamakala streha in okna. Vse so že pobrisali, večje škode ni, je povedal za STA.

Po besedah vodje ptujske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Draga Murka je močan veter podrl več dreves na območju občin Sveti Andraž v Slovenskih goricah in Juršinci.

Precej težav v Prekmurju je povzročila tudi velika količina dežja, ki je napolnila struge potokov in ponekod poplavila polja in ceste.
FOTO: Jože Pojbič
Precej težav v Prekmurju je povzročila tudi velika količina dežja, ki je napolnila struge potokov in ponekod poplavila polja in ceste. FOTO: Jože Pojbič

Nočno nevihtno dogajanje je povzročilo nekaj nevšečnosti v preskrbi z električno energijo na območju Elektra Maribor. Na območju Slovenske Bistrice in Ptuja je bilo danes ob 8. uri brez napajanja z električno energijo 1800 odjemalcev, so za STA povedali v podjetju.

V Elektru Maribor prosijo ljudi za razumevanje. »S preklopitvami in izločevanjem okvarjenih sektorjev sodelavci poskušajo zmanjšati število odjemalcev, ki so brez napajanja z električno energijo,« so navedli.

Zaradi napovedanih novih neurij s točo so iz mariborskega nakupovalnega središča Europark sporočili, da bo njihova parkirna hiša danes odprta vso noč. Tako že več let omogočajo brezplačno parkiranje ob vremenskih nevšečnostih.

Nekaj po eni uri ponoči je v Spodnjih Grušovjah v konjiški občini strela udarila v gospodarsko poslopje in zanetila požar. Posredovali so gasilci PGD Tepanje, Slovenske Konjice, Loče, Draža vas in Žiče, ki so požar omejili in pogasili. Ogenj je objekt v celoti uničil.

Hudo je bilo tudi v občini Rogatec, ki jo je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom, vendar kot je za STA povedal župan Martin Mikolič, na objektih ni nastala večja gmotna škoda. Orkanski veter je odkril en stanovanjski in en kmetijski objekt, podrl drevesa čez ceste in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Gasilci so po županovih besedah posredovali v 11 primerih, kjer so odstranjevali podrta drevesa s cestišč.

V Trških Gorcah se je na cesto sprožil plaz. Aktivirani so bili gasilci PGD Rogatec, ki odpravljajo posledice neurja, prekrivajo razkriti strehi in odstranjujejo drevesa za vzpostavitev prometnih povezav, delavci Elektra Celje pa vzpostavljajo električne vode.

Posledice neurja v Goriških brdih.  FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Posledice neurja v Goriških brdih.  FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

V sosednji občini Rogaška Slatina so se tudi soočili z močnim neurjem z vetrom in nalivom. Orkanski veter je odkril več stanovanjskih in drugih objektov, podrl drevesa na ceste in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike.

Slatinski župan Branko Kidrič je za STA povedal, da trenutno odstranjujejo podrto drevje, podatkov o tem, koliko je bilo odkritih streh, pa za zdaj še nima.

Aktivirani so bili gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, Rogaška Slatina in Kostrivnica, ki na terenu odpravljajo posledice neurja, prekrivajo strehe in z odstranjevanjem podrtih dreves vzpostavljajo prometne povezave, Elektro Celje pa vzpostavlja električne vode.

Tudi območje Občine Šentjur je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je odkril večje število streh stanovanjskih in drugih objektov, podrl drevesa in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike.

Tudi za danes velja oranžno opozorilo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Tudi za danes velja oranžno opozorilo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Najhuje je bilo v okolici Ponikve. Aktivirani so bili gasilci PGD Ponikva, Dramlje, Dolga Gora, Lokarje, Kalobje, Planina, Slivnica in Šentjur, ki odpravljajo posledice neurja, na terenu so tudi dežurne ekipe Elektra Celje.

Orkanski veter je v šmarski občini razkril dva stanovanjska objekta, podrl drevesa na ceste in prekinil prometne povezave ter poškodoval ali uničil električne vodnike. Aktivirani so bili gasilci PGD Šmarje pri Jelšah Sladka Gora in Šentvid, ki odpravljajo posledice neurja.

Tudi območje občine Zreče je zajelo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je na treh lokacijah na ceste podrl drevesa in prekinil prometne povezave. Posredovali so gasilci PGD Zreče in PGD Stranice, ki so drevesa odstranili in ponovno vzpostavili prometne povezave.

Na območju celjske občine je divjalo močno neurje z vetrom in nalivom. Orkanski veter je v Gorici pri Šmartnem in v Ločah podrl drevesa na ceste in prekinil prometno povezavo. Posredovali so celjski prostovoljni gasilci, ki so drevesa odstranili in ponovno vzpostavili prometne povezave.

Posledice neurja v Novi Gorici FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Posledice neurja v Novi Gorici FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice

Nočno neurje je prečkalo tudi občino Ribnica. Največ škode je povzročil močan veter, ki je razkril nekaj streh in podrl več dreves, je za STA povedala direktorica občinske uprave Helena Mate. Ponoči se je sestal tudi štab civilne zaščite. Zdaj odpravljajo posledice neurja, gasilci so na terenu. Po njenih besedah sicer ni bilo hujšega.

V bližnji občini Velike Lašče je eno minuto padala toča, vendar pa večje škode ni naredila, je za STA povedal tamkajšnji župan Matjaž Hočevar. Glede na napovedi Agencije RS za okolje, da je danes po vsej državi velika verjetnost neurij, pa so gasilci in civilna zaščita v pripravljenosti, je zagotovil.

Na območju mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje so imeli gasilci ponoči zaradi neurja delo v sedmih občinah, večinoma je šlo za intervencije manjšega obsega. »V Makolah in Slovenski Bistrici je strela povzročila požar, v Oplotnici je veter odkril streho. V Pesnici in Benediktu se je sprožil plaz, v Mariboru in Hočah je podrtih več dreves,« je za STA danes povedala vodja izpostave Ivanka Grilanc.

Agencija RS za okolje (Arso) je tudi za danes izdala oranžno opozorilo zaradi velike verjetnostni neurij za celotno Slovenijo. FOTO: PGD Frankolovo
Agencija RS za okolje (Arso) je tudi za danes izdala oranžno opozorilo zaradi velike verjetnostni neurij za celotno Slovenijo. FOTO: PGD Frankolovo

V Makolah je zaradi strele zagorelo ob stanovanjskem objektu v naselju Varoš, pri Slovenski Bistrici pa je požar zajel gospodarsko poslopje.

O nekaj težavah zaradi neurja poročajo tudi iz Prevalj in Cirkulan.

Toča klestila po Primorskem, trenutno je brez elektrike 6000 odjemalcev

Ponedeljkovo večerno neurje je močno prizadelo tudi Severno Primorsko. Padala je debela toča, ki je poškodovala strehe, okna in avtomobile predvsem v občinah Miren - Kostanjevica in Renče - Vogrsko. Močan veter je ruval drevesa in odkrival strehe na širšem območju Goriške, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Samo Kosmač.

Posledice nočnega neurja na Goriškem. FOTO: Rosana Rijavec/STA
Posledice nočnega neurja na Goriškem. FOTO: Rosana Rijavec/STA

»Po zadnjih podatkih je toča poškodovala veliko streh, razbijala strešna okna in poškodovala tudi veliko avtomobilov. Veliko je bilo tudi podrtega drevja in poškodovane infrastrukture. Potem se je neurje premaknilo na ajdovsko območje, kjer tudi poročajo o odkritih in poškodovanih strehah na stanovanjskih in gospodarskih poslopjih v naseljih Erzelj in Gozd,« je povedal Kosmač.

Posledice včerajšnje nevihte v Kanalu ob Soči. FOTO: Barbara Zimic/Delo
Posledice včerajšnje nevihte v Kanalu ob Soči. FOTO: Barbara Zimic/Delo

V centru za obveščanje so samo danes zjutraj prejeli več kot 200 klicev občanov, ki so potrebovali pomoč. Vendar celotne slike še nimajo, saj se bo prava škoda pokazala šele čez dan.

Že od ponedeljka zvečer so na delu vse razpoložljive gasilske enote, ki pomagajo ljudem pri pokrivanju streh, da ne bi dež povzročil še večje škode.

Posledice nočnega neurja na Goriškem. FOTO: Rosana Rijavec/STA
Posledice nočnega neurja na Goriškem. FOTO: Rosana Rijavec/STA

Zaradi močnega neurja ponoči in danes zjutraj je bila prekinjena dobava električne energije na nekaterih območjih, so sporočili iz Elektra Primorska. Trenutno je brez električne energije okrog 6000 odjemalcev, največ na območju Tolminskega, Idrijskega, Cerkljanskega, Kanalskega, Goriške in Goriških brd.

Večinoma je prekinitve povzročilo podrto drevje na daljnovode in potrgane žice. Vse njihove ekipe so na terenu in se trudijo vzpostaviti normalno stanje.

Tudi danes velja oranžno opozorilo

Agencija RS za okolje (Arso) je tudi za danes izdala oranžno opozorilo zaradi velike verjetnostni neurij za celotno Slovenijo. V severnem delu države se bodo čez dan nadaljevali nalivi, v južni polovici pa je popoldne lokalno verjetnost debelejše toče. Na Arsu pri tem ne izključujejo možnosti razlivanja hudourniških vodotokov in manjših rek.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po besedah meteorologa Branka Gregorčiča z Arsa nas danes čaka podobno vremensko dogajanje kot v preteklem tednu. Nadaljevale se bodo nevihte, kar velja predvsem za območje Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja, je poudaril v ponedeljek v izjavi za medije.

Ljudem svetuje, da so tudi danes zelo pozorni na vremensko dogajanje in sproti spremljajo opozorila in radarsko sliko ter omejijo aktivnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno. Stanje bodo spremljali tudi na agenciji in po potrebi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, je napovedal.

image_alt
Brežan: Na neurja in podnebne spremembe se bo treba sistemsko pripraviti

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je v ponedeljek izdal odredbo o povečani stopnji pripravljenosti, ki velja do četrtka zjutraj. Opozoril je, da je treba upoštevati vsa navodila pristojnih služb, ki so na terenu, torej civilne zaščite, gasilcev, policistov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine