Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šarec v Črni: Na terenu vse razpoložljive ekipe, tudi vojska

»Ključno je, da ni ogrožena nobena hiša in nobeno človeško življenje, drugo se bo uredilo,« je na ogledu posledic neurja poudaril obrambni minister.
Zaradi nevarnosti plazov so sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali okoli 50 ljudi. V petek zvečer so se lahko vrnili domov. FOTO: Gasilci Črna na Koroškem
Zaradi nevarnosti plazov so sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali okoli 50 ljudi. V petek zvečer so se lahko vrnili domov. FOTO: Gasilci Črna na Koroškem
STA, Ni. Go.
22. 7. 2023 | 09:08
22. 7. 2023 | 12:17
6:37

Minister za obrambo Marjan Šarec si v Črni na Koroškem ogleduje posledice petkovega neurja, ki je sprožilo plazove in povzročilo hudourniške poplave. Škoda je velika, na terenu so vse razpoložljive ekipe, tudi vojaki s stroji, je dejal. Po potrebi bodo aktivirali gasilske enote iz drugih delov Slovenije, ki niso bili prizadeti v neurjih.

Gasilci s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske po ministrovih besedah pospešeno odpravljajo posledice in skušajo čim prej vzpostaviti prevoznost cest. Še vedno je zaprta tudi cesta Črna na Koroškem–Šoštanj, poroča prometno-informacijski center.

»Ključno je, da ni ogrožena nobena hiša in nobeno človeško življenje, drugo se bo uredilo,« je poudaril Šarec. Agencija RS za okolje je za popoldne za območje celotne Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo pred nevihtami, a minister upa, da bo Koroški prizaneseno.

Ljudje so mu sicer med obiskom poročali o posegih v gozdove z vzpostavitvijo gozdnih vlak. »Verjetno to vpliva, kajti drevesne korenine in drevje zemljino vedno zadržujejo,« je pojasnil. Ob tem je dodal, da je veliko mogoče narediti s preventivo in spomnil, da je gradnja na poplavnih območjih močno odsvetovana. Prav tako je treba po njegovih besedah razmisliti o tem, kako upravljati z naravo.

Oranžni alarm za celotno državo

Tokrat bodo nevihte nastajale nad Slovenijo in bo njihova lokacija in čas nastanka še težje napovedljiva kot v petek, ko so nevihtni sistemi nastali nad sosednjo Italijo in potovali proti našim krajem, poroča Arso.

Petkova neurja so po državi povzročila številne preglavice, ki jih bodo ponekod gasilci odpravljali tudi danes. Uprava RS za zaščito in reševanje je po doslej zbranih podatkih zabeležila 350 dogodkov, od tega 116 na območju regijskega centra Slovenj Gradec, 91 na območju regijskega centra Celje, 65 na območju regijskega centra Ljubljana, 17 na območju regijskega centra Novo mesto, 16 na območju regijskega centra Koper, 12 na območju regijskega centra Maribor, 11 na območju regijskega centra Kranj, osem na območju regijskega centra Brežice, šest na območju regijskega centra Trbovlje, po tri na območjih regijskih centrov Nova Gorica in Postojna ter dva na območju regijskega centra Murska Sobota.

Gasilci iz 139 gasilskih enot so predvsem odstranjevali podrta drevesa in prekrivali odkrite strehe objektov ter prečrpavali meteorno vodo iz objektov. Zaradi močnega deževja so nastajali večji hudourniki in narasli vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več zemeljskih plazov. V Ankaranu se je zaradi močnega vetra odvezala jadrnica, v občini Metlika pa so iz kampa blizu naselja Želebej gasilci na varno umaknili 23 otrok.

Na Koroškem je po petkovih hudourniških poplavah vodnatost rek in namočenost tal še velika. Prav tako je po padavinah v preteklih dneh vodnatost velika tudi drugod v porečju Drave.

Najbolj prizadeta Črna na Koroškem

Včeraj je bilo najhuje na območju Črne na Koroškem, kjer je zalilo številne hiše, odneslo hlev in poplavilo mrliško vežico, zaradi nevarnosti plazov pa so sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali okoli 50 ljudi, ki so se v petek zvečer lahko vrnili v svoje domove.

Posledice neurja, ki je med drugim povzročilo plazove in hudourniške poplave, so v Črni na Koroškem v petek odpravljali do poznih večernih ur, danes pa nadaljujejo z delom. Več tamkajšnjih lokalnih cest ostaja zaprtih.

»Zdaj smo vsi na terenu, poskušali bomo maksimalno sanirati včerajšnje stanje,« je za STA povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Zaradi poškodovanega cestišča cesta Črna na Koroškem–Šoštanj ostaja zaprta, poleg tega pa po besedah županje še več lokalnih cest do posameznih zaselkov.

Na pomoč so prispeli pripadniki Slovenske vojske, ki bodo pomagali sanirati plazove. Pomagali bodo odstranjevati tudi številne kupe mulja in peska. Pomagajo tudi gasilci in domačini, je poudarila.

Ponoči vreme novih nevšečnosti ni povzročalo, jih pa skrbijo vremenske napovedi za danes, je dodala. Agencija RS za okolje je namreč za popoldne za celo državo izdala oranžno vremensko opozorilo.

Neurje je v petek prizadelo tudi druge kraje na Koroškem. Vodja regijskega centra za obveščanje Slovenj Gradec Nada Jeseničnik Krajnc je za STA povedala, da so v petek do 20.30 prejeli 320 klicev, kasneje še nekaj, skupaj pa so zabeležili več kot 120 dogodkov.

Tekom dneva bo po njenih besedah število dogodkov še naraslo, saj bodo o njih poročale terenske enote. V petek popoldne zaradi obsežnosti posledic neurja namreč nekaterih klicev ni bilo mogoče sprejeti.

Težave so bile tudi v Slovenj Gradcu, kjer je s ceste zdrsnil avtobus s 15 potniki, nihče od njih naj ne bi bil poškodovan. Po besedah Nade Jeseničnik Krajnc so avtobus že odstranili s ceste in jo odprli za promet.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine