Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Načeti načrti Janeza Janše

Kakšen je vpliv odstopa podpredsednice stranke SMC in nezadovoljstvo njenega ustanovitelja na povezovanja s SDS? »Naj se v SMC končno že preštejejo,« komentirajo v strankah, ki bi sestavljale novo koalicijo pod vodstvom Janeza Janše. 
Stopnjevanje napetosti v SMC bi lahko vplivalo na odločitev o tem, ali bo Janezu Janši po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade uspelo sestaviti novo koalicijo. Foto Leon Vidic
Stopnjevanje napetosti v SMC bi lahko vplivalo na odločitev o tem, ali bo Janezu Janši po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade uspelo sestaviti novo koalicijo. Foto Leon Vidic
Suzana Kos, Barbara Eržen
11. 2. 2020 | 06:00
11. 2. 2020 | 06:18
7:10
Prvak SMC Zdravko Počivalšek si je vzel dopust, da se je včeraj lahko ubadal s politično prihodnostjo. Vrh SMC bo namreč moral odločiti, ali bo sprejel predlog dogovora o skupnem nastopu na volitvah z LMŠ in opustil dogovarjanje o morebitni novi koaliciji v tej sestavi državnega zbora. SMC je destabiliziral izstop podpredsednice in pismo njenega ustanovitelja (to ima za notranjo javnost stranke večjo težo), ki se ne strinjata s povezovanjem s SDS. 

Razhajanja v vrhu njegove stranke so hladna prha za njegove sogovornike o možnostih večinske koalicije Za Slovenijo. »Vse manj možnosti je verjetno, da se sestavimo. Če Počivalšek ne obvladuje razmer v svoji stranki, je bolje, da gremo na volitve,« je komentiral eden od akterjev. Morebitni partnerji nove koalicije pričakujejo, da bo Počivalšek kmalu vedel, koliko poslancev SMC bi sploh podprlo novo koalicijo. »Naj se preštejejo, potem lahko gremo konkretneje naprej,« dodajajo.


To niso obrazi državniške modrosti


»Aktualno dogajanje v slovenski politični areni me in me hkrati ne preseneča. V vseh pogledih so našo državo v zadnjih tednih politične stranke, pogosto pa celo kar avtokratske odločitve nekaterih posameznikov v njih, postavile pred velik in zahteven zrelostni preizkus,« komentira Simona Kustec, ena od ustanoviteljic SMC in nekdanja vodja njene poslanske skupine.

Nadaljuje, da bi prva naloga političnih strank – in ne posameznikov znotraj njih – zdaj morala biti iskanje rešitev, ki bodo zagotavljale čim bolj nemoteno vsakodnevno delovanje in stabilnost države. To lahko poteka le skozi odprt in iskren, pa čeprav velikokrat boleč dialog znotraj strank in med strankami. »Pometanje pred tujim pragom, vihanje nosu, ustrahovanja in užaljenost niso obrazi politične zrelosti in državniške modrosti, ki jih potrebujemo v tem času. Je pa v politiki tako, da vsakdo nosi odgovornost za svoje odločitve, račun pa izdamo ljudje na volitvah – v zdravih demokracijah vsakih štiri ali celo pet let,« še poudarja Simona Kustec, sicer profesorica na ljubljanski fakulteti za družbene vede.

FOTO: Mavric Pivk
FOTO: Mavric Pivk


Simona Kustec  FOTO: Uroš Hočevar
Simona Kustec  FOTO: Uroš Hočevar

 

Razkol na vrhu SMC 


Najnovejše dogajanje je prineslo razkol v vrhu SMC. Najprej je v javnost prišla izstopna izjava podpredsednice stranke Ksenije Klampfer, nato pismo nezadovoljnega ustanovitelja Mira Cerarja, na obe pa se je javno odzval predsednik SMC Zdravko Počivalšek z besedami, da so različni pogledi na nastale razmere in na prihodnje delovanje tako stranke kot države razumljivi. »Vendar bi bilo prav, da se o tem pogovorimo. Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo,« je opozoril Počivalšek.



Uradno sicer pritiskov z ene in druge strani pred pogovori v SDS, NSi in Desusu, ki naj bi bili predvidoma danes, ne komentirajo, češ da se »vlado sestavlja za zaprtimi vladi«. Tako tudi za srečanje, na katerega naj bi prinesli vsak svoja vsebinska izhodišča, napovedujejo, da ga ne bodo komentirali.

Morebitno koalicijo bi sestavili za tesno zaprtimi vrati. FOTO: Jure Eržen
Morebitno koalicijo bi sestavili za tesno zaprtimi vrati. FOTO: Jure Eržen


Pritiski na SMC, ki se pogovarja o vstopu v koalicijo Janeza Janše in hkrati tudi o skupnem nastopu z LMŠ na predčasnih volitvah, se torej stopnjujejo. Vroče postaja tudi na osi med Janezom Janšo in Marjanom Šarcem, od katerega prvak SDS zahteva preklic izjav o razlogih, zaradi katerih z njim ni pripravljen sodelovati. In ker je Šarec napovedal, da svojih izjav ne bo preklical, je mogoče, da ga bo v kratkem doletela odškodninska tožba zaradi krnjenja ugleda SDS.
 

Manjšinca ne bosta prispevala odločilnega glasu


Sta se pa že dan pred drugimi s prvakom SDS prejšnji teden sestala oba manjšinska poslanca, ki sta s pogovori zadovoljna. Ob morebitni sestavi koalicije pod vodstvom Janeza Janše bosta predvidoma podpisala dogovor o sodelovanju, ki bi ga po besedah poslanca italijanske narodne skupnosti Felice Žiža glede na tistega, ki sta ga podpisala s koalicijo Marjana Šarca, lahko še nekoliko nadgradili. Je pa Žiža poudaril, da si ne želita biti jeziček na tehtnici pri sestavi nove koalicije oziroma izvolitvi predsednika vlade, s čimer naj bi se strinjal tudi Janša.

Si pa v SMC še vedno puščajo odprta vrata tudi za sodelovanje z LMŠ. Včeraj so tako le prevzeli predlog dogovora o skupnem nastopu na volitvah, kjer pa osnovni pogoj ostaja zaveza, da tudi po volitvah ne bodo sodelovali s SDS.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine