Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na zaprti seji potrdili še župana Šmarjeških toplic

Poražena stara županja Bernardka Krnc je že napovedala pritožbo.
Marjan Hribar FOTO: Blaž Samec/Delo
Marjan Hribar FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
31. 1. 2019 | 08:50
31. 1. 2019 | 08:54
2:25
V občini Šmarješke Toplice so kot zadnji v državi po jesenskih lokalnih volitvah danes potrdili nov, 11-članski občinski svet. Novoizvoljeni svetniki so po štiriurni obravnavi pritožbe za dva glasova poražene stare županje Bernardke Krnc in v odsotnosti javnosti za župana potrdili Marjana Hribarja. Krnčeva je napovedala pritožbo na upravno sodišče.
     
Hribar je po imenovanju in prisegi novinarjem povedal, da ga je občinski svet potrdil kot zmagovalca županskih volitev.

Da so se svetniki odločili za obravnavo pritožbe in župansko prisego brez prisotnosti javnosti, je Hribar označil za njihovo odločitev in pravico. Dodal je, da so s tem dolgotrajni volilni postopki končani in za četrtek napovedal delo na šmarješki občini pod novim vodstvom.

Pričakuje tudi ustrezno predajo poslov, je še dejal.

Pravni zastopnik Krnčeve Damijan Gregorc je ob Hribarjevem imenovanju napovedal pritožbo na upravno sodišče.

To možnost je sicer napovedal že ob vložitvi pritožbe občinskemu svetu. Med takratnimi glavnimi pritožbenimi očitki pa navedel domnevne pomanjkljivosti oziroma napake v poročilu občinske volilne komisije in sum, da je namesto volivca glasoval nekdo drug, ter sum neveljavnih glasovnic. Danes je povedal, da je pritožbo dopolnil še z domnevnimi nepravilnostmi pred volitvami in med njimi.

Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so sicer po drugem krogu kazale na neodločen izid med Hribarjem in Krnčevo, kar bi zahtevalo žreb župana. Ker sta kandidata na delo volilnih odborov nato vložila ugovore, se je volilna komisija zaradi ugotovljenih nepravilnosti odločila za ponovitev volitev na volišču Bela Cerkev, v ponovnem postopku po Hribarjevi pritožbi in razsodbi upravnega sodišča pa odločila, da ponovitve županskih volitev v Beli Cerkvi ne bo.

Po presoji komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1015 glasov. Omenjeni izid so svetniki danes potrdili.

Krnčeva je sicer občino Šmarješke Toplice vodila v zadnjih treh mandatih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine