Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na sežanski občini so se poklonili Cirilu Zlobcu

Pogreb z vojaškimi častmi bo jutri ob 12.30 na ljubljanskih Žalah.
Ciril Zlobec FOTO: Tomi Lombar
Ciril Zlobec FOTO: Tomi Lombar
STA
27. 8. 2018 | 14:55
27. 8. 2018 | 15:30
1:58
Z današnjo žalno sejo so se na občini Sežana poklonili pred kratkim umrlemu slovenskemu pesniku in akademiku Cirilu Zlobcu. Leta 2000, ob njegovem 75. rojstnem dnevu, mu je občina za neprecenljiv prispevek na področju umetnosti, za razvoj in promocijo Krasa ter za zasluge za slovenski narod podelila naziv častnega občana.

Zlobec se je rodil v Ponikvah na Krasu in ga je vedno nosil v srcu. Njegova navezanost na prostrano kraško gmajno in tamkajšnje ljudi je bila posebna in brezmejna. Svoji rojstni pokrajini je posvetil velik del svojega pesniškega ustvarjanja.

Sežanski župan Davorin Terčon je v nagovoru na žalni seji povedal, da je bil Zlobec eden največjih Kraševcev. »Njegov pesniški in prevajalski opus je bogat, prežema ga mogočna ljubezen do življenja, do slovenske domovine in njenega jezika, za katerega je zastavil tudi svojo politično avtoriteto,« je dejal Terčon.

Sežanski župan je opozoril tudi na to, da je bil Zlobec »junaški borec za osvoboditev Primorske in slovenskega naroda izpod fašizma in nacizma v drugi svetovni vojni. Bil je eden najbolj prevajanih slovenskih pesnikov, tkal je prijateljske vezi z velikimi duhovi po vsem svetu ter bil moder, priljubljen in velik človek.«

Spomine na velikega slovenskega pesnika je v nadaljevanju delil tudi njegov ožji sorodnik Stojan Zlobec. V krajšem kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene šole Sežana in recitator.

Na sedežu občine Sežana je do srede odprta tudi žalna knjiga, pogreb z vojaškimi častmi pa bo jutri ob 12.30 na ljubljanskih Žalah.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine