Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na prosto mesto ustavnega sodnika prispelo pet predlogov

Med možnimi kandidati je spet pravnik Andraž Teršek, ki ga državni zbor na prejšnjem glasovanju ni potrdil za ustavnega sodnika.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
Be. B.
24. 11. 2020 | 12:58
24. 11. 2020 | 14:21
2:22
Na ponovni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije je v predvidenem roku prispelo pet predlogov. Med kandidati je tudi dr. Andraž Teršek, ki ga poslanci na junijskem tajnem glasovanju niso potrdili za ustavnega sodnika. Njegovo imenovanje je junija podprlo 42 poslancev, 38 jih je bilo proti. Pravnik Teršek se je sicer julija obrnil na ustavno sodišče. Predlagal mu je, naj ugotovi protiustavnost določb poslovnika DZ o tajnem glasovanju, razveljavi glasovanje o njegovi kandidaturi za ustavnega sodnika in DZ naloži, da o njem ponovno glasuje.

Poleg Terška so na urad predsednika prispeli še štirje predlogi možnih kandidatov za ustavnega sodnika: Marjan Lekše, mag. Marko Starman, dr. Rok Svetlič in dr. Urban Vrtačnik.

Andraž Teršek na predstavitvi za kandidata za sodnika na ustavnem sodišču junija letos. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Andraž Teršek na predstavitvi za kandidata za sodnika na ustavnem sodišču junija letos. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo




Predsednik republike se bo, kot vselej, o prijavljenih  kandidatih posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti. Kot so sporočili, načrtujejo, da bodo posvetovanja, namenjena sicer tudi drugim aktualnim kandidacijskim postopkom, v drugem tednu decembra. Po tem, ko bo predsednik republike sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v državnem zboru, je  predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Mandat sodnici Ustavnega sodišča RS dr. Dunji Jadek Pensa se je iztekel  14. julija 2020. Ustava in zakon v primeru oblikovanja predloga predsednika republike za položaj ustavnih sodnikov ne predpisujeta rokov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine