Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Vlada o epidemiološki situaciji v državi in Evropi

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju zdravstvenih razmer v zvezi s covidom-19.
Veliko okužb naj bi bilo k nam uvoženih s Hrvaške in iz Grčije. FOTO: Matej Povse
Veliko okužb naj bi bilo k nam uvoženih s Hrvaške in iz Grčije. FOTO: Matej Povse
A.Č., P. M., STA
2. 8. 2021 | 07:48
2. 8. 2021 | 22:28
24:53
22.00 Vlada pretresa epidemiološko situacijo v državi in Evropi

Tako je razvidno iz njenih objav na družbenem omrežju Twitter. Kot ugotavlja, različica koronavirusa delta predstavlja 98 odstotkov potrjenih primerov v Sloveniji, veliko okužb naj bi bilo uvoženih s Hrvaške in iz Grčije. Precepljenost je za zaustavljanje različice delta prenizka, opozarja.

Vlada je na svojem profilu na Twitterju zasedanje s strokovno skupino ministrstva za zdravje, na čelu katere je Mateja Logar, pospremila še z besedami, da se okužbe s koronavirusom močno širijo po celi Evropi.

Premier Janez Janša pa je na Twitterju zapisal, da je cepiva dovolj in da so na voljo tudi mobilne cepilne ekipe. Ob tem je pozval k cepljenju, da »omogočimo normalno življenje in šolanje v jeseni«.

Predstavniki malega gospodarstva v delovni skupini, ki je bila vzpostavljena, da pretrese ukrepe za zajezitev širjenja virusa, pa so po današnjem srečanju napovedali, da bi lahko vlada že danes odločala tudi o spremembi odloka, ki nalaga preverjanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v dejavnostih, kot je gostinstvo. Odlok naj bi bil sicer že v ustavni presoji.

20.45 Nemci bodo sprostili pravila cepljenja otrok od 12. leta

Zdaj se v Nemčiji lahko cepijo otroci te starosti le, če imajo že pridružene bolezni ali pa če živijo skupaj z ljudmi, ki spadajo v ogroženo skupino. Po novem se bodo lahko po posvetovanjih s starši in zdravnikom lahko cepili vsi najstniki.

Zdravstveni ministri deželnih vlad menijo, da bo cepljenje otrok lahko pomembno pripomoglo k njihovi varni vrnitvi v šole po poletnih počitnicah.

Pred tednom dni je v veljavo stopil nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Na sliki: Ryan Craig, chef v bistroju Linda, v Ljubljani. FOTO: Uroš Hočevar
Pred tednom dni je v veljavo stopil nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Na sliki: Ryan Craig, chef v bistroju Linda, v Ljubljani. FOTO: Uroš Hočevar


V Nemčiji je podobno kot marsikje drugod po Evropi splahnelo zanimanje za cepljenje. Po ocenah je proti covidu-19 povsem cepljenih okoli 52 odstotkov vsega prebivalstva, kar je premalo za mirno jesen. Otroci bi zdaj lahko ta odstotek zvišali, a v Nemčiji pričakujejo predvsem večji delež cepljenih v starostni skupini od 18 do 59 let.

20.30 Nemčija bo septembra začela ponujati osvežitvene odmerke cepiva

Nemčija bo septembra začela ponujati osvežitvene odmerke cepiva proti covidu-19, je napovedal nemški minister za zdravje Jens Spahn. Po srečanju z zdravstvenimi ministri zveznih dežel je napovedal tudi olajšanje dostopa do cepljenja za otroke od 12. leta naprej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za odgovor na vse večjo zaskrbljenost zaradi koronavirusne različice delta. Z osvežitvenimi odmerki naj bi zaščitili predvsem bolj ranljive skupine, v katerih bi lahko prišlo do zmanjšanja imunske zaščite.

Te osvežitvene odmerke naj bi izvedli s cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech ali Moderna, izvajali pa naj bi jih z mobilnimi cepilnimi ekipami, zlasti po domovih za ostarele. Zdravniki pa bodo odločili, kdo vse z oslabljenim imunskim sistemom bo primeren za cepljenje z osvežitvenim odmerkom.

Osvežitveni odmerek s cepivom Pfizer/BioNTecha oz. Moderne bodo ponudili tudi vse, ki so bili cepljeni s cepivi AstraZenece ali Johnson&Johnson, kažejo načrti, ki jih je razkrilo nemško zdravstveno ministrstvo.

20.00 Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v ustavni presoji

Na svojem bregu v gospodarstvu in stroki medtem ostajajo glede izpolnjevanja PCT med zaposlenimi, čeprav je želja vseh, da se čim več ljudi čim prej cepi. Blaž Cvar iz OZS je sicer spomnil na nezadovoljstvo, da ostaja PCT pri zaposlenih pogoj ravno v panogi, ki je bila v krizi najbolj prizadeta. V OZS zahtevajo, da se testiranje zaposlenih v gostinstvu ne zahteva več ali pa da ostane sistem enak kot doslej, torej enkrat tedensko brezplačno testiranje.

Nenazadnje je Cvar spomnil na besede ministra za zdravje Janeza Poklukarja, da je do 23. avgusta še nekaj časa. »Osebno sem prepričan, da se lahko pogoji spremenijo,« je sklenil.

Pred tednom dni je v veljavo stopil nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Z njim je določena obveznost ponudnika blaga in storitev, da preverja izpolnjevanje PCT pogojev za potrošnike pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v prostore gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program, ter v prostore, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač.

Ta odlok je že v presoji na ustavnem sodišču, je poročala TV Slovenija. Kdo je zahteval ustavno presojo, pa še ni znano.

17.00 Informacijsk pooblaščenka rok za odgovor glede aplikacije za preverjanje PCT podaljšan do petka

Potem ko je Nacionalni inštitut za varovanje zdravja (NIJZ) v petek informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik prosil, naj rok za pisni odgovor v zvezi z obdelavo osebnih podatkov s pomočjo aplikacije za preverjanje pogojev PCT podaljša do 18. avgusta, je Prelesnikova danes sporočila, da je odobrila podaljšanje do petka, 6. avgusta.

Kako je z obdelavo osebnih podatkov s pomočjo aplikacije za preverjanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani)? FOTO: Voranc Vogel/Delo
Kako je z obdelavo osebnih podatkov s pomočjo aplikacije za preverjanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani)? FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kot je v pisnem odgovoru za STA pojasnila Prelesnikova, je NIJZ prošnjo za podaljšanje roka za posredovanje odgovora glede aplikacije posredoval 30. julija, in sicer z utemeljitvijo, da so zaradi koriščenja letnega dopusta ključni skrbniki in razvijalci aplikacije odsotni do 18. avgusta.

Informacijska pooblaščenka je namreč 26. julija NIJZ poslala poziv, naj najpozneje do petka, 30. julija, posreduje pisno pojasnilo, dokumentacijo in izjavo v zvezi z obdelavo osebnih podatkov s pomočjo aplikacije za preverjanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani), na podlagi katere bo mogoče ugotoviti skladnost obdelave osebnih podatkov z določbami zakona o varstvu osebnih podatkov in splošne uredbe GDPR.

Po 99. členu zakona o upravnem postopku se sicer lahko rok podaljša le, če je prošnja vložena pred iztekom roka in obstajajo upravičeni razlogi za podaljšanje, je spomnila Prelesnikova.

Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka, je NIJZ rok za odgovor glede aplikacije za preverjanje PCT podaljšala le do petka. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Mojca Prelesnik, informacijska pooblaščenka, je NIJZ rok za odgovor glede aplikacije za preverjanje PCT podaljšala le do petka. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V času od njenega poziva, torej od 26. julija, je po podatkih iz medijev NIJZ aplikacijo spremenil tako, da naj nova verzija ne bi obdelovala osebnih podatkov. Prelesnikova pa opozarja, da se ni seznanila ne s prvo ne z drugo verzijo aplikacije, da bi sploh lahko podala mnenje o morebitni nezakoniti obdelavi osebnih podatkov. »Ker predstavlja obdelava podatkov v okviru aplikacije poseg v pravico do zasebnosti in varstva osebnih podatkov, ni možno slediti argumentu, da zavezanec kot nosilna državna institucija za javno zdravje ne razpolaga z osebjem, ki so ključni skrbniki in razvijalci aplikacije, da bi lahko pojasnili pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov in druge tehnične podrobnosti delovanja aplikacije,« je zapisala Prelesnikova. Po njenih navedbah gre namreč za obdelavo osebnih podatkov široke množice ljudi, na podlagi katere je tem posameznikom omogočeno oz. zavrnjeno izpolnjevanje še ene temeljne človekove pravice - pravice do svobode gibanja. Informacijska pooblaščenka ob tem opozarja, da do danes glede aplikacije ni prejela še nobenih uradnih informacij.

16.00 IJS: Čim prejšnje cepljenje vsaj vseh starejših od 40 let

Če želimo četrti val epidemije covida-19 omejiti in preprečiti obremenjevanje bolnišnic, je priporočljivo, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotkov, so zapisali na Institutu Jožef Stefan.

Obseg epidemija se povečuje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, ki deluje kot delno zaprtje države, so spomnili. V tem obdobju lani je upadala. Če se ne bomo pravočasno dovolj precepili, bomo jeseni v primeru nezaostrovanja ukrepov presegli število sprejetih v bolnišnice med drugim valom, so posvarili.

Ocenjeno lokalno reprodukcijsko število, ki predstavlja število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji, znaša približno 1,05. Za upadanje epidemije ne zadošča, da je to reprodukcijsko število manjše od ena, ker okužbe tudi uvažamo.

Ocenjeno efektivno reprodukcijsko število, kjer so uvožene okužbe obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, pa medtem znaša približno 1,25. Epidemija upada, ko je to število manjše od ena. Po trenutni oceni je dnevno potrjenih uvoženih okužb 15.

Gospodarstveniki čakajo, kako se bo odločila vlada, hkrati pa je že podana pobuda za oceno ustavnosti spornega odloka o preverjanju PCT. FOTO: Leon Vidic/Delo
Gospodarstveniki čakajo, kako se bo odločila vlada, hkrati pa je že podana pobuda za oceno ustavnosti spornega odloka o preverjanju PCT. FOTO: Leon Vidic/Delo


Zasedenost bolnišničnih zmogljivosti se počasi povečuje, prav tako tudi dnevni sprejem v bolnišnice.

V prvem valu epidemije se je okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je delež kužnih znašal približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec. V drugem in tretjem valu pa se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva. Delež kužnih je trenutno približno 0,07 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 1500. prebivalec.

V vzorcih se delež različice delta bliža 100 odstotkom, ker je ta različica novega koronavirusa približno 50 odstotkov bolj kužna od različice alfa, vzrok pa je tudi uvoz iz držav z velikim deležem te različice virusa, navaja inštitut.


15.00 Poljska bo po napadih na cepilne centre okrepila varovanje

Poljska je danes sporočila, da bo okrepila varnost na cepilnih centrih, potem ko so domnevno nasprotniki cepljenja v enem mestu podtaknili dva požara. »Ti incidenti se na žalost ponavljajo,« je dejal premier Mateusz Morawiecki. V skladu s trenutnimi predpisi bodo strogo kaznovani, izvedli pa bomo tudi aktivnosti za okrepitev varnosti v vseh teh centrih,« je dodal.

Vodja policije Jarosław Szymczyk je dejal, da so v mestu Zamosc požigalci podtaknili požar v mobilnem cepilnem centru in pisarni, ki jo uporablja lokalna epidemiološka služba. Poškodovanih ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi incidentov je Szymczyk zagotovil, da bodo na cepilnih mestih po novem poskrbeli tudi za varovanje. »Na žalost opažamo zaostritev skrajno nasilnega in celo barbarskega vedenja v krogu nasprotnikov cepljenja,« je dodal.

Prejšnji mesec je policija morala posredovati v dveh incidentih. Med drugim je v cepilnem centru v kraju Grodzisk Mazowiecki prišlo do prerivanja med aktivisti, varnostniki in zdravstvenimi delavci.

Na Poljskem so doslej v celoti cepili polovico prebivalstva, zaradi vse manjšega zanimanja za cepljenje proti covidu-19 pa zapirajo številna cepilna mesta.

14.15 Gospodarstvo čaka vladne odločitve glede preverjanja PCT

Predstavniki malega gospodarstva od vlade še vedno pričakujejo več informacij glede preverjanja pogojev PCT v dejavnostih, kot je gostinstvo, že danes bi lahko vlada odločala tudi o spremembi spornega odloka, je za STA po današnjem srečanju delovne skupine povedal Blaž Cvar iz OZS. Skupina se je sicer strinjala, da je pogoj PCT neizogiben.

Gostinci so že prejšnji teden protestirali proti vladnemu odloku, ki gostincem nalaga preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pri njihovih gostih. Danes je na to temo razpravljala delovna skupina, in sicer so stališča predstavili gospodarstvo na eni in zdravstvena stroka na drugi strani, je pojasnil predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Cvar.

Opozoril je, da na eni strani odlok gostincem nalaga preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT na zelo jasen način, ki pa je v neskladju z zakonom o varovanju osebnih podatkov. »V vsakem primeru smo v prekršku, če preverimo PCT ali ne,« je opozoril. Glede načina preverjanja so že v petek poslali pobudo oziroma svoj predlog na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, a do danes odgovora oziroma ustreznega tolmačenja niso dobili.

Odlok bo po Cvarovi oceni sicer potreben popravkov, o tem bo še danes popoldne razpravljala vlada, je povedal. »Počakali bomo, kako se bodo odločili. Je pa podana tudi že pobuda za oceno ustavnosti tega odloka, tako da bomo kmalu dobili več odgovorov, kako bomo preverjali PCT,« je dodal.

Skupna ugotovitev sicer je, da je pogoj PCT neizogiben za zagotovitev varne jeseni oziroma jeseni, v kateri bi gostinski lokali lahko ostali odprti. Vendar pa je Cvar opozoril, da je v primeru, ko vladni odloki povzročajo upad prometa, gostincem nujno zagotoviti tudi ustrezno pomoč – po zgledu Avstrije je, denimo, omenil možnosti nadomestila izpada, znižanje DDV in učinkovit ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

14.10 Prejšnji teden občuten porast števila okužb

Število okužb z novim koronavirusom je prejšnji teden v Sloveniji znova občutneje naraslo. Potrdili so 630 novih primerov, 156 več kot v tednu pred tem. Število hospitaliziranih s covidom-19 in umrlih covidnih bolnikov je ostalo približno enako.

V državi so trenutno 1103 aktivni primeri okužbe. FOTO: Jure Eržen/Delo
V državi so trenutno 1103 aktivni primeri okužbe. FOTO: Jure Eržen/Delo


13.50 Bruselj odobril slovensko shemo v podporo podjetjem v vrednosti 22,8 milijona evrov

Evropska komisija je odobrila slovensko shemo v podporo podjetjem v različnih sektorjih, ki so jih je prizadeli epidemija covida-19 in ukrepi za omejitev širjenja virusa, in sicer v vrednosti 22,8 milijona evrov, so danes sporočili v Bruslju. Ukrep je odobrila na podlagi začasnega okvira za državne pomoči.

Javna podpora v obliki neposrednih nepovratnih sredstev bo pokrila stroške, ki ustrezajo nadomestilu plače za letni dopust zaposlenih.

Do ukrepa bodo upravičena podjetja vseh velikosti, dejavna v sektorjih, ki so jih prekinitev poslovanja in omejitveni ukrepi zaradi pandemije najbolj prizadeli, na primer v gostinstvu, potovalnem in najemnem sektorju, umetnosti ter razvedrilnem in rekreacijskem sektorju.
FOTO: Yves Herman/Reuters
FOTO: Yves Herman/Reuters


Finančni, kmetijski in ribiški sektor ter akvakultura so izključeni.

Do pomoči bodo upravičena tista podjetja, ki v tem letu beležijo najmanj 20-odstotni upad letnega prometa glede na leto 2019 ali 2020.

Ukrep je po oceni komisije v skladu s pogoji, opredeljenimi v začasnem okviru za državne pomoči, sprejetem zaradi pandemije. Pomoč namreč ne presega 1,8 milijona evrov na upravičenca in bo dodeljena do 31. decembra letos.

Komisija tako ocenjuje, da je ukrep nujen, primeren in sorazmeren ter tako skladen s ciljem odprave resne motnje v gospodarstvu članice, nastale zaradi pandemije.

12.15 Cepljenje v Kranju dvakrat na teden, na terenu mobilna ekipa

Zdravstveni dom Kranj tudi v avgustu nadaljuje cepljenje proti covidu-19 v kranjski vojašnici ob sredah in četrtkih. Na voljo bodo cepiva Pfizer/Biontech, Moderna, Janssen in AstraZeneca, in sicer vsa do porabe zalog. Novost je izvajanje cepljenja z mobilno enoto, ki se bo v prvi polovici meseca ustavila v Preddvoru, Naklem in na Jezerskem.

Prijave za cepljenje proti covidu-19 v zdravstvenem domu Kranj zbirajo prek lastnega spletnega obrazca, cepljenje pa izvajajo v Vojašnici Petra Petriča Kranj. Prijaviti se je mogoče tudi prek spletnega portala zVem. Prijavljene obvestijo o terminu cepljenja, so sporočili iz Mestne občine Kranj.

Ta teden bodo začeli tudi cepljenje brez naročanja z mobilno ekipo na terenu v nekaterih občinah, ki jih pokriva Zdravstveni dom Kranj. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ta teden bodo začeli tudi cepljenje brez naročanja z mobilno ekipo na terenu v nekaterih občinah, ki jih pokriva Zdravstveni dom Kranj. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kot so pojasnili v današnjem sporočilu za javnost, poleg tega izvajajo tudi cepljenje brez naročanja. V sredo bodo do 13.10 cepili naročene, od 13.10 do 14. ure pa nenaročene. V četrtek bodo do 12.30 na vrsti naročeni, med 12.30 in 17.30 pa bodo izvajali cepljenje brez naročanja.

Ta teden bodo začeli tudi cepljenje brez naročanja z mobilno ekipo na terenu v nekaterih občinah, ki jih pokriva Zdravstveni dom Kranj. V prvi polovici meseca bodo to Preddvor, Naklo in Jezersko. V Preddvoru bo cepljenje v petek, v Naklem in na Jezerskem pa v torek, 10. avgusta.

Brezplačno množično testiranje populacije s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom še vedno izvajajo v Globusu, in sicer ob ponedeljkih, sredah in petkih med 7. in 11. uro, ob četrtkih pa med 12. in 16. uro. Naročanje ni potrebno, s seboj je treba imeti le zdravstveno kartico in osebni dokument. Urnik velja do 23. avgusta, so pojasnili na občini.

10.05 V nedeljo ob 647 PCR-testih potrdili 31 okužb z novim koronavirusom

Ob 647 PCR-testih so včeraj potrdili 31 novih okužb, delež pozitivnih testov je znašal 4,8 odstotka. Opravljenih je bilo 8713 hitrih antigenskih testov, sporoča sledilnik za covid-19.

Število aktivnih primerov v državi je naraslo in zdaj znaša 1103. Povprečje novih primerov zadnjih sedmih dni je 90, kar je 1,6-odstotno povečanje. Za dva odstotka se je povečala tudi 14-dneva pojavnost, ta zdaj znaša 52,3 na 100.000 prebivalcev.



10.00 V Sydneyju vojaki pomagajo nadzorovati upoštevanje omejitvenih ukrepov

Pripadniki avstralske vojske so se danes v Sydneyju pridružili policistom pri nadzorovanju upoštevanja omejitvenih ukrepov zaradi izbruha novega koronavirusa. Medtem so v tretjem največjem avstralskem mestu Brisbane podaljšali zaprtje do najmanj nedelje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri nadzorovanju upoštevanja ukrepov bo v Sydneyju pomagalo okoli 300 pripadnikov, potem ko je za pomoč vojske zaprosila policija Novega Južnega Walesa.

Oblasti imajo težave z omejitvijo širjenja novega koronavirusa, saj se različica delta širi precej hitreje. Od sredine junija so potrdili več kot 3600 primerov okužb. Ker je trenutno v karanteni več tisoč bližnjih stikov, ima policija težave z nadzorovanjem upoštevanja predpisov.

Vojaki bodo pomagali policiji pri dostavljanju hrane in preverjanju, ali ljudje upoštevajo navodila glede samoizolacije. Tako bodo predvsem opravljali podporne naloge, so pojasnili pri policiji.

7.55 Fauci kljub naraščanju števila okužb v ZDA ne pričakuje novega zapiranja

Direktor inštituta za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za zdravje ZDA Anthony Fauci je v nedeljo napovedal, da se v državi obetata dodatna bolečina in trpljenje zaradi nadaljevanja pandemije covida-19, ker se številni Američani še vedno nočejo cepiti. Novega zapiranja v javnem življenju in gospodarstvu kljub temu ne pričakuje.

V ZDA se je doslej po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 35 milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 613.000. V tednu dni do 30. julija je povprečje novih okužb na dan od tedna prej naraslo s 30.887 na 77.827. Povprečje smrtnih primerov pa je v istem času naraslo z 253 na 358 na dan.

Zdaj je v ZDA menda cepljenih dovolj ljudi, da ne bo podobnega izbruha kot pozimi, obenem je cepljenih premalo, da bi pandemijo premagali. FOTO: J. Scott Applewhite/Reuters
Zdaj je v ZDA menda cepljenih dovolj ljudi, da ne bo podobnega izbruha kot pozimi, obenem je cepljenih premalo, da bi pandemijo premagali. FOTO: J. Scott Applewhite/Reuters


Po podatkih Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) so doslej v ZDA proti covidu-19 cepili 58 odstotkov prebivalcev, starejših od 12 let. Fauci je znova prosil vse Američane, ki tega še niso storili, naj se cepijo.

Kljub naraščanju primerov okužb pa Fauci ne pričakuje novih zapiranj v gospodarstvu. »Mislim, da ne bomo priča novim zapiranjem,« je dejal na televiziji ABC. Zdaj naj bi bilo namreč cepljenih dovolj ljudi, da ne bo podobnega izbruha kot pozimi. Obenem pa je cepljenih premalo, da bi pandemijo premagali.

7.40 Cepljeni potniki iz EU in ZDA od danes v Anglijo vstopajo brez karantene

Potnikom iz Evropske unije in ZDA ter nekaterih drugih držav, ki so polno cepljeni proti covidu-19, je od danes dovoljen vstop v Anglijo brez obvezne karantene. Čeprav število okužb z novim koronavirusom na Otoku po uradnih podatkih upada, pa mnogi opozarjajo na nevarnost ponovnega naraščanja zaradi širjenja različice delta.

Z današnjim dnem bodo tako potniki iz EU in ZDA, ki so polno cepljeni, lahko vstopili v Anglijo brez napotitve v samoizolacijo. Doslej je namreč zanje veljala ob prihodu obvezna desetdnevna samoizolacija. Nova pravila veljajo tudi za potnike iz Norveške, Islandije, Švice, Liechtensteina, Monaka, Andore in Vatikana.

Z današnjim dnem bodo tako potniki iz EU in ZDA, ki so polno cepljeni, lahko vstopili v Anglijo brez napotitve v samoizolacijo. FOTO: Justin Tallis/AFP
Z današnjim dnem bodo tako potniki iz EU in ZDA, ki so polno cepljeni, lahko vstopili v Anglijo brez napotitve v samoizolacijo. FOTO: Justin Tallis/AFP


Kljub odpravi karantene pa bo še naprej treba predložiti negativni test na koronavirus pred vstopom v državo in nadaljnjega najkasneje drugi dan po prihodu.

Izjema še vedno velja za Francijo. Vlada premiera Borisa Johnsona se je namreč odločila, da bo obdržala ukrep karantene za tiste, ki prihajajo iz Francije, in sicer zaradi visoke prisotnosti različice beta v državi. O morebitnih spremembah bodo odločali konec tedna.

Nova pravila glede vstopa uradno veljajo za Anglijo. Oblasti v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem so sicer sporočile, da bodo tej odločitvi sledile.

7.30 17 novih okužb s koronavirusom na olimpijskih igrah v Tokiu

Športnikov je med okuženimi le manjši delež, doslej so okužbo potrdili pri 24. FOTO: Tauseef Mustafa/AFP
Športnikov je med okuženimi le manjši delež, doslej so okužbo potrdili pri 24. FOTO: Tauseef Mustafa/AFP
Organizatorji olimpijskih iger v Tokiu so danes poročali o 17 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. S tem se je število okužb, povezanih z igrami, v času od 1. julija povzpelo na 276. Med novookuženimi tokrat ni bilo nikogar izmed športnikov, so navedli organizatorji.

O najvišjem dnevnem številu novih okužb so doslej na igrah, ki so se na Japonskem začele 23. julija, poročali prejšnji petek, ko jih je bilo 27.

Športnikov je med okuženimi le manjši delež, doslej so okužbo potrdili pri 24.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine