Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na kocki je večmilijonski posel z Ikeo

Obstaja strah, da bo švedski velikan Ikea, ki prihaja na obisk v Prekmurje, zaradi neodzivnosti vlade odstopil od skupnih načrtov.
Ocean Orchids je vodilni proizvajalec orhidej rodu falenopsis v srednji in jugovzhodni Evropi. Foto Tadej Regent
Ocean Orchids je vodilni proizvajalec orhidej rodu falenopsis v srednji in jugovzhodni Evropi. Foto Tadej Regent
22. 7. 2019 | 08:30
22. 7. 2019 | 21:37
3:28
Ljubljana – Podjetje Ocean Orchids od leta 2005 vzgaja orhideje, na leto jih vzgoji okoli dva milijona, prodaja pa jih na trge dvanajstih držav. S švedsko Ikeo načrtuje nov logistični center, zaradi zapleta s predpisi, ki jih po trditvah vodstva podjetja sploh ni mogoče uresničiti, mu grozi prepoved delovanja.

»V Ikei so dobro seznanjeni s tem, kar se nam dogaja. Pravzaprav ne vem, kaj jim bom rekel, upam, da jih bom lahko prepričal, naj še malo počakajo in ne spremenijo svojih načrtov z nami. Dogovor je bil, da nas dokapitalizirajo s petimi milijoni evrov. Tako bi lahko uresničili načrte s podvojitvijo prihodkov in proizvodnje. Verjetno nas bodo zadnjič vprašali, ali smo kaj uredili, saj se je načrtovani projekt vzpostavitve logističnega centra za jugovzhodno Evropo ustavil. Morda bomo v sredo pri ministrici za kmetijstvo Aleksandri Pivec le našli rešitev,« pravi direktor podjetja Roman Ferenčak.





Okoljska inšpekcija je namreč družbi izdala odločbo o prepovedi delovanja. Ferenčak na naše vprašanje sicer priznava, da so imeli na voljo tri leta za to, da bi svoje delovanje uskladili s predpisi, a po njegovem mnenju vsega, kar v njih država zahteva, ni mogoče urediti. »Naj navedem čisto konkreten primer – ostanek deževnice od namakanja orhidej, torej naša izpustna voda, je po monitoringu čistejša od te, ki prihaja iz občinske čistilne naprave. Do nje pa bi morali pripeljati naše izpustne vode, ker naš rastlinjak uvrščajo zaradi nedorečenih predpisov med stavbne in ne med kmetijske objekte. Dejstvo je, da so ostanki naše deževnice stokrat pod mejnimi vrednostmi, ki še dopuščajo izpust vode v okolje,« razlaga Ferenčak. Njihovi rastlinjaki so zaradi slabo napisane uredbe, ki tovrstnih objektov niti ne omenja, torej uvrščeni med stavbne objekte, ki pa morajo biti povezani s čistilno napravo.



Podjetju Ocean Orchids, kot smo pisali, grozi prepoved opravljanja dejavnosti vzgoje orhidej v rastlinjakih. Okoljski inšpektorat jim je izdal dve odločbi: s prvo opozarja, da naprava deluje brez okoljevarstvenega dovoljenja za odvajanje industrijske odpadne vode. Druga odločba pa je povezana z uporabo termalne vode iz vrtine Do-3g/05. S to odločbo podjetju odreja, da količina načrpane vode ne sme presegati dovoljene količine po koncesijski pogodbi, ki znaša 189.216 kubičnih metrov na leto, in da črpanje termalne vode ne sme presegati šest litrov na sekundo. V Ocean Orchids si že leto dni prizadevajo, da bi sporno uredbo spremenili, a se do zdaj ni zgodilo prav nič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine