Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na katere glavne izzive morajo biti pozorni starejši vozniki, kaj je vozniška zmožnost starejših voznikov?

Vprašanje in dogovor: Odgovarja Brane Legan, inštruktor varne vožnje pri AMZS
Starejši so lahko celo varnejši vozniki, nemalokrat pa sprožajo negodovanje ali celo nestrpnost drugih udeležencev v prometu. FOTO Bakal Oste
Starejši so lahko celo varnejši vozniki, nemalokrat pa sprožajo negodovanje ali celo nestrpnost drugih udeležencev v prometu. FOTO Bakal Oste
4. 7. 2018 | 12:00
2:49
Starejši vozniki oziroma starostniki se pri vožnji pogosteje srečujejo z različnimi težavami kot mlajši. Starejši vozniki se – ob zavedanju, da se jim slabšajo vid, sluh in motorična gibljivost ter se odzivajo počasneje –, zanašajo na svoje dolgoletne izkušnje in jih večinoma tudi uspešno uporabljajo, zato so lahko celo varnejši vozniki kot tisti, ki imajo manj vozniških izkušenj. Bolj so preudarni in se bolj zavedajo tveganja v vožnji, zato pogosto v prometu upoštevajo varnostno razdaljo, raje vozijo počasneje, prej in večkrat rahlo zavirajo, ob vključevanju v promet nekoliko dlje počakajo, da je cesta res prosta, in podobno. Zaradi tega pa nemalokrat sprožajo negodovanje ali celo nestrpnost drugih udeležencev v prometu.

Srečujemo pa se tudi s starejšimi vozniki, ki se svojih poslabšanih zmožnosti za vožnjo morda niti ne zavedajo ali pa jih zanikajo. V takih primerih imajo pomembno vlogo njihovi bližnji. Medgeneracijske razlike so lahko včasih pri tem ovira, strpnost in razumevanje razlik ter pojavljanje težav starejših pa jim omogočajo iskanje in zagotavljanje ustrezne pomoči.

...
...


Pri tem jim lahko svetuje tudi družinski zdravnik, ki ima vpogled v zdravstveno in mentalno stanje starostnika, starostniki pa se tega ne bi smeli braniti. Lahko pa tudi samoinciativno prosijo družinske člane, naj preverijo njihove sposobnosti vožnje. V Centru varne vožnje pri AMZS na Vranskem je to preverjanje mogoče na poligonu z obvladovanjem vozila v normalnih voznih razmerah in tudi z ustvarjanjem poslabšanih razmer. V AMZS ponujamo tudi možnost preverjanja uspešnosti vožnje v vsakdanjem prometu v AMZS Šoli vožnje, kjer vožnjo ocenjuje učitelj. Voznika usmerja v spoznavanju posebnosti različnih prometnih razmer, načinu obvladovanja in mu tako omogoča lažjo in varnejšo udeležbo v vsakdanjem prometu.

V AMZS Centru varne vožnje na Vranskem imamo sicer s starostniki že nekajletne izkušnje. Z njimi se srečujemo v naših rednih programih, ko se nekako »pomešajo« med druge udeležence tečajev. Taka udeležba je za njih mnogokrat pomirjujoča, saj se počutijo enakovredne. Po izkušnjah inštruktorjev varne vožnje pri AMZS starejši udeleženci programov pri usvajanju veščin varne vožnje vse spremljajo izjemno natančno ter poskušajo izvesti naloge kar se da uspešno. Redko se zgodi, da jim česa ne uspe usvojiti, res pa je, da nekateri v to vložijo več truda.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine