Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Na Filozofski fakulteti dobili prvo gluho doktorico znanosti v Sloveniji

Doktorska raziskava, v kateri se razkrivajo doslej neraziskani vidiki tolmačenja za gluhe otroke v izobraževanju, predstavlja pomemben doprinos znanosti in navdih za gluho skupnost in ostale.
Dr. Marjetka Kulovec (desno) z mentorico, red. prof. dr. Špelo Vintar (levo). FOTO: Uroš Taljat
Dr. Marjetka Kulovec (desno) z mentorico, red. prof. dr. Špelo Vintar (levo). FOTO: Uroš Taljat
A. I.
20. 12. 2018 | 14:05
20. 12. 2018 | 14:27
3:13
Na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani (UL) je svoje doktorsko delo uspešno zagovarjala prva gluha doktorica znanosti v Sloveniji. Doktorska študentka programa Humanistika in družboslovje Marjetka Kulovec je svoj doktorat z naslovom »Analiza strategij tolmačenja znakovnega jezika v Sloveniji in njihovega vpliva na razumevanje« opravila na smeri Prevodoslovje, delo pa je nastalo pod mentorstvom redne profesorice dr. Špele Vintar.
 
Kot je ob svojem uspehu povedala Marjetka Kulovec, je v svoji dolgoletni pedagoški karieri nabrala veliko praktičnih izkušenj na področju slovenskega znakovnega jezika (SZJ) v povezavi s tolmačenjem v SZJ, pri čemer so se ji porajala številna vprašanja.

Po spletu okoliščin je začela sodelovati v projektu Korpus in pilotna slovnica SZJ, ki je prvič raziskal SZJ in ga opisoval. To sodelovanje jo je pritegnilo k nadaljnjemu in poglobljenemu raziskovanju, tako se je vpisala na doktorski študij, so sporočili s Filozofske fakultete.

Doktorska raziskava, v kateri se razkrivajo doslej neraziskani vidiki tolmačenja za gluhe otroke v izobraževanju, predstavlja pomemben doprinos znanosti in navdih za gluho skupnost in ostale. FOTO: Tadej Regent
Doktorska raziskava, v kateri se razkrivajo doslej neraziskani vidiki tolmačenja za gluhe otroke v izobraževanju, predstavlja pomemben doprinos znanosti in navdih za gluho skupnost in ostale. FOTO: Tadej Regent


Velik doprinos k dobrobiti gluhe skupnosti


»Menim, da lahko študije, kot je moja, pomembno prispevajo k dobrobiti gluhe skupnosti,« je še povedala. »V času študija sem se nemalokrat znašla na meji obupa v težkih in napornih trenutkih, ko nisem znala ne naprej ne nazaj prav zaradi svoje »lastne omejitve«, saj okolje, v katerem živimo, ni vedno prilagojeno potrebam in zmožnostim gluhih. Kljub temu je v meni ves čas tlela močna volja, da to presežem, in sem tako vztrajala še naprej. Brez posluha, stalne spodbude in zaupanja vame s strani razumevajoče mentorice pri mojih prvih korakih v akademsko sfero ne bi mogla končati tako pomembnega dela v svojem življenju,« je dodala.

Kot pravi mentorica Špela Vintar, je bilo raziskovalno in mentorsko sodelovanje z Marjetko zanjo posebna in neizmerno dragocena izkušnja, tako s profesionalnega kot osebnega vidika.

»Že od začetka je najina komunikacija potekala brez tolmača, saj odlično bere z ustnic, jaz pa sem postopoma usvojila osnove znakovnega jezika. Spoštujem jo ne le zaradi njenega poguma in vztrajnosti, ampak predvsem, ker je v njej pravi raziskovalni duh in je hkrati intelektualno ena najsposobnejših oseb, kar jih poznam. Njena doktorska raziskava, v kateri se razkrivajo številni doslej neraziskani vidiki tolmačenja za gluhe otroke v izobraževanju, predstavlja pomemben doprinos znanosti in navdih za gluho skupnost, raziskovalce in družbo,« je še povedala mentorica.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine