Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Mors: Na relacijah z redno linijo uporaba spartana ni racionalna

Spartan bo dobil tudi še VIP-modul. Stane skoraj tri milijone evrov, a vprašanje je, kako pogosto bo v uporabi.
V teoriji bi spartan uporabljal tudi politični vrh, a ga v praksi zaradi visokih stroškov najverjetneje ne bo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V teoriji bi spartan uporabljal tudi politični vrh, a ga v praksi zaradi visokih stroškov najverjetneje ne bo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
2. 8. 2024 | 10:00
2:31

Ministrstvo za obrambo je v sklopu obsežnega investicijskega cikla naročilo dve transportni letali spartan – enega v prejšnjem mandatu in je tudi že v uporabi, drugega pa še pričakujejo, predvidoma bo prišlo prihodnje leto. Prav tako kot poseben modul za gašenje in VIP-modul za prevoz potnikov, kar naj bi to investicijo naredilo dvonamensko.

Vlada je z razširitvijo sklepa na predlog ministrstva omogočila tudi uporabo spartana, ko je vladno letalo falcon prizemljeno, a kot smo poročali, je bil že prvi poskus, da bi ga v takšnih okoliščinah uporabili, prejšnji teden neuspešen. Let z njim do Pariza in nazaj bi namreč stal skoraj 60 tisočakov. Zakaj potem vlada kupuje potniški modul in kdo naj bi z njim letel?

image_alt
Zakaj vojaško transportno letalo s predsednico ni odletelo v Pariz

»Modul se bo uporabljal za posebne prevoze na daljših razdaljah, predvsem na območjih, kjer pripadniki Slovenske vojske sodelujejo na mednarodnih operacijah in misijah,« navajajo na ministrstvu za obrambo, ki ga formalno vodi predsednik vlade Robert Golob, sicer pa edini državni sekretar Damir Črnčec. Pravijo, da uporaba letala spartan z modulom za prevoz potnikov ne bo racionalna za službene poti manjših delegacij na relacijah, za katere so na voljo redne letalske povezave.

V letalu je prostora za 46 vojakov ali 34 padalcev, ob uporabi modula za potnike, ki bo stal 2,6 milijona evrov brez DDV, bo vanj vgrajenih šest VIP-sedežev in 18 sedežev za spremljevalno osebje.

Novega letala, ki bi nadomestilo falcon, star že dvajset let in z vse več težavami, pa ni v proračunskih načrtih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine