Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Gasilci ponoči odstranjevali posledice deževja in burje

Oranžno opozorilo velja do dopoldneva, ko se bo vreme v osrednji in jugozahodni Sloveniji umirilo.
Posledica včerajšnje burje v Ajdovščini. Sunki vetra so dosegali hitrosti do 130 kilometrov na uro. FOTO: Martin Vidmar 
Posledica včerajšnje burje v Ajdovščini. Sunki vetra so dosegali hitrosti do 130 kilometrov na uro. FOTO: Martin Vidmar 
STA
4. 10. 2024 | 06:39
4. 10. 2024 | 10:04
3:31

Zaradi močnih padavin velja danes za jug Slovenije oranžno opozorilo, na jugozahodu pa je napovedana tudi močna burja, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Krka in njeni pritoki še vedno naraščajo, danes pa lahko v širšem obsegu poplavijo v spodnjem toku. 

Oranžno opozorilo velja do dopoldneva, ko se bo vreme v osrednji in jugozahodni Sloveniji umirilo. Na jugovzhodu države bo zaradi močnega vetra veljalo rumeno opozorilo.

Krka in njeni pritoki počasi naraščajo in poplavljajo na območjih pogostih poplav. V srednjem toku bo naraščala predvidoma do dopoldneva, v spodnjem toku pa do popoldneva. Poplavljene površine se bodo postopoma povečevale, pri čemer lahko Krka v spodnjem toku poplavi v širšem obsegu, opozarja agencija.

Kolpa je v zgornjem in srednjem toku po prehodnem upadanju pričela znova naraščati, v spodnjem toku pa se njeno naraščanje nadaljuje. Pretok Kolpe naj bi se začel zmanjševati.

Tudi čez noč so na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Nova Gorica, Postojna in Slovenj Gradec gasilci ter delavci komunalnih in cestnih podjetij odstranjevali posledice deževja in burje na Primorskem. Na upravi za zaščito in reševanje so obravnavali 86 dogodkov, od tega 64 v povezavi z burjo.

Na terenu je bilo aktivnih 35 prostovoljnih gasilskih enot in pet poklicnih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo ter odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov, so sporočili z uprave.

Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. FOTO: Jure Eržen/Delo
Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. FOTO: Jure Eržen/Delo

Na Primorskem močna burja

Danes bo oblačno z občasnimi padavinami. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo čez dan slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14, v Zgornjesavski dolini okoli 4, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

Jutri bo sprva oblačno, ponekod bo občasno še rahlo deževalo. Popoldne se bo v zahodnih krajih oblačnost trgala. Jutranje temperature bodo od 6 do 11, v alpskih dolinah okoli 2, najvišje dnevne od 9 do 15, na Primorskem ob šibki burji okoli 17 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek bo delno sončno z meglenim jutrom. V ponedeljek bo zapihal jugozahodnik, topleje bo. Zjutraj lahko burja na Primorskem na izpostavljenih mestih še dosega sunke okoli 100 kilometrov na uro.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine