Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ministrstvo pri pripravi strategije obšlo sindikat

V Premogovniku Velenje in HTZ je zaposlenih dva tisoč delavcev, ki utegnejo ob zaprtju ostati brez dela.
SDRES poziva vlado in pristojna ministrstva, da se pri pripravi strategije najprej osredotočijo na socialni dialog. FOTO: Premogovnik Velenje
SDRES poziva vlado in pristojna ministrstva, da se pri pripravi strategije najprej osredotočijo na socialni dialog. FOTO: Premogovnik Velenje
31. 5. 2021 | 08:45
31. 5. 2021 | 09:53
2:45
V Sindikatu delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) so ogorčeni, ker se je ministrstvo za infrastrukturo odločilo, da nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij pripravi brez dogovora in soglasja s socialnimi partnerji. S tem se je odmaknilo od prakse evropskih držav, ki tako kot Slovenija zapirajo premogovnike, očitajo ministrstvu.
 
Zato bodo, napovedujejo, vztrajali pri socialnem dogovoru, saj je to edini sprejemljiv način, če so nameni pravičnega prehoda iskreni. Socialni dialog je zanje preizkušena praksa, ki se je v drugih državah EU že pokazala kot edina prava za »pravični prehod za vse deležnike, predvsem rudarje«. SDRES zato poziva vlado in pristojna ministrstva, da se pri pripravi strategije najprej osredotočijo na socialni dialog in dogovor oziroma sporazum z vsemi deležniki predvsem s sindikati, saj »so naša znanja in življenja preveč pomembna, da bi jih prepustili načelnim rešitvam, ki jih prenese zgolj papir«. Strategija je načelen dokument, ki ne ponuja nobene oprijemljive rešitve, kako bo dejansko potekal pravični prehod, dodajajo.
 
V Premogovniku Velenje in HTZ je zaposlenih dva tisoč delavcev, ki utegnejo ob zaprtju ostati brez dela. Strategija pa zanje predvideva le »zanašanje na lokalne gospodarske subjekte in spodbude za nove gospodarske subjekte«. V sindikatu zato pogrešajo konkretne rešitve.
 
Ekonomsko-socialni položaj in pravice iz kolektivne pogodbe vsakega rudarja, opozarjajo v sindikatu, so zelo jasne, zato jih ni mogoče zamenjati za načelna »zanašanja, spodbujanja, prilagajanja« ...

 
Socialni partnerji krinka, soglasje kot privid

 
Spomnimo, da je ministrstvo za infrastrukturo nacionalno strategijo za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda poslalo v sprejetje vladi s ciljem, da se sprejme pred začetkom predsedovanja Slovenije svetu EU.
 
V EU velja, da se, kjer se zapirajo premogovniki, pogoji pravičnega prehoda določijo v okviru dogovora s socialnimi partnerji, ki sklenejo sporazum. »Na žalost je ministrstvo za infrastrukturo ubralo drugo pot. Socialni dialog je sicer potekal, a iz strategije jasno izhaja, da je bila vloga preostalih deležnikov v dialogu le lepotna krinka za privid soglasnega odločanja,« so prepričani v SDRES.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine