Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ministrove težave z namestniki

Gantar namerava vztrajati pri razrešitvi Tine Bregant, Janša ni imel pred mesecem dni nič proti Urošu Priklu.
Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da med njim in Tino Bregant ni bilo pravega sodelovanja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, da med njim in Tino Bregant ni bilo pravega sodelovanja. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
23. 11. 2020 | 06:00
23. 11. 2020 | 07:26
2:41
Čeprav ministru za zdravje Tomažu Gantarju v petek ni uspelo razrešiti državne sekretarke Tine Bregant in imenovati novega sekretarja Uroša Prikla, saj njegovega predloga niso uvrstili na dnevni red seje vlade, bo minister pri razrešitvi Bregantove vztrajal, je dejal za Delo. Očitke o Priklu, ki so se med koncem tedna pojavili v medijih in na twitterju, bo preveril, a pred mesecem dni, ko je s svojo namero seznanil premiera Janšo, ta ni imel nič proti Priklu.
 

Kaj vse očitajo Priklu


Med koncem tedna so se pojavile informacije, da je Uroš Prikl, nekdanji sekretar v kabinetu premiera Marjana Šarca, zdaj vodja nabave storitev in nemedicinskega materiala v UKC Ljubljana, domnevno kupil predrage hitre teste za UKC, kot državni sekretar, torej namestnik ministra, pa bo imel zelo velika pooblastila. »Prikl trdi, da z nabavami hitrih testov ni imel nič. Po drugi strani so hitri testi različni in z zelo različnimi cenami,« je dejal Gantar. Še bolj kot to pa je udaril zapis v nekaterih Janši naklonjenih medijih, da je bil Prikl v sojenju o poskusu umora novinarja Mira Petka pred dvema desetletjema ključna priča, ki je dala alibi osumljenemu Nevenu Koludroviču. Petek se je kasneje podal v politiko in bil dolgoletni poslanec SDS, Janšev tesni sodelavec.
 

Težko do sekretarjev


»Pred mesecem dni, ko sem s svojo namero o imenovanju Prikla seznanil premiera Janeza Janšo, se je strinjal,« je povedal Gantar. Minister ima z iskanjem državnih sekretarjev težave; delo je med epidemijo naporno in nehvaležno, zdravniki, ki jih je povabil, se niso odzvali.
 

Ni bilo pravega sodelovanja


In razlogi za odstavitev Bregantove? »Ni bilo pravega sodelovanja,« pravi minister, napravila pa je tudi nekaj napak, kot je podpis pod določbo, da lahko okuženi zdravstveni delavci delajo v domovih starejših občanov. »To in še nekaj drugih stvari je napravila brez moje vednosti,« pravi minister. Gantar je zanikal, da bi se izvajal nad Bregantovo mobing zaradi projekta kakovosti in digitalizacije, kot je povedala za Delo. »Zdaj poskuša iskati odgovore. Ne vem, ali je igrala kaj v ozadju. Mobinga na ministrstvu ni, res pa je, da pride morda v teh turbulentnih časih, ko smo že vsi utrujeni zaradi epidemije, do kake bolj ostre besede,« je dejal Gantar.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine