Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ministrica Bobnarjeva ne popušča pritiskom

Kdo želi kadrovati v vrh policije namesto notranje ministrice?
Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve, se ni upognila pod pritiski. Jo bo to stalo položaja? FOTO: Jure Eržen
Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve, se ni upognila pod pritiski. Jo bo to stalo položaja? FOTO: Jure Eržen
2. 12. 2022 | 18:10
2. 12. 2022 | 18:19
3:41

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je javno potrdila neuradne informacije o živahnem dogajanju v zakulisju, ki bi jo lahko ob bližnji reorganizaciji vlade na temelju na referendumu potrjene novele zakona o vladi, stale funkcije, ki jo opravlja.

image_alt
Ugibanja pred reorganizacijo vlade

»Tako zahteven resor lahko vodiš le z ekipo, ki ji zaupaš. Ne pa z ekipo, kot jo morda želi sestaviti nekdo drug,« je poudarila.

Damir Črnčec, formalno »le« državni sekretar na obrambnem ministrstvu, ki po več virih vse bolj krepi svoj vpliv na predsednika vlade Roberta Goloba, ob tem včeraj ni želel komentirati očitkov na svoj račun, da želi vplivati na to, kdo bo imenovan na vrh policije s polnim mandatom.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav tudi po četrtkovi seji vlade tako ostaja le vršilec in polnega mandata ne glede na predlog Bobnarjeve ni dobil.

Notranja ministrica je še poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja policije. Pri tem bo vztrajala, je zatrdila in spomnila na predvolilne obljube, tudi če jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala ob robu slovesnosti ob predaji 40 intervencijskih kombiniranih vozil policiji.

Bobnarjeva je po naših informacijah ob Luki Mescu, ministru za delo, tudi edina, ki je na seji vlade pred dnevi načela vprašanje spornih kadrovanj Golobovega ožjega kroga.

image_alt
Dvakrat obsojen in zaprt vodi državno podjetje

Strinjala se je z Mescem, da nekatere kadrovske odločitve mečejo slabo luč na vlado in so nedopustne. To stališče je poudarila po objavi našega članka, da so nadzorniki, ki jih je v Farme Ihan imenovala država, za direktorja te največje prašičje farme v državi imenovali človeka, ki je bil dvakrat pravnomočno obsojen in tudi zaprt zaradi zlorabe položaja.

Kaj pravi Lindav?

Lindav odločitve vlade ni želel komentirati. »Policija je v službi ljudstva in javnomnenjske raziskave kažejo, da je policija pod mojim vodstvom, pod delom moje ekipe to zaupanje spet pridobila. In če kdo ocenjuje delo policije, je to seveda ljudstvo, družba,«je dejal.

Na vprašanje, če ima občutek, da od njega zahtevajo politični obračun v policiji, je odgovoril:»Dejstvo je, da ves čas zagovarjamo vse kadrovske premike zgolj in samo na podlagi strokovnih argumentov, na podlagi tehtnih analiz, seveda v skladu z delovnopravno zakonodajo, in nikoli in nikdar tega načela ne bom prekršil.«

Vprašanje o ponovnem imenovanju Lindava le kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije je seveda sprožilo tudi ugibanja, ali Bobnarjeva, ki je predlagala imenovanje Lindava za direktorja s polnim mandatom, še uživa zaupanje predsednika vlade Roberta Goloba. Bobnarjeva je danes dejala, da je to vprašanje zanj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine