Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pogajanj ni bilo, ministrica je vztrajala pri svojem

»Namesto pogovorov o razrešitvi stavkovnih zahtev propagandna oddaja, v kateri bi vladna stran poniževala sindikaliste«, pa so namero pospremili sindikati.
Ali bodo sindikati sindikalne aktivnosti zaostrovali in kdaj, bo najbrž znano v prihodnjih dneh. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali bodo sindikati sindikalne aktivnosti zaostrovali in kdaj, bo najbrž znano v prihodnjih dneh. FOTO: Leon Vidic/Delo
15. 3. 2022 | 09:40
15. 3. 2022 | 15:29
2:48

Sestanka med predstavniki Sviza in Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS) ter ministrico za izobraževanje Simono Kustec, ki je bil predviden za 14. uro, ni bilo. Ministrica, ki je vabilo na delovni pogovor o odprtih vprašanjih poslala na dan splošne stavke v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter na nekaterih fakultetah, je namreč želela, da bi zaradi »velikega interesa širše javnosti ter za zagotavljanje popolne transparentnosti« sestanek neposredno prenašali na strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na facebooku. O tej nameri sta sindikata izvedela včeraj na spletni strani vlade, tudi po njunem pozivu je ministrica vztrajala pri odločitvi, da bi bil dogodek javen.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj in predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kocijančič v to nista privolila. »Namesto resnih in korektnih pogovorov socialnih partnerjev o razrešitvi stavkovnih zahtev se obeta propagandna oddaja, v kateri bi vladna stran poniževala sindikaliste,« sta se med drugim odzvala in dodala, da »pri takšni, žal precej verjetni manipulaciji nismo pripravljeni sodelovati«.

image_alt
S stavko dočakali vabilo ministrice k pogajanjem

Kljub temu da predstavnikov sindikatov ni bilo, je ministrstvo ob 14. uri pripravilo prenos na svoji strani na facebooku. Ministrica se je čudila, da si sindikati tovrstne transparentnosti in izražanja mnenj ne želijo, ter dodala, da se je skozi celoten mandat manipuliralo z dejstvi, ki ne držijo. Ponovila je podatke, ki jih je sicer navedla že v prvotnem odgovoru po napovedi stavke, o dodatkih, ki so jih zaposleni v vzgoji in izobraževanju prejeli v zadnjih dveh letih ter o vseh ukrepih za pomoč med epidemijo.

Znova je poudarila tudi stališče vlade, da se o dodatnih sistemskih finančnih obremenitvah, ki bodo bremenile prihodnjo vlado, ne morejo odločati. »Pogajanj ne bo. Pogajanj ne sme biti. Lahko pa bi bila pogovarjanja, ki bi predstavljala dobro podlago za tiste, ki bodo prišli v to hišo v naslednjem mandatu,« je še dejala Simona Kustec.

Kot je znano, zaposleni v vzgoji in izobraževanju zahtevajo ovrednotenje dodatnih obremenitev med epidemijo in vzpostavitev porušenih plačnih razmerij v primerjavi s primerljivimi delovnimi mesti v drugih dejavnostih javnega sektorja. Zato so 9. marca tudi stavkali. Ali bodo sindikalne aktivnosti zaostrovali in kdaj, bo najbrž znano prihodnji teden.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine