Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister o vardi in malo še o porednih kolesarjih

Notranji minister Aleš Hojs je z nekoliko več odločnosti dopolnil svoje včeraj še mlačno stališče do varde.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: Blaž Samec/Delo
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs. FOTO: Blaž Samec/Delo
21. 5. 2020 | 13:50
21. 5. 2020 | 15:45
2:21
Ljubljana – Štiri dni po incidentu v Slovenski Bistrici je minister za notranje zadeve Aleš Hojs vendarle podal nekoliko odločnejše stališče do dejanj samooklicane Štajerske varde. Obračun z vardo je minister izrabil tudi za opozorilo protestnikom na kolesih.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je naročil vršilcu dolžnosti generalnega direktorja Policije Antonu Travnerju, da pripravi odzivno poročilo o dogajanju v Slovenski Bistrici, ko so pripadniki Štajerske varde izpraševali policiste o konkretnem postopku.

Obnašanje predstavnikov varde je minister Hojs danes ocenil kot povsem neprimerno, včeraj pa te konkretne zadeve še ni hotel komentirati in je zgolj pozival k dostojni komunikaciji. Hojs pričakuje, da bo policija v podobnih primerih provokacij ukrepala bolj intenzivno, saj je nesprejemljivo, da kdorkoli poskuša prevzemati pristojnosti, ki jih nima.

»Minister Hojs dodatno pojasnjuje, da je v zadnjih tednih ob nezakonitih kolesarjenjih, primerih varde in še nekaterih drugih dogodkih dobil občutek, da si nekateri neizmerno želijo sprovocirati policijo, zato ponovno izpostavlja, da bo policija delovala strpno in spoštljivo le do trenutka, ko bi se lahko pojavilo kakršnokoli nasilje ali druga oblika kršenja javnega reda in miru. Doslej je policija v teh primerih delovala visoko strokovno in v duhu umirjanja strasti,« še piše v sporočilu iz Hojsovega kabineta.

V MNZ konkretnega postopka ne morejo komentirati, v vsaki situaciji in postopku pa zagovarjajo spoštljivo, dostojno in strpno komunikacijo.

Policija pri izvajanju svojih nalog, ki so določene z zakoni, vselej poskuša uresničevati svoje poslanstvo, in sicer zagotoviti visoko stopnjo varnosti vsem prebivalkam in prebivalcem. Policija bo tudi v prihodnje spremljala primere združevanja, organiziranja, delovanja posameznikov in skupin ter presojala zakonitost, odgovornost in vpliv na varnostno oceno v lokalnem okolju in državi, so še zapisali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine