Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister Logar: »Ne gremo na prvo žogo«

Vodja slovenske diplomacije glede hrvaško-italijanske cone na Jadranu napoveduje intenzivno delovanje za spoštovanje slovenskih strateških interesov.
Države imajo v svojih izključnih ekonomskih conah po pomorskem pravu posebne pravice in lahko v njih sprejemajo omejitve. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Države imajo v svojih izključnih ekonomskih conah po pomorskem pravu posebne pravice in lahko v njih sprejemajo omejitve. FOTO: Voranc Vogel/Delo
2. 12. 2020 | 19:42
2. 12. 2020 | 22:25
2:46
Bruselj – Slovenija glede napovedi Hrvaške in Italije o skupni razglasitvi izključne ekonomske cone na Jadranu pričakuje, da bosta obe sosedi spoštovali evropski duh.

Vodja slovenske diplomacije Anže Logar je po zasedanju zunanjih ministrov Nata v pogovoru z bruseljskimi dopisniki povedal, da vprašanje spremljajo »že nekaj časa«. Zaveza o dogovoru v evropskem duhu po njegovem velja in je sprejeta tudi s hrvaške strani. K temu da so se zavezale druge države članice EU, tudi Italija. »Slovenija vedno ravna v evropskem duhu in tako pričakuje tudi od svojih evropskih partneric,« je ocenil.

»Verjamem, da bo ta duh tudi v prihodnje krepil medsosedske odnose,« je še povedal. Glede tega je opozoril na sklepe iz preteklosti, kjer je bila posebna referenca o evropskem duhu pri reševanju tega vprašanja. Hrvaška se je že leta 2004 uradno z odločitvijo sabora zavezala, da njen ekološko-ribolovni pas (vključuje dele izključne cone), ki ga je razglasila leto prej, ne bo veljal za države EU do skupne rešitve v evropskem duhu.

Srečanje zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške letos poleti. FOTO: Blaž Samec/Delo
Srečanje zunanjih ministrov Slovenije in Hrvaške letos poleti. FOTO: Blaž Samec/Delo


»V partnerskih odnosih se pričakuje, da vsi spoštujemo evropski duh,« je ocenil Logar. Tudi pri zaščiti Jadrana naj bi delovali v takšnem duhu. »Predlagam, da ne gremo na prvo žogo. Tako kot doslej, ko smo reševali težave, ne nameravam delovati na očeh javnosti, ampak po običajnih diplomatskih kanalih. Dosežke bodo objavili, ko bo zadoščeno slovenskim strateškim interesom.

O nameri Italije, da bo razglasila ekonomsko cono, je bila Slovenija neuradno obveščena. Seznanjeni so tudi z izjavami Luigija Di Maia in hrvaškega zunanjega ministra Gordana Grlić-Radmana na njunem srečanju v Zagrebu. Logar bo 10. decembra na obisku pri italijanskem obisku Di Maiu. Vprašanje naj bi bilo med temami sestanka.

Slovenija kot pomorska država se po njegovih besedah strinja s sodelovanjem obalnih držav v evropskem duhu in pri zaščiti Jadrana. Zato je po njegovih besedah pomembno, »da je obveščena in vključena v vse te razprave«. Vprašanje vidi kot strateško, zato bi se z njim morali ukvarjati strpno; opozoril pa je, da ga nekateri opozicijski politiki predstavljajo v političnem kontekstu. Po obisku v Rimu napoveduje sejo odbora za zunanjo politiko, ki da bi morala potekati za zaprtimi vrati.


 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine