Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Milko Novič je oproščen obtožbe umora Janka Jamnika

Novič je zadovoljen z današnjim izrekom oprostilne sodbe, ki jo je sicer pričakoval, vendar ostaja previden.
Predsednik sodnega senata Zvjezdan Radonjić je v izreku sodbe dejal, da je jasno, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora. FOTO: Blažž Samec/Delo
Predsednik sodnega senata Zvjezdan Radonjić je v izreku sodbe dejal, da je jasno, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora. FOTO: Blažž Samec/Delo
STA
16. 4. 2019 | 14:32
16. 4. 2019 | 18:40
4:20
Danes ob 16. uri se je začelo ponovno sojenju Milku Noviču, v katerem je sodišče zaključilo dokazni postopek. Senat okrožnega sodišča v Ljubljani ga je oprostil obtožbe umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Sodba je sledila današnjim zaključnim besedam, v katerih je tožilstvo za Noviča zahtevalo 25 let zapora, obramba pa oprostilno sodbo.

Predsednik sodnega senata Zvjezdan Radonjić je v izreku sodbe dejal, da je jasno, da Novič v času, ki ga je imel na voljo, ni mogel priti na kraj umora. Danes, še pred zaključnimi besedami, je Radonjić namreč prebral uradni zapisnik z nedavne rekonstrukcije dogajanja v času umora, ko so na terenu merili čas, ki bi ga Novič potreboval od doma do kraja umora. Merjenje je po besedah sodnika pokazalo, da bi za to potreboval od 11 do 14 minut, v realnem času, to je pred novoletnimi prazniki, ko je gneča večja, pa od 15 do 18 minut.

Po besedah sodnika je bil čas, ki ga je Novič imel na voljo, da pride na kraj umora in tega izvede, v najslabšem primeru osem minut, po ugotovitvah vrhovnega sodišča, ki je ugodilo zahtevi za revizijo prvega sojenja, pa je bil ta čas lahko še krajši, in sicer šest minut, je navedel sodnik.



FOTO: Blažž Samec/Delo
FOTO: Blažž Samec/Delo


V obrazložitvi sodbe je zato ugotovil, da »ne samo, da ni dokazov, da je kriv, ampak je popolnoma dokazano, da ni storilec«. Tudi bazne postaje mobilne telefonije, na katere se je v času umora in po njem priklapljal Novičev telefon, ko je ta prejel in poslal nekaj sms-sporočil, po sodnikovih besedah ne dokazujejo obdolženčeve krivde. Nemogoče se mu zdi, da bi Novič praktično s kraja umora odgovarjal na šaljiva sporočila, ki mu jih je pošiljal neznanec.

Povsem jasno je tudi nakazal, da bi Jamnikov umor lahko bil povezan z nagovarjanjem k umoru še enega izmed vodilnih na Kemijskem inštitutu Janeza Plavca, zaradi česar na sodišču poteka sojenje Michelu Stephanu. Tožilstvo je pozval, naj začne preiskovati, kako so potekali nekateri posli na Kemijskem inštitutu.

Že v uvodu pa je Radonjić opozoril na hude pritiske, ki jih je bil deležen. Že takoj po prvih narokih so se namreč po njegovih besedah začeli pritiski na predsednika ljubljanskega okrožnega sodišča Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira in da naj začne soditi, kot je treba. Med drugim naj bi njegovo kaznovanje predlagal vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. Deležen je bil tudi številnih izmišljotin v medijih in brskanja po njegovem zasebnem življenju, je dejal.

Sporočilo vseh teh pritiskov je bilo po njegovih besedah jasno: to je, da kot sodnik ne sme soditi pošteno. Kdo je v ozadju vsega tega, ne ve, je pa prepričan, da odločitve segajo v same vrhoven pravosodja.

Napovedal je, da zaradi tega, ker je Noviču želel zagotoviti pošteno sojenje, ne bo nikoli napredoval, čez mesec dni pa da bo verjetno tudi v suspenzu: »To, da je imel Novič pošteno sojenje, je pogojeno z odločitvijo, da si uničim kariero,« je dodal. Sodbo naj bi spisal do sredine junija.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine