Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nekatera območja Slovenije zajelo sneženje

Proti večeru je dež začel prehajati v sneg, razjasnilo se bo šele jutri popoldne.
Fotografija je arhivska. FOTO: Blaž Samec/Delo
Fotografija je arhivska. FOTO: Blaž Samec/Delo
Be. B., STA
2. 12. 2021 | 06:50
2. 12. 2021 | 22:43
3:17

Že ta konec tedna oziroma ponedeljek je prinesel sneg, ki je nekaj nevšečnosti povzročal na cestah, tudi danes je oblačno s padavinami. Meja sneženja se je dopoldne v delu Gorenjske in Koroške spustila do dolin, proti večeru pa je tudi drugje v notranjosti Slovenije dež začel prehajati v sneg.

Zaradi snega in plužnih skupin je promet tako na posameznih avtocestnih odsekih in na nekaterih državnih cestah upočasnjen. Voznikom priporočajo previdno vožnjo in upoštevanje prometne signalizacije.

»Danes pričakujemo, da se bo meja sneženja najprej spustila na severu države, sprva bo snežilo v alpskih dolinah, proti večeru pa bo tudi ponekod drugod dež začel prehajati v sneg. Ponoči bo snežilo zlasti na jugu Slovenije; nekaj več snega lahko zapade na Notranjskem, Kočevskem, tudi do deset centimetrov, v višjih legah pa nekje od 15 do 20 centimetrov,« je za Delo pojasnil dežurni prognostik na Arsu Blaž Šter.

Drugod po nižinah, denimo v Ljubljanski kotlini, pa je vprašanje, ali bo jutri zjutraj snežna odeja, je dejal Šter in dodal, da lahko v primeru močnejših padavin zapade kakšen centimeter ali dva snega.

image_alt
Privlačni instagram profili in videi na youtubu niso planinski vodniki

Razjasnilo se bo šele jutri popoldne, izrazitejše ohladitve pa bodo v noči na soboto, ker bo noč sprva jasna, tako da bo zjutraj kar hladno, zlasti kjer bo snežna odeja: »To velja za alpske doline, kjer je lahko tudi pod minus deset stopinj Celzija, ali denimo na kakšnih planotah Notranjske, na tipičnih mraziščih, kjer bo verjetno še hladneje. To jutro zna biti tudi megleno po nižinah, čez dan se bo sprva razjasnilo, potem popoldne pa znova pooblačilo, kajti v nedeljo nas bo dosegla nova motnja,« je povedal Šter.

Snežna odeja v gorah se bo odebelila. FOTO: Jure Eržen/Delo
Snežna odeja v gorah se bo odebelila. FOTO: Jure Eržen/Delo

V nedeljo bo po nižinah sprva bolj deževalo, ponekod na severu bo verjetno sneg, potem pa bo ta dež verjetno začel prehajati v sneg, tako da bodo razmere nekoliko mešane. Zaradi hladnejše zračne mase bo nekoliko večja tudi verjetnost za sneg. Po nižinah bo precej plundre, ne bo suhega snega, višje lege pa bodo po teh dveh sneženjih bogato obložene s snegom, tako da se lahko snežna odeja spet odebeli; v Zgornjesavski dolini bo lahko skupno snega okoli meter.

Fotografija je arhivska. FOTO: Blaž Samec/Delo
Fotografija je arhivska. FOTO: Blaž Samec/Delo

Suh začetek prihodnjega tedna

Kot pojasnjuje Šter, kaže, da bomo imeli bolj suh začetek prihodnjega tedna, pa tudi kar hladen, sploh kjer bo snežna odeja, v nadaljevanju pa je trend, da se bo po sredini tedna začelo ogrevati, verjetno bo tudi kaj dežja. V nižinah se sneg ne bo obdržal, v gorah bo snežilo, ampak tudi meja sneženja zna biti kar visoka, je še dodal Šter.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine