Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Lenarški svetniki: Ali zakonito delo sortirnice odpadkov ali njeno zaprtje

Največ kritik je letelo na okoljevarstveno dovoljenje, ki je po mnenju svetnikov le na papirju in koristi podjetju, ne pa tistim, ki naj bi jih ščitilo.
Civilna iniciativa Narava Slovenskih goric je pred dnevi organizirala shod proti nadaljnjemu obratovanju sortirnice. FOTO: Mariborinfo
Civilna iniciativa Narava Slovenskih goric je pred dnevi organizirala shod proti nadaljnjemu obratovanju sortirnice. FOTO: Mariborinfo
L. Z., STA
25. 4. 2019 | 20:26
25. 4. 2019 | 20:30
3:31
Svetniki občine Lenart zahtevajo takojšnjo odstranitev vseh odpadkov iz tamkajšnje sortirnice odpadkov Salamonovega obrata, preiskavo in analizo vseh dogodkov, povezanih z obratom in požaroma v njem, vključno z delovnimi razmerami, ter zakonito delovanje sortirnice, ali pa njeno zaprtje.

Tudi svetniki so na izredni seji ugotavljali, da je po pregledu okoljevarstvenega dovoljenja in ugotovljenega stanja v podjetju ob obeh požarih tako organizirana dejavnost obrata škodljiva za okolje, prebivalce in zaposlene.

Največ kritik je letelo na okoljevarstveno dovoljenje, ki je po mnenju svetnikov le na papirju in koristi podjetju, ne pa tistim, ki naj bi jih ščitilo. Ugotavljajo tudi, da se iz obrata širi neznosen smrad zaradi prevelikih količin razpadajočih odpadkov.
V sklepih še zahtevajo, da vse predelane in neobdelane frakcije odpadkov odstranijo zaradi nevarnosti pred novim požarom, poglobljen in temeljit pregled vpliva nedavnih požarov na okolje, prebivalce in zaposlene ter analizo vseh vplivov po požaru, sanacijo območja obrata in okolice.

Od odgovornih zahtevajo izvedbo vseh postopkov za varnost prebivalcev in zaposlenih in odpravo posledic zaradi požarov, revizijo postopka okoljevarstvenega dovoljenja z vključitvijo občine in civilne družbe ter spremembo zakonodaje po hitrem postopku, s katerim naj se lokalnim skupnostim zagotovi možnost sodelovanja stranke v postopku pri izdaji okoljevarstvenih dovoljenj za vse namene.

Glede na to, da so občine po zakonu o varstvu okolja odgovorne za različna področja, med drugim so nosilke javne službe varstva pred požarom, naj bodo te vključene v postopke že pri izdaji dovoljenj, so zapisali v sklepe. Pristojne službe pa še pozvali, naj temeljito preverijo delovne razmere, tudi iz vidika varovanja zdravja pri delu, saj je v obratu zaposlenih skoraj 90 odstotkov invalidov.

Sklepe, ki so zelo podobni ugotovitvam občinskega odbora za komunalno in gospodarsko infrastrukturo, varovanje okolja in urejanje prostora, je soglasno podprlo vseh 13 navzočih svetnikov. Z njimi bodo seznanili predsednika vlade ter ministra za okolje in prostor.

Gradivu so priložili poročila gasilske zveze in civilne zaščite Lenart, sklepe odbora za komunalno in gospodarsko infrastrukturo, varovanje okolja in urejanja prostora, kopije okoljevarstvenih dovoljenj ter dveh pritožb občine Lenart na njihovo izdajo. Priložili so tudi odgovore pristojnih in podjetja ob nedavnih požarih v obratu Salomonove družbe.

Ob seznanitvi svetnikov z razmerami so predstavniki gasilcev povedali, da sta jih obe intervenciji, v katerih je sodelovalo 230 gasilcev, stali dobrih 83 tisoč evrov, ob prvem požaru so naleteli na 760 ton mlete plastike, ob drugem pa na 60 do 80 ton plastičnih odpadkov.

Predstavnik policije je pojasnil, da preiskava vzrokov požarov poteka, saj še vedno zbirajo podatke in preverjajo okoliščine, predstavnica nacionalnega inštituta za javno zdravje pa, da analize vzorcev še čakajo, saj trajajo od tedna do deset dni.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine