Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Še ena ladja z eksplozivom za Izrael naj bi bila na poti v Koper

Ladji MV Kathrin, ki pluje pod portugalsko zastavo, so zaradi spornega tovora pred kratkim prepovedali vplutje v osrednje namibijsko pristanišče.
Propalestinski slovenski aktivisti so že spomladi opozarjali na prihod domnevno spornega tovora v koprsko pristanišče. FOTO: Črt Piksi/Delo
Propalestinski slovenski aktivisti so že spomladi opozarjali na prihod domnevno spornega tovora v koprsko pristanišče. FOTO: Črt Piksi/Delo
STA
6. 9. 2024 | 11:23
6. 9. 2024 | 13:30
4:08

Proti Luki Koper pluje tovorna ladja, ki ima med drugim na krovu eksplozivni material, domnevno namenjen za Izrael, so danes opozorili aktivisti iz Gibanja za pravice Palestincev. Ladji MV Kathrin, ki pluje pod portugalsko zastavo, so zaradi spornega tovora pred kratkim prepovedali vplutje v osrednje namibijsko pristanišče. Iz uprave za pomorstvo so sporočili, da omenjena ladja ni oddala najave za prihod v Koper.

Ladja je bila po javno dostopnih informacijah natovorjena v Vietnamu in trenutno pluje ob zahodni obali Afrike proti črnogorskemu pristanišču Bar.

Plovilo je želelo 25. avgusta vpluti v namibijski Walvis Bay, kar pa so tamkajšnje oblasti prepovedale. Kot je pojasnila pravosodna ministrica Yvonne Dausab, so namreč ugotovili, da je na krovu ladje eksplozivni material, namenjen za Izrael.

Po poročanju lokalnih medijev je policija ladji prepovedala vplutje v namibijske vode zaradi pošiljke heksogena, ki se ga redno uporablja kot eksploziv.

Kot je razvidno na spletnih straneh za spremljanje ladijskega prometa, se MV Kathrin trenutno nahaja zahodno od Angole in bo v Črno goro prispela predvidoma čez tri tedne. Iz dokumentov, v katere je imel vpogled osrednji namibijski časnik Windhoek Observer, je razvidno, da je ladja s 60 tonami eksplozivne snovi trinitrotoluen, krajše TNT, in osmimi zabojniki heksogena prijavila pot iz vietnamskega Hanoja do Kopra.

Direktor Uprave RS za pomorstvo Jadran Klinec, ki je tudi med naslovniki dopisa, je za STA pojasnil, da omenjena ladja ni oddala najave za prihod v Luko Koper. Ravno tako je ni v planu najav prihoda ladij, je dodal.

Poziv naši vladi, da prepreči dostop do orožja na ladji

Gibanje za pravice Palestincev je v tej luči izdalo poziv pristojnim, vključno s premierom Robertom Golobom in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, da Slovenija »ne omogoči oziroma da prepreči, da bi z ladjo MV Kathrin v Izrael dospelo vojaško orožje, oprema ali blago, ki bi se lahko uporabilo za nadaljnje kršitve mednarodnega humanitarnega prava in konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida,« katere podpisnica je tudi Slovenija.

Kot so spomnili iz aktivistične organizacije, konvencija o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida namreč nalaga vsem državam podpisnicam, da ukrepajo, da se spoštuje določila konvencije.

Meddržavno sodišče v Haagu (ICJ) je januarja delno ugodilo tožbi Južne Afrike in Izraelu odredilo sprejetje takojšnjih ukrepov za preprečitev genocida in zagotovitev humanitarne pomoči v Gazi. Izraelske sile v nasprotju z mednarodnim pravom nadaljujejo napade na Gazo, kjer so v 11 mesecih ubile več kot 40.000 ljudi.

image_alt
Ladja Borkum, na kateri je menda tudi orožje za Izrael, priplula v Koper

Propalestinski slovenski aktivisti so že spomladi opozarjali na prihod domnevno spornega tovora v koprsko pristanišče. Konec maja je v Koper priplula, dva dni kasneje pa tudi izplula ladja Borkum, o kateri so nevladniki ob sklicevanju na španske kolege trdili, da prevaža orožje, namenjeno za Izrael.

Ministrstvo za infrastrukturo je takrat odgovorilo, da ladja izpolnjuje pogoje za vplutje, kar pomeni, da ji tega uprava za pomorstvo ne bi mogla prepovedati. Vlada je tako zavrnila pozive k preverjanju tovora in vztrajala pri informacijah, da je ta namenjen na Češko in naj ne bi imel zveze z Izraelom, kar je zatrdila tudi španska vlada.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine