Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kriminalna združba za prevoz izkoriščala ljudi s socialnega dna in odvisnike

Po hišnih preiskavah na širšem območju Celja so pridržali deset oseb, zoper katere so podali kazenske ovadbe, tri izmed njih sumijo, da so delovali kot organizatorji.
FOTO: Roman Šipić/Delo
FOTO: Roman Šipić/Delo
Be. B.
28. 8. 2019 | 11:14
28. 8. 2019 | 15:16
6:51
V hišnih preiskavah, povezanih z ilegalnimi migranti, so v torek aretirali sedem oseb. Po opravljenih aktivnostih so štirje ostali v policijskem pridržanju in jih bodo predvidoma jutri privedli k preiskovalnemu sodniku, so danes pojasnili s policije. Več kot 70 kriminalistov in policistov je namreč na širšem območju Celja izvajalo hišne preiskave zoper kriminalno združbo, ki je delovala na tem območju.

Kot je policija sporočila že včeraj, so po zbranih ugotovitvah osumljeni v sodelovanju z neznanimi storilci z območja Slovenije ali tujine organizirali in vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki je delovala z namenom prevažanja ilegalnih migrantov. Od konca lanskega leta do danes so preko Slovenije prepeljali najmanj 270 ljudi.



Ker so aktivnosti na terenu včeraj še potekale, so s PU Celje več podrobnosti v zvezi s preiskavo pojasnili na današnji novinarski konferenci. Spregovorili so tudi o trenutnem stanju na področju ilegalnih migracij in ukrepih policije. Govorili so vodja sektorja kriminalistične policije PU Celje Damijan Turk, samostojni policijski inšpektor v oddelku za državno mejo in tujce SUP PU Celje Vlado Koražija, vodja oddelka za kriminalne združbe v sektorju za organizirano kriminaliteto UKP GPU Uroš Lavrič ter višji policijski inšpektor iz sektorja mejne policije UUP GPU Marjan Štubljar.

»Včeraj smo s sedmimi hišnimi preiskavami zaključili kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj, ki je potekala od decembra lani. Obravnavali smo združbo, 16 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje. V tem primeru obravnavamo deset oseb, zoper katere smo podali kazenske ovadbe, tri izmed njih sumijo, da so delovali kot organizatorji združbe. Osebe so stare od 22 do 37 let, vsi so državljani Republike Slovenije, doma iz Celja in Velenja,« je pojasnil Damijan Turk. Prav tako je dodal, da naj bi šlo za stare znance policije, družba pa naj bi bila del širše kriminalne združbe.

Pridržani naj bi bili stari znanci policije (fotografija je simbolična). FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Pridržani naj bi bili stari znanci policije (fotografija je simbolična). FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

 

Večinoma so jih prevažali v Italijo


Osumljenci so od konca lanskega leta do avgusta letos v sodelovanju z več neidentificiranimi storilci iz Slovenije in tujine vodili del mednarodne kriminalne združbe, ki je sodelovala na relaciji preko Hrvaške do Slovenije, v glavnem z namenom potovanja v Republiko Italijo. Kriminalna združba je na tej relaciji prepeljala ali organizirala prevoze 279 oseb, med njimi so jih 151 na območju Slovenije, Italije in Hrvaške tudi identificirali.  V okviru preiskave jim je uspelo dokazati, da so prepeljali skupaj 279 ljudi, večino je šlo za državljane Iraka, Pakistana, Irana, Afganistana tudi Indije in Kitajske.

Več kot polovica od njih je bila v okviru tega območja Slovenije in Hrvaške prijeta ali identificirana s strani naših ali tujih varnostnih organov, je pojasnil Turk. V tem času je bilo zaradi teh dejanj v 13 primerih ločeno obravnavnih 15 osumljencev.

Policija je ugotovila, da je združba za prevoznike uporabljala predvsem osebe iz socialnega dna in odvisnike od drog. Prevažali so jih v osebnih in kombiniranih vozilih, pri prečkanju so uporabljale izvidnike, veliko voznikov ni imelo veljavnega niti vozniškega dovoljenja, en je vozil pod vplivom drog, prevozniki pa so večkrat skupaj z migranti bežali pred organi pregona ter tudi na te načine ogrožali življenja migrantov.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države je policija kazensko ovadila deset oseb za 16 kaznivih dejanj.

FOTO: Tomi Lombar/Delo
FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Za prevoz od 200 do 500 evrov


Eden od osumljencev je bil v času aretacije oborožen s pištolo z naboji. Ugotovili so tudi, da so prevozniki za prevoz prejeli med 250 in 500 evrov na osebo, predvidoma pa so migranti slovenskemu ali tujemu organizatorju plačali še 2000, v nekaterih primerih celo do 5000 evrov.

Kot so pojasnili na celjski policiji, so obravnavali tudi dve kaznivi dejanji s področja prepovedanih drog. Preprodajali so predvsem kokain, heroin in konopljo, zaradi česar bo policija pet oseb ovadila še zaradi sumov storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.



»Slovenska policija je v zadnjem obdobju ugotovila povečano število ilegalnih migracij na balkanski poti. Večinoma so pridržani državljani tretjih držav sveta, pri samem tihotapljenju pa uporabljajo različne metode, da se njihovega tihotapljenja ne bi odkrilo.« Izpostavili so brezkomprosino ravnanje tihotapcev, in sicer, nevarno vožnjo in pa predvsem veliko število migrantov, ki jih vozijo v vozilih. V avgustu so zabeležili šest primerov, kjer so v kombiniranih vozilih prevažali tudi med 31 in 47 migrantov. Prav tako pa se pri tem kaznivem dejanju kaže mednarodni aspekt.

Na policiji so poudarili, da zaradi mednarodne narave preiskovanja kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države slovenska policija sodeluje tudi s sosednjimi državami, kot tudi ostalimi državami. Kriminalistična policija skladno povečano problematiko nezakonitih migracij prilagaja svoje delovanje, tudi z uvajanjem novih načinov dela.
 
Število kaznivih dejanj prepovedanega  prehajanja meje ali ozemlja države po se je v obdobju od januarja do julija 2019 se je glede na lansko primerljivo obdobje  za 45 odstotkov. Slovenska policija je v celotnem lanskem letu obravnavala 153 dogodkov v, katerih so bilo prijetih 218 tihotapcev ljudi. V letošnjem letu do danes beleži 192 (76) dogodkov, kar pomeni 152-odstotni porast v primerjavi s primerljivim obdobjem lani.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine