Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koprski župan ostro zanikal fekalno onesnaženje v Žusterni

Agencija RS za vode na podlagi meritev ni ugotovila onesnaženja, je pa na to opozoril NIJZ po terenskem ogledu.
Kopališče v Žusterni. FOTO: Nataša Čepar
Kopališče v Žusterni. FOTO: Nataša Čepar
16. 6. 2021 | 16:34
17. 6. 2021 | 10:52
3:42
»Pravkar smo od Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki je v Sloveniji edina pristojna institucija za preverjanje ustreznosti kopalnih voda, prejeli zadnje poročilo, ki kaže, da so vode v novem obmorskem parku in v ustju Badaševice skladne s priporočili NIJZ za naravne kopalne vode. Z drugimi besedami kopalne vode na tem območju so dokazne varne. Jutri pričakujemo še rezultate analize včeraj odvzetih vzorcev v kopališču Žusterna, imamo pa že informacijo, da so tudi preliminarne analize teh vzorcev kopališču skladne. Kopanje v Kopru je doslej bilo in tudi sedaj je povsem varno,« je v današnji izjavi za javnost poudaril koprski župan Aleš Bržan.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so si na pobudo občana v petek ogledali izpust meteornih vod pri kopališču Žusterna, pa so prišli do drugačnih ugotovitev. Po njihovem opažanju je bila voda na pogled motna, se je penila, prisoten je bil tudi smrad po fekalijah. Menili so, da je taka ureditev meteornih vod neustrezna in so pozvali k dolgoročni rešitvi za to območje. V poročilu so celo zapisali, da so se na kopališču, mimo katerega je speljan izliv, ljudje kopali, rdeča zastava pa ni bila izobešena.


Parametri so ustrezni


Bržan je bil nad poročilom NIJZ ogorčen, saj ne temelji na izmerjenih vrednostih onesnaženosti – te ustrezajo predpisanim parametrom. Omenil je, da so dobili neuradno informacijo, da naj bi se za posredovanje – takrat še neuradnega - poročila občanu in nato medijem zavzemal celo prvi mož NIJZ Milan Krek. Če to drži, je opozoril župan, bo koprska občina uporabila vsa pravna sredstva, da se brani pred dejanjem, ki ni dobronamerno in ki skuša kvarno vplivati na poletno turistično sezono.

Kopališče v Žusterni. FOTO: Nataša Čepar
Kopališče v Žusterni. FOTO: Nataša Čepar


Predstojnik občinskega urada za okolje Raf Klinar je prav tako izpostavil, da ga poročilo NIJZ čudi. Pojasnil je, da kopalne vode vzorčijo dvakrat mesečno in da bi od take institucije pričakoval, da jih v primeru kakršnih koli težav uradno obvestijo, ne pa da neuradna poročila izročajo občanom in medijem. Dodal je še, da opravljajo meritve ustreznosti vode tudi na območju novega obmorskega parka, ki sicer nima uradnega statusa plaže.
 

Kaj je ugotovil NIJZ


Na NIJZ so pojasnili, da so 11. junija opravili ogled širšega območja kopališča Žusterna in izpostavili, da se iztok meteorne kanalizacije nahaja 50 metrov od roba kopališča ter da ni posebej zaščiten. Ocenili so, da voda vizualno ni čista in da je smrdeča. Prav tako so si ogledali zaledje plaže in napeljavo kanalizacije, kjer so ob speljanih jaških vzdolž naselja prav tako ugotovili smrad po fekalijah, odkrili so celo poginulo podgano.

Na neustrezno reševanje problematike s kopališčem Žusterna pa na družbenih omrežjih glasno opozarja predvsem nekdanji župan Boris Popovič. Infrastrukturna ureditev Žusterne je sicer nespremenjena že vrsto desetletij. Sedanja občinska oblast pa je po izlivu fekalij v morje pri kopališču pred dvema letoma sanirala nepravilnosti, ki so jih odkrili ob pregledu tamkajšnjega sistema meteornih voda. Kot so zagotovili, so naredili vse potrebno za to, da bi preprečili, da bi se vnovično zamašili prelivi, s čimer bi prišlo do onesnaženja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine