Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Konferenca o politični misli in situaciji Kurdistana

Mednarodna konferenca gosti tuje in domače predavatelje, vključno s predavatelji iz Kurdistana.
Osrednji teoretik kurdskega gibanja za svobodo Abdullah Öcalan je že četrt stoletja zaprt v samici v turškem zaporu. FOTO: Umit Bektas/Reuters
Osrednji teoretik kurdskega gibanja za svobodo Abdullah Öcalan je že četrt stoletja zaprt v samici v turškem zaporu. FOTO: Umit Bektas/Reuters
M. B.
9. 4. 2024 | 17:30
9. 4. 2024 | 18:39
2:22

Danes se v Ljubljani nadaljuje konferenca Znanost za družbo, ki se je včeraj začela v Kopru. Predavanja o politični teoriji in situaciji Kurdistana se bodo v prestolnici nadaljevala do petka.

»Kurdsko ljudstvo živi razdeljeno med štiri bližnjevzhodne države, katerih meje je zarisal kolonializem,« so zapisali organizatorji, ki napovedujejo predavanja o temah kot so ženski protesti v Iranu, revolucija v Rožavi, gibanje za lokalno samoupravo v Turčiji, ter osvoboditvi žensk. Poskušali bodo tudi prevrodnotiti znanost in razmisliti kakšno naj bo družboslovje, da bo pripomoglo h korenitim družbenim spremembam, »namesto da služi kot orodje zatiranja in izkoriščanja«. Na sporedu so tudi okrogle mize o problemih neoliberalne akademije, zaprtih političnih mislecih ter o trenutnem mednarodnem položaju s fokusom na Palestino, Kurdistan in Balkan.

image_alt
Človeštvo dolguje sirskim Kurdom

Danes je na Fakulteti za družbene vede potekalo predavanje o sociološki misli osrednjega teoretika kurdskega gibanja za svobodo Abdullaha Öcalana, ki je že četrt stoletja zaprt v samici v turškem zaporu, in okrogla miza o trenutni politični situaciji v Kurdistanu. Jutri bo na Filozofski fakulteti tema seminarja ženska revolucija, okrogla miza pa bo posvečena emancipatorni znanosti in neoliberalni akademiji. Številna predavanja bodo v četrtek ponovno potekala na Fakulteti za družbene vede, v petek pa se bo konferenca zaključila z razpravo in koncertom v Placu.

Mednarodna konferenca bo gostila tuje in domače predavatelje, vključno s predavatelji iz Kurdistana. Organizirajo jo Časopis za kritiko znanosti, Lista demokratičnega študentstva, Akademija demokratične modernosti, ŠSD Sociopatija, ŠSD SocioKlub, Center za politično teorijo in Neodvisni obalni radio.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine