Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koalicijska matematika resno načeta

Ali bo Počivalšek res zapustil ministrski položaj in se iz poslanske klopi ukvarjal s svojo izginjajočo stranko, ni dokončno jasno.
Poslanec SMC Gregor Židan je včeraj prestopil v poslansko skupino SD, prvak stranke Zdravko Počivalšek pa je napovedal vrnitev v poslanske klopi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Poslanec SMC Gregor Židan je včeraj prestopil v poslansko skupino SD, prvak stranke Zdravko Počivalšek pa je napovedal vrnitev v poslanske klopi. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
19. 5. 2020 | 06:00
19. 5. 2020 | 06:17
4:43
Ljubljana – Poslanec SMC Gregor Židan je včeraj tudi uradno prestopil v SD. Poslanska skupina SD ima tako zdaj 12 članov, SMC pa osem. Še preden so ga sprejeli v svoje vrste novi parlamentarni kolegi, se je njegov dosedanji strankarski šef, prvak SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, pogovoril s prvakom SD Dejanom Židanom in napovedal, da se bo sam vrnil v poslanske klopi. Gregor Židan je namreč nadomestni poslanec, ki je v državni zbor prišel po tem, ko je Počivalšek postal minister.

Ali bo Zdravko Počivalšek res zapustil ministrski položaj in se iz poslanske klopi ukvarjal s svojo izginjajočo stranko, od katere je pravzaprav ostala le usihajoča poslanska skupina, ni dokončno jasno. Da bi utegnil iz vlade oditi, se je začelo govoriti že prejšnji teden, vendar nam tega minister ni potrdil. Po nekaterih napovedih naj bi vlado načrtovano zapustil po glasovanju o interpelaciji, ki ga je doletela zaradi nabav zaščitne opreme, morda pa tudi že prej. Počivalšek je odhod iz vlade po naših informacijah že napovedal tudi svojim strankarskim ministrskim kolegom.



V SMC so se na prestop Gregorja Židana včeraj odzvali s presenečenjem. Vrstijo pa se ugibanja, koliko poslancev bi lahko stranko še zapustilo. Med morebitnimi »prehodniki« se najpogosteje omenja nekdanjega vodjo poslanske skupine, zdaj predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Ugiba se tudi o tem, ali bo nemirne čase nedotaknjena preživela poslanska skupina Desus. V LMŠ poudarjajo, da so odprti za nove prehode poslancev, prav tako tudi v SD, kjer so »vedno odprta vrata za poslance, ki želijo deliti njihove vrednote«. Tako v LMŠ kot SD pa pravijo, da dogovorov o morebitnih novih poslanskih prestopih v tem trenutku ni.

Preberite še: Zakaj je Počivalšek »strmoglavil« in kaj to pomeni za koalicijo?

Ali bo Zdravko Počivalšek res zapustil ministrski položaj in se iz poslanske klopi ukvarjal s svojo izginjajočo stranko, od katere je pravzaprav ostala le usihajoča poslanska skupina, ni dokončno jasno. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali bo Zdravko Počivalšek res zapustil ministrski položaj in se iz poslanske klopi ukvarjal s svojo izginjajočo stranko, od katere je pravzaprav ostala le usihajoča poslanska skupina, ni dokončno jasno. FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Kaj bo drugi korak opozicije


Koalicijska strankarska matematika je v tem trenutku načeta. Vlada Janeza Janše ima 46 poslanskih glasov podpore. Prvak SDS sicer lahko računa tudi na glasove treh poslancev SNS Zmaga Jelinčiča, in zagotovo tudi na vsaj en glas od dveh poslancev narodnosti, predstavnika Madžarov Ferenca Horvátha.



Priporočamo: Nesproščeno sproščeni

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo


V opoziciji sta doslej SD in SAB javno poudarjali svojo naklonjenost glasovanju o konstruktivni nezaupnici vladi. Če bi v opozicijo prestopil še kateri poslanec, bi jo lahko dejansko izglasovali. Kaj bi sledilo? Opozicijske stranke o tem niso enotne, pa tudi kandidata, ki bi vodil projektno vlado do volitev, (še) nimajo. Kroži sicer nekaj imen morebitnih kandidatov, a nobeno se ne zdi dovolj prepričljivo. Bi se lahko torej ponovila zgodba s preiskovalno komisijo za nabavo zaščitne opreme? Opozicija je z zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije mencala, zato jo je z vložitvijo prehitela koalicija. Če bo presodil, da se mu matematika v državnem zboru ne izide, bi Janez Janša lahko potegnil potezo prvi in odstopil ter pozval na predčasne volitve. Javnomnenjske ankete mu namreč tudi tokrat napovedujejo zmago, vprašanje pa je, ali v aktualni strankarski aritmetiki tudi možnost sestave vlade po njih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine