Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Koalicija vložila novelo za prepoved poveličevanja nacizma in fašizma

Po predlogu novele bo poveličevanje obravnavano kot prekršek, ki se kaznuje z denarno kaznijo od 1000 do 2500 evrov.
Predlog novele so koalicijski poslanci  pripravili v sodelovanju z ministrstvoma za notranje zadeve in pravosodje. FOTO: Črt Piksi/Delo
Predlog novele so koalicijski poslanci  pripravili v sodelovanju z ministrstvoma za notranje zadeve in pravosodje. FOTO: Črt Piksi/Delo
STA
11. 7. 2024 | 12:05
11. 7. 2024 | 12:22
3:41

Poslanske skupine Gibanja Svoboda, SD in Levice so danes v parlamentarno proceduro vložile predlog novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje poveličevanje nacizma in fašizma. V Levici pa se zavzemajo, da bi hujše oblike spodbujanja oziroma poveličevanja nacizma in fašizma opredelili tudi kot kaznivo dejanje.

Z novelo predlagajo, da se zakon o varstvu javnega reda in miru dopolni s členom, ki bo prepovedoval poveličevanje nacizma in fašizma kot nasilnih ideologij. To bo po predlogu novele obravnavano kot prekršek, ki se kaznuje z denarno kaznijo od 1000 do 2500 evrov.

»Vemo, da so junija v Ljubljani paradirali neonacisti, strašili, grozili ljudem, pa tudi po Evropi pripadniki in somišljeniki nasilnih ideologij grozijo, strašijo, celo napadajo svoje politične konkurente,« je poudaril Martin Premk (Svoboda).

Pri nas, je dodal, doslej ni bilo zakonov, ki bi poveličevanje nacizma in fašizma izrecno prepovedovali, imajo pa to urejeno v večini demokratičnih držav. Cilj je zagotoviti varnejšo in bolj strpno družbo, ohraniti vrednote demokracije ter v kali zatreti vsakršno širjenje nasilnih oziroma zločinskih ideologij, kakršna sta nacizem in fašizem, je še dejal.

»V Sloveniji in po Evropi nekateri politiki kar odkrito simpatizirajo s tem sovraštvom in ga spodbujajo. Zadnje študije kažejo tudi, da se mladi nagibajo k tej ideologiji, in tukaj moramo potegniti črto,« je opozoril Damijan Zrim (SD). Smiselno je, da se predlog novele sprejme čim prej, je poudaril.

Predlog novele pozdravljajo tudi v Levici. »Treba se je zavedati, da se v Evropi fašizem nevarno krepi, postaja vse bolj predrzen in tovrstnim predrznim simptomom oziroma manifestacijam, ki se zgoščujejo, smo v zadnjem času vse pogosteje priča,« je poudarila Nataša Sukič. Opozorila je na paradiranje neofašistov skozi center Ljubljane, nedavni napad na knjigarno Mariborka in napad na udeležence parade ponosa, grožnje migrantom in podobno.

Do fašizma je treba ohranjati ničelno toleranco, je še poudarila. »Ne smemo postati družba, ki živi v senci kljukastih križev, mrtvaških glav, se pravi simbolov tistih, ki so v imenu nemškega nadčloveka dobesedno hoteli eliminirati tako imenovane manjvredne rase in manjvredne pripadnike ranljivih družbenih skupin, Jude, Rome, Slovane, homoseksualce, psihiatrične bolnike in podobno.« V Levici se sicer nadejajo, da bi se hujše oblike spodbujanja oziroma poveličevanja nacizma in fašizma opredelilo tudi kot kaznivo dejanje.

Predlog novele so pripravili v sodelovanju z ministrstvoma za notranje zadeve in pravosodje, pri čemer z zadnjim  še tečejo pogovori, ali bi bilo treba spremeniti tudi 297. člen kazenskega zakonika, tako da bi se v hujših primerih spodbujanje oziroma poveličevanje nacizma in fašizma lahko obravnavalo kot kaznivo dejanje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine