Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Ko trgovci obupajo nad starim mestnim jedrom

Mercator zapira nekdanjo legendarno Jestvino na koprski Mudi. Vsaka taka odločitev pa je udarec za utrip mesta.
Market na Mudi, ki je skupaj z restavracijo pred več kot petdesetimi leti popestril koprski mestni utrip, v teh dneh zapira svoja vrata. FOTO:  Nataša Čepar/Delo
Market na Mudi, ki je skupaj z restavracijo pred več kot petdesetimi leti popestril koprski mestni utrip, v teh dneh zapira svoja vrata. FOTO:  Nataša Čepar/Delo
3. 9. 2024 | 06:00
3. 9. 2024 | 08:56
4:33

»Zapiramo s 7. septembrom. Ko se odločamo za tak korak, je to vselej zadnja možnost, na podlagi temeljite analize poslovanja in ugotovitve, da ga ni več mogoče spraviti na zeleno vejo,« je zaprtje nekdanje legendarne trgovine Jestvina na koprskem Prešernovem trgu oziroma na Mudi (kot lokacijo zaradi bližine zgodovinskih mestnih vrat Muda imenujejo domačini) pospremil predstavnik Mercatorja za odnose z javnostmi Iztok Verdnik.

Sogovornik nadaljuje s pojasnilom, da je v Sloveniji, glede na evropske razmere, nadpovprečno število trgovin na prebivalca, kar pomeni, da je trg močno konkurenčen. Hkrati pa se, tako kot v drugih panogah, srečujejo z velikim pomanjkanjem kadra. O tem, koliko trgovin so zaprli v zadnjem obdobju – ali jih načrtujejo –, ne želi govoriti, češ da je to poslovno občutljiv podatek. »Vsaka trgovina je specifična, načeloma pa v mestnih središčih, kot so, denimo, Ljubljana, Maribor ali Celje, poslujejo brez težav,« omeni. Poudari še, da bodo zaposleni prerazporejeni v druge njihove trgovine in zaradi tega ne bo nihče ostal brez službe.

Kaj o tem menita Ingrid Celestina iz koprske knjigarne Libris in  David Tomovski, predstavnik družinske zlatarne in Zavoda Koper Otok, v katerega so se pred dobrim desetletjem povezali trgovci, gostinci in drugi ponudniki v koprskem središču?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo za samo 9,99€ mesečno.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine