Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kaj dela Milan Kučan, o čem razmišlja Uroš Ahčan

V 29 letih smo v Delovem uredništvu skupaj z bralci izbirali izjemne posameznike in posameznice z različnih službenih in življenjskih področij.
Kdo bo postal 30. Delova osebnost leta, bo znano jutri zvečer v Cankarjevem domu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Kdo bo postal 30. Delova osebnost leta, bo znano jutri zvečer v Cankarjevem domu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Taja JakličSimona Bandur
8. 1. 2020 | 06:19
8. 1. 2020 | 08:00
19:08
Bil je 29. december 1990, ko smo na naslovnici časopisa prvič objavili ime Delove osebnosti leta. Po javnomnenjski raziskavi Delovega Stika, ki je nekaj dni prej opravil telefonsko anketo, je zmagal Milan Kučan. Naključno izbranim telefonskim naročnikom so zastavili vprašanje, kdo si najbolj zasluži to čast, z dodanim pojasnilom, »da ni nujno politik«. A kljub temu je Kučan takrat »premagal« predvsem politike, Janeza Drnovška, Lojzeta Peterleta, Jožeta Pučnika, Janeza Janšo in druge. Njegova velika prednost, dobil je kar 42 odstotkov vseh glasov, je nakazala, da bo Delova lovorika v njegovi družbi še kar nekaj let.

Milan Kučan<br />
FOTO: Jure Eržen/Delo
Milan Kučan
FOTO: Jure Eržen/Delo


In tako se je tudi zgodilo. Bralci so Kučana, ki je bil leta 1990 predsednik predsedstva Republike Slovenije, nato pa predsednik države dva mandata, z neposrednim glasovanjem za Delovo osebnost izbrali še sedemkrat, vse do leta 1997. Leta 1999 pa je dobil tudi priznanje uredništva za slovenskega politika leta. A prva leta izbora je bilo tudi nekaj poskusov s tujimi imeni. Takratni predsednik ZDA Bill Clinton je bil izbran za svetovno osebnost v letih 1997 in 1998, ko je Kučanovo zmagoslavje prvič prekinil Leon Štukelj kot najstarejši še živeči olimpionik.


Od bralcev k uredništvu


Primož Kozmus<br />
FOTO: Reuters
Primož Kozmus
FOTO: Reuters


Leta 1999 je izbor spremenil smer: osebnost je izbralo uredništvo in prvi zmagovalec je postal pater Marko Rupnik, med tujimi pa makedonski predsednik Kiro Gligorov. Prvi je s svojim mozaikom opremil papeževe kapele v Vatikanu, nekdanjemu makedonskemu predsedniku pa so naslov podelili, ker je znal svojo državo ubraniti pred vojno krizo. Na prelomu tisočletja je bil izbran Tomo Križnar skupaj z ustanoviteljem Organizacije za solidarnost z Nubskimi gorami v tujini Sulejmanom Muso Rahalom. Potem je spet sledilo le izbiranje slovenskih osebnosti in pastir Domen Černuta iz Loga pod Mangartom se je leta 2001 izkazal v kamnitem plazu, ki je konec avgusta pokopal njegovo vasico. Tam je organiziral in vodil akcije kot predsednik vaške skupnosti.

Jure Poglajen<br />
FOTO: Blaž Samec/Delo
Jure Poglajen
FOTO: Blaž Samec/Delo


Tudi naslednja leta je uredništvo samo izbiralo osebnosti, ki so ukrojili leto in naša življenja. Minister za evropske zadeve Janez Potočnik in sociologinja Marta Gregorčič sta bila Delovi osebnosti v letu 2002. Prvi kot človek velike širine, ki zna predstavljati Slovenijo svetu, druga pa za delo z ljudmi na robu družbe. Leto 2003 je bilo leto filozofa Tineta Hribarja, ki je načel temo o povojnih pobojih, leta 2004 pa je Delova osebnost postal filozof, prevajalec in pesnik Gorazd Kocijančič za prevod in opombe k Zbranim delom Platona. Leta 2005 smo slavili podjetnika Igorja Akrapoviča, potem pa je uredništvo v letu 2006 za vsako področje pripravilo nabor treh kandidatov, o končnih zmagovalcih pa so odločali bralci. V politiki je zmagal župan Ljubljane Zoran Janković, v gospodarstvu Zofija Mazej Kukovič, predsednica družbe Esotech, v športu smučarska tekačica Petra Majdič, v kulturi pesnik Boris A. Novak.

Ana Lukner<br />
FOTO: Mavric Pivk/Delo
Ana Lukner
FOTO: Mavric Pivk/Delo


30. Delova osebnost v četrtek zvečer


Leta 2007 je uredništvo prvič izbralo deseterico kandidatov, končni izbor pa prepustilo bralcem. Na ta način, ki je zatem obstal kar nekaj let, so bile izbrane osebnosti z različnih področij, v Delovo titulo pa so bili prineseni različni poklici in dosežki, pogumne odločitve, pionirski koraki, širokosrčnost, ki so jo občutile množice, posebej v času krize.

Kozma Ahačič<br />
FOTO: Igor Mali
Kozma Ahačič
FOTO: Igor Mali


Leta 2007 je tako zmagal Borut Geršak, ki je uspešno izvedel prvo endoskopsko operacijo na srcu, v naslednjih letih metalec kladiva Primož Kozmus, zdravnik Erik Brecelj, pisatelj Boris Pahor, podjetnik Ivo Boscarol, sledilo je obdobje humanitarcev in prostovoljcev, ko so bili za osebnost leta izbrani Ana Lukner, Anita Ogulin, gasilci, Jure Poglajen, Milan Jakopovič, nato jezikoslovec Kozma Ahačič, kirurga Uroš Ahčan in Vojko Didanovič. Zadnji dve leti, tako tudi letos, uredništvo izbere deseterico nominirancev, zadnja dva tedna pa h glasovanju povabimo bralce, nazadnje se skupaj z njihovimi glasovi o zmagovalcu odloči uredništvo.

Kdo bo torej nasledil lanska zmagovalca, predstavnika vrhunske medicine, in kdo bo postal 30. Delova osebnost leta, bo znano jutri zvečer v Cankarjevem domu.

Anita Ogulin<br />
FOTO: Roman Šipić/Delo
Anita Ogulin
FOTO: Roman Šipić/Delo


Janko Cerkvenik<br />
FOTO: Gasilska Zveza Slovenije
Janko Cerkvenik
FOTO: Gasilska Zveza Slovenije


Milan Jakopovič <br />
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Milan Jakopovič 
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Uroš Ahčan<br />
FOTO: Jaka Koren
Uroš Ahčan
FOTO: Jaka Koren


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine