Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kakšno zvezo ima Ivan Cankar z domobranci?

Zavajanje na razstavi: Izolani prepričani, da je šlo za podtikanje sovražnega govora
Cankar bi se v grobu obračal, če bi vedel, kdo vse si ga zdaj lasti. Foto ZB NOB Izola
Cankar bi se v grobu obračal, če bi vedel, kdo vse si ga zdaj lasti. Foto ZB NOB Izola
1. 12. 2018 | 15:25
3:19
Izola – Kakšno zvezo ima Ivan Cankar z domobranci? To nas je vprašal predsednik pokrajinskega sveta (in izolskega odbora) ZB NOB Slobodan Radujko, potem ko je člane borčevske organizacije v Izoli zmotila razstava o Ivanu Cankarju v Mestni knjižnici Izola, na kateri je avtor razstave, koprski zbiratelj Janez Janežič, ob znamkah s Cankarjevo podobo razstavil del domobranskega besedila proti partizanom in komunistom.


Izolske borce je zmotilo, da je na razstavi poleg objavljenih poštnih znamk, izdanih ob 100. obletnici smrti velikana slovenske proze, besedilo, ki partizanom pripisuje geslo »Naš Bog so rop, požig in umor«, komuniste pa enači z morilci in požigalci. Ker ob besedilu ni nobenega pojasnila ali podatka, zapisane besede zavajajo. Jih je zapisal Ivan Cankar ali pa gre morda za zelo samosvojo »razlago« Cankarjevega nazora? Kdor Cankarja vsaj malo pozna, ve, da ni imel zveze ne s partizani ne z domobranci, da pa je bil levičar, podpornik ideje o povezovanju južnih Slovanov.

Kip Ivana Cankarja na Vrhniki. Foto Blaz Samec
Kip Ivana Cankarja na Vrhniki. Foto Blaz Samec


Ravnateljica Mestne knjižnice Izola Marina Hrs je zgrožena nad vsebino razstavljenega besedila in pravi, da za tak spodrsljaj nima opravičila. »Na besedilo me drugi delavci knjižnice niso pravočasno opozorili, jaz pa sem se ukvarjala z drugimi obveznostmi. Gre za sovražni govor in zelo žaljiv naboj, očitno manipulacijo. Zato smo ga že umaknili z razstave,« je povedala.
Janez Janežič je pojasnil, da Izolani niso razumeli njegove postavitve. »Z njo sem želel povedati, da Cankar ni bil ne levičar ne desničar, da pa si ga lastijo vsi, celo domobranci. Zato sem razstavil domobranski letak iz leta 1944, na katerem se domobranci zaobljubljajo, da bodo ostali zvesti besedam našega velikega pisatelja: 'Mati – domovina – Bog.' Na letaku so bile še veliko težje besede, a sem jih raje prekril,« je dejal avtor razstave. Nikakor se ni strinjal s tezo, da je šlo za provokacijo, rekel je, da je hotel zbuditi obiskovalce, da bi začeli razmišljati o Cankarju, ki naj bi ga na koncu na smrt pretepli krščanski socialisti.

Kljub taki razlagi je priznal, da je bilo narobe, ker predstavljenega domobranskega letaka ni primerno pojasnil in razložil. Zato so izolski borci prepričani, da je šlo za manipulacijo in podtikanje sovražnega govora. Stari partizan in borec iz Portoroža Dušan Puh je dejal: »Sprožili bomo zahtevo, da se zakonsko prepove sleherno glorificiranje domobranstva in Hitlerjevih kolaborantov. Na tak način hočejo kolaborantom postaviti spomenik in jih objokujejo kot žrtve, partizane pa vse glasneje razglašajo za agresorje.« Slobodan Radujko pa pravi, da ob takem sprevračanju dejstev ne morejo molčati, zdaj čakajo le še na strokovno in pravno kvalifikacijo takega ravnanja, potem bodo ukrepali.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine