Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Kakšne pasti se skrivajo pri nakupu nepremičnine

Pomemben življenjski mejnik ali zapletena birokratska nočna mora, ki vam lahko vzame vse veselje ob vselitvi? Veliko je odvisno od vaših prvih korakov.
Da bodo vaši prvi trenutki v novem domu takšni, kot ste si jih od nekdaj predstavljali, upoštevajte naše nasvete. FOTO: GettyImages
Da bodo vaši prvi trenutki v novem domu takšni, kot ste si jih od nekdaj predstavljali, upoštevajte naše nasvete. FOTO: GettyImages
26. 4. 2021 | 08:26
26. 4. 2021 | 08:31
6:55
Vsaka selitev na svoje je poseben dogodek v življenju, ki tako ali drugače vpliva na našo prihodnost. Ne glede na to, ali ste tik pred osamosvojitvijo in odhodom iz domačega gnezda ali pa imate za sabo kar nekaj selitev in nakupov nepremičnine, naj bo v odločitvah vselej preudarnost.
Da bodo vaši prvi trenutki v novem domu takšni, kot ste si jih od nekdaj predstavljali, upoštevajte nekaj osnovnih nasvetov, s katerimi bo nakup nepremičnine veliko enostavnejši in predvsem manj stresen.

Bi živeli v mestu? FOTO: GettyImages
Bi živeli v mestu? FOTO: GettyImages

 

Kje bi radi živeli


To je nedvomno prvo vprašanje, na katero si morate odgovoriti, še preden se podate na lov za sanjsko nepremičnino. Čeprav se morda na prvi pogled ne zdi, odgovor nanj ni tako preprost. Predvsem iz dveh razlogov: finance in življenjski slog.

V Sloveniji lahko svojo nepremičnino kupite za nekaj stotakov na kvadratni meter in tudi do 4000 ali celo 8000 evrov.



Življenje v mestih je sicer dražje, vendar je odločitev za lokacijo odvisna ne samo od financ, ampak predvsem od vaših življenjskih navad in zahtev. Vam je bliže urbano življenje, kjer imate vse pri roki, ali se bolj vidite v manjšem kraju ali celo na podeželju?

Se vidite bolj na podeželju? FOTO: GettyImages
Se vidite bolj na podeželju? FOTO: GettyImages




Šele ko boste imeli odgovore na ta vprašanja, lahko naredite naslednje korake.

 


 

Kakšen naj bo vaš dom


Bi živeli v hiši ali stanovanju? Si lahko privoščite novogradnjo, bi morda celo gradili ali prenavljali? Verjetno so to vprašanja, ki jih boste razčistili šele v nadaljevanju, ko boste nekoliko potipali stanje na nepremičninskem trgu in se poglobili v ponudbo.

V vsakem primeru predlagamo, da če je le možno, gledate dolgoročno in si izberete dom, ki vam bo dolgo služil. Seveda je vse odvisno od vaših življenjskih okoliščin.

Namig za lažji nakup: Konča kvadratura bivalnega stanovanja je sicer pomembna, ni pa ključna. Osredotočite se predvsem na razporeditev prostorov in poskušajte vizualizirati svoje bivanje v njih. Poiščite pomoč strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri zasnovi morebitne prenove. Dobra razporeditev prostora je najboljša osnova za nadgradnjo po vašem okusu.

Če je le možno, gledate dolgoročno in si izberete dom, ki vam bo dolgo služil. FOTO: GettyImages
Če je le možno, gledate dolgoročno in si izberete dom, ki vam bo dolgo služil. FOTO: GettyImages


Kaj pa posojilo


Pred dokončno odločitvijo za nakup nepremičnine se posvetujte tudi z bančnim strokovnjakom, če seveda potrebujete tudi stanovanjski kredit. Trenutno so razmere na trgu posojil zelo ugodne, saj banke ponujajo nižje obrestne mere.
Predlagamo, da si za izbiro banke vzamete dovolj časa in preverite vse njihove pogoje. Bodite natančni – poleg obrestne mere preverite tudi druge stroške, ki so povezani tako z najemom kredita kot z rednimi mesečnimi obveznostmi do banke.

Dobra plat tega, da boste pri banki najeli hipotekarni kredit, je tudi dodatna varnost pri nakupu nepremičnine – saj vam bodo njihovi strokovnjaki pregledali dokumentacijo in vas vodili skozi celoten postopek.

 

Zaupajte strokovnjakom


Naj bo to agent za nepremičnine ali pravnik, ki vam bo pomagal sestaviti pogodbo in izbrati vso dokumentacijo. V določeni točki nakupa je smiselno, da se vsaj posvetujete s kom, ki ima te zadeve »v malem prstu«.

Da bo še lažje, si zapomnite še naslednje korake, ki so ključni pri nakupu:

ZEMLJIŠKA KNJIGA: Dejansko lastništvo nepremičnine lahko preverite v izpisku iz zemljiške knjige. Poleg podatka o dejanskem lastništvu boste dobili informacijo tudi o morebitnih plombah ali drugih omejitvah.

DRUGA DOVOLJENJA: Preverite vsa dovoljenja – gradbeno in uporabno.

PREDUJEM IN POGODBA: Naj vam pogodbo pomaga sestaviti strokovnjak (agencija, pravnik, notar), v njej obvezno določite vse ključne datume (višina in datum nakazila predplačila, preostanek kupnine, prenos lastništva in vselitev). Določite tudi pogodbene obveznosti v primeru, da kdorkoli odstopi od pogodbe.

DAVEK NA NEPREMIČNINE: Prodajalec mora plačati 2 % davka na promet z nepremičninami, za kar vam mora predložiti tudi uradno potrdilo.

VPIS V ZEMLJIŠKO KNJIGO: Po vplačanem zadnjem delu kupnine lahko vložite zahtevek za vpis lastništva v zemljiško knjigo.

Življenje je polno nepričakovanih dogodkov. Žal ne morete vselej z gotovostjo napovedati, kaj vas čaka. FOTO: GettyImages
Življenje je polno nepričakovanih dogodkov. Žal ne morete vselej z gotovostjo napovedati, kaj vas čaka. FOTO: GettyImages


Ne pozabite na jutri


Življenje na novo je polno pričakovanj in včasih tudi negotovosti, kaj prinaša jutrišnji dan. Žal ne morete vselej z gotovostjo napovedati, kaj vas čaka. Lahko pa poskrbite takoj za večjo finančno trdnost najbližjih, če se zgodi najhujše in si zagotovite finančna sredstva za zdravljenje v primeru hude bolezni. 

Ko gradimo prihodnost, razmislimo o vseh okoliščinah – najlepših in tudi tistih bolj tragičnih. Z življenjskim zavarovanjem boste lahko najtežje izzive in preizkušnje premagali nekoliko lažje.

S sklenitvijo zavarovanj iz skupine Življenje lahko poskrbite za finančno varnost svojih bližnjih, če bi se vam zgodilo najhujše, si zagotovite primerno nadomestilo za primer popolne trajne nezmožnosti za delo ali pa poskrbite, da se ob morebitni smrti iz zavarovanja poplača vaš kredit.

 


Naročnik oglasnega sporočila je Zavarovalnica Triglav d.d.
 
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine