Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kako se prehranjevati v decembrskih dneh in med prazniki

Obložene praznične mize: Dan pred pojedino ali po njej bodite povečajte pa vnos vode, čaja, zelenjave, pustih virov beljakovin ter sadja, svetuje Anja Pristavec strokovnjakinja za zdravo prehrano, hujšanje in diabetes
Športna aktivnost pred pojedino izprazni glikogenske zaloge in tako bo obilen obrok manj vplival na pridobivanje teže. Foto Dejan Javornik
Športna aktivnost pred pojedino izprazni glikogenske zaloge in tako bo obilen obrok manj vplival na pridobivanje teže. Foto Dejan Javornik
19. 12. 2018 | 14:00
3:37
Pozimi je treba paziti na pokritje potreb po vitaminu D. Ena njegovih glavnih nalog je absorpcija kalcija iz črevesja. Ko soncu, ki je sicer glavni vir tega vitamina, nismo izpostavljeni z golo kožo, še posebej starejšim priporočamo testiranje pri osebnem zdravniku. Nekaj vitamina D vsebujejo jajčni rumenjak, sardele, skuše in losos.

Pozorni moramo biti tudi na to, da zaužijemo dovolj zelenjave. Črna redkev, korenje, koleraba, pesa, zelje, radič, motovilec, repa, por, čebula in česen so poceni sezonska tradicionalna živila. Vsaj v kosilo in večerjo vključite pol obroka zelenjave. Najmanj polovica naj je bo surove. Kuhana zelenjava je lažje prebavljiva, zato jo priporočamo pri večerji. Če jeste slan zajtrk, z zelenjavo začnite že takrat, pojejte na primer jajčno omleto s porom.

Anja Pristavec Foto Osebni Arhiv
Anja Pristavec Foto Osebni Arhiv


Kaj si lahko privoščimo na bogato obloženih prazničnih mizah, polnih pečenk in narezkov, in česa se je treba izogibati? Če se »pregrešimo«, kako to »popravimo«? Smiselno si je vnaprej narediti načrt, kaj si bomo privoščili, in ne posegamo kar po vseh dobrotah, ki nam morda sploh ne teknejo tako zelo in jih jemo iz navade, vljudnosti ali da nahranimo čustva. Če se odločimo za kos potice, ga pojemo umirjeno, sede, za mizo in v njem uživajmo. Ključ je v zmernosti, in če prazniki trajajo dva ali tri dni, ni bojazni, da bi se zaradi tega hudo zredili. Na pretiravanje s hrano in pijačo nas bo gotovo opomnilo telo, zaradi presežka maščob, sladkorja, soli, alkohola. Poskrbimo, da tudi med prazniki zaužijemo dovolj vlaknin, kot so stročnice, ješprenj, oves, polnozrnat kruh, zdravih maščob, denimo male mastne morske ribe, pa tudi zelenjave in sadja.

Dan pred pojedino ali po njej bodite skromni z dodatki maščob in sladkorja, povečajte pa vnos vode, čaja, zelenjave, pustih virov beljakovin ter sadja. Zajtrk začnite z jajčki z zelenjavo in kosom kruha, za kosilo specite sardelice, poleg pripravite bučni pire in solato, večerja pa naj bo zelenjavna juha, lahko z malo mesa. Za malico si privoščite sadje. Športna aktivnost pred pojedino izprazni glikogenske zaloge in tako bo obilen obrok manj vplival na pridobivanje teže.

Avtor: Matko Hočevar
Avtor: Matko Hočevar


Na mizi bodo tudi zakladnice piškotov, potic, kolačev – ali naj jih samo občudujemo ali si kaj od tega tudi privoščimo? Naši varovanci, ki imajo cilj shujšati približno kilogram na teden, lahko trikrat na teden pojedo po dva do tri piškote ali vrstico čokolade v okviru uravnoteženega obroka in še vedno hujšajo brez težav. Ob uravnoteženi prehrani in dovolj gibanja ne vidim težav, da si privoščimo med prazniki še kaj več, saj takrat ne hujšamo, koristno je ohranjanje teže. Če res radi pojeste kak piškot več, pojejte manj rezancev v juhi ali manj priloge, denimo krompirja, riža, testenin, kruha, in si tu naredite nekaj »prostora«. Vedno pa »pregrehe« uravnotežimo. Ne velja najprej pojesti sladice, obrok začnimo s krožnikom zelenjavne juhe, solato, nato nadaljujemo z glavno jedjo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine