Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kaj nova koalicija prinaša starajoči se družbi

Osnutek koalicijske pogodbe: V načrtu so nadgradnja pokojninskega sistema, oblikovanje demografskega sklada in sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi
Med načrtovanimi ukrepi nove koalicije je tudi uvedba sodobnih oblik bivanja za starejše. Foto Bakal Oste
Med načrtovanimi ukrepi nove koalicije je tudi uvedba sodobnih oblik bivanja za starejše. Foto Bakal Oste
24. 8. 2018 | 17:55
27. 8. 2018 | 15:41
2:57
Nadgradnja dolgoročno vzdržnega pokojninskega sistema, ki vključuje preoblikovanje Kada v neodvisen demografski sklad in sprejetje zakona o dolgotrajni oskrbi, kar ni uspelo več preteklim vladam, so glavne teme, ki se v osnutku koalicijske pogodbe LMŠ, SMC, SD, Desusa in Saba nanašajo na starejšo generacijo.

Minimalno pokojnino za polno pokojninsko dobo nameravajo postopno povišati nad prag revščine, ki je trenutno 613 evrov. Pri tem naj bi se minimalna plača vsako leto dvignila za 4,5 odstotka, tako da bi leta 2021 dosegla 700 evrov. Odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe bi postopno določili v višini najmanj 63 odstotkov.


Usklajevanje pokojnin


Koalicijski partnerji predvidevajo tudi izredno usklajevanje pokojnin, ki bi ga vezali na gospodarsko rast: ob več kot triodstotni gospodarski rasti bi se pokojnine usklajevale enoodstotno, ob štiriodstotni rasti 1,5-odstotno ter ob petodstotni rasti dvoodstotno. Pri zvezi društev upokojencev (Zdus) nad tem niso navdušeni. Predsednik zveze Janez Sušnik je za STA dejal, da bo ob napovedani recesiji gospodarska rast zelo nizka, zato bi bilo bolje, da bi v koalicijski pogodbi navedli, da bodo pokojnine usklajevali redno, po možnosti pa tudi izredno, da bi pokrili dolg iz preteklosti.

Glede na javnofinančne zmožnosti nameravajo ponovno uvesti seniorsko olajšavo. Prispevno stopnjo pokojninskega in invalidskega zavarovanja za delodajalce bi povišali za 0,8 odstotne točke na leto, spodbujali bi večjo vključenost in višja vplačila v dodatno pokojninsko zavarovanje.


V načrtu so skupnostni centri


Ukrepi na področju vzdržnega sistema dolgotrajne oskrbe med drugim predvidevajo preoblikovanje ZZZS tako, da bo poleg obveznega socialnega zdravstvenega zavarovanja pokrival tudi obvezno socialno zavarovanje za dolgotrajno oskrbo. Krepiti nameravajo dolgotrajno oskrbo v skupnosti, da bodo ostareli lahko dlje bivali doma.

V načrtu so skupnostni centri za dolgotrajno oskrbo, ki bi zagotavljali različne oblike oskrbe. Uvesti nameravajo sodobne oblike bivanja za starejše, med njimi mrežo oskrbovanih stanovanj. Sprejeli naj bi tudi posebne ukrepe aktivne politike zaposlovanja za starejše. Kot je za STA dejal Sušnik, so na Zdusu pričakovali bolj konkretne zaveze v koalicijski pogodbi, tako pa ni natančnih smernic, kako se bodo te zaveze finančno izšle.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine