Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kaiser: Za podaljšanje mejnega nadzora ni pravega razloga

Medtem ko se mu nadzor s Slovenijo ne zdi potreben, pa je podaljšanje na meji z Madžarsko označil za bolj verodostojno odločitev.
Podaljšanje nadzora na meji je podprl deželni glavar avstrijske Štajerske Christopher Drexler, ki je prepričan, da bo ukrep prispeval k varnosti dežele in nadaljnjemu boju proti nezakonitim migracijam. FOTO: Tadej Regent/Delo
Podaljšanje nadzora na meji je podprl deželni glavar avstrijske Štajerske Christopher Drexler, ki je prepričan, da bo ukrep prispeval k varnosti dežele in nadaljnjemu boju proti nezakonitim migracijam. FOTO: Tadej Regent/Delo
STA
12. 4. 2023 | 15:06
12. 4. 2023 | 15:19
3:30

Na podlagi pridobljenih informacij ni pravega razloga za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo, je danes dejal deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser. Podaljšanje pa je podprl deželni glavar avstrijske Štajerske Christopher Drexler, ki je prepričan, da bo ukrep prispeval k varnosti dežele in nadaljnjemu boju proti nezakonitim migracijam.

image_alt
Avstrija bo za še šest mesecev podaljšala nadzor na meji s Slovenijo

»Po posvetovanju z lokalnimi reševalnimi službami že dlje časa ni nobenega razloga za mejni nadzor med Koroško in Slovenijo, zato tudi ni razloga za njegovo podaljšanje,« je povedal Kaiser. Pri tem je spomnil, da mejni prehodi z Italijo, kjer se spoprijemajo s povečanim številom prihodov migrantov, niso nadzorovani.

Medtem ko se mu mejni nadzor s Slovenijo ne zdi potreben, pa je podaljšanje nadzora na meji z Madžarsko označil za bolj verodostojno odločitev, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Peter Kaiser je spomnil, da mejni prehodi z Italijo, kjer se spoprijemajo s povečanim številom prihodov migrantov, niso nadzorovani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Peter Kaiser je spomnil, da mejni prehodi z Italijo, kjer se spoprijemajo s povečanim številom prihodov migrantov, niso nadzorovani. FOTO: Blaž Samec/Delo

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je v odzivu na Kaiserjeve izjave pojasnil, da odločitev o podaljšanju mejnega nadzora ne vključuje zgolj neposredne mejne kontrole, ampak tudi druge oblike nadzora na mejah z Italijo in Slovaško.

Podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo in Madžarsko je medtem podprl deželni glavar avstrijske Štajerske Drexler. »Nezakonite migracije je treba dosledno preprečevati in se boriti proti tihotapljenju beguncev. Zato podpiram odločitev notranjega ministra o nadaljnjem podaljšanju mejnega nadzora,« je povedal za APA. Pojasnil je, da se bodo tovrstni ukrepi sprejemali, dokler se na evropski ravni ne bodo našle prave rešitve in se uveljavilo učinkovito varovanje zunanjih meja. »Takšni ukrepi načeloma niso zaželeni, a dokler prispevajo k varnosti na Štajerskem, so nujni,« je še dodal.

Za Slovenijo nesprejemljivo

Da namerava Avstrija znova podaljšati nadzor na meji s Slovenijo in Madžarsko za pol leta, je včeraj napovedal Karner. To naj bi bilo nujno zaradi velikega migracijskega pritiska, saj da nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje.

Dunaj namerava po ministrovih besedah evropsko komisijo o novem podaljšanju nadzora na notranji schengenski meji obvestiti v prihodnjih dneh. Pri evropski komisiji so glede namere Avstrije poudarili, da mora biti nadzor na notranjih schengenskih mejah izreden, časovno omejen in skrajni ukrep.

Slovensko ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je odločitev Avstrije označilo za nesprejemljivo. Kot so sporočili, obžalujejo tovrstno ravnanje avstrijskih oblasti, ko bo evropska komisija prejela razloge za podaljšanje nadzora, pa se nameravajo na to ustrezno odzvati.

Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla že leta 2015 na vrhuncu begunske krize, nato pa ga vsake pol leta podaljšala za šest mesecev. Nazadnje je mejni nadzor podaljšala novembra lani, in sicer do 11. maja letos.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine