Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Je odstopil zaradi bolezni ali političnih pritiskov?

Neuradno kot razloge omenjajo pogojevanje Levice pri podpori rebalansa proračuna in to, da ni naredil še nič konkretnega.
Kmalu bo med podobami nekdanjih ministrov za zdravje na steni tudi fotografija Sama Fakina. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Kmalu bo med podobami nekdanjih ministrov za zdravje na steni tudi fotografija Sama Fakina. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
9. 3. 2019 | 06:00
5:24
Uradno se je minister za zdravje Samo Fakin poslovil zaradi slabega zdravja, neuradno pa naj bi moral oditi zaradi treh razlogov. Kot prvega se omenja, da naj bi Levica odhod ministra pogojevala s podporo rebalansu proračuna. Kot drugega in tretjega pa, da ni naredil še nič konkretnega in bi bil posledično lahka tarča naslednjih političnih »odstrelov«. Fakinova bolezen naj bi bila v teh trenutkih zato najelegantnejša rešitev za pravočasni in častni umik.

Predsednik vlade Marjan Šarec je za Delo včeraj dejal, da posameznikov, ki bi si želeli prevzeti to mesto, ni prav veliko, hkrati pa je, kot kaže, v rokavu že skrival aduta. Iz njegovega kabineta so sporočili, da bo za novega ministra predlagal Aleša Šabedra, ki zdaj dobro leto vodi ljubljanski klinični center.

Slednji je direktor UKC postal v času Cerarjeve vlade. Če bo na ministrstvu nadaljeval delo takrat vodilne Milojke Kolar Celarc ali vendarle uvedel prepotrebne spremembe, bo znano kmalu po njegovi potrditvi. Kdo bo v tem primeru prevzel vodenje kliničnega centra, še ni znano.


Breme pretežko tudi za Fakina


Fakin je sicer Šarca včeraj obvestil, da se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje prepočasi, zato odstopa z mesta ministra za zdravje. Predsedniku vlade se je zahvalil za izkazano zaupanje ter njemu in njegovi vladi zaželel veliko uspehov. Fakina smo v četrtek vprašali, ali bo vztrajal na ministrskem položaju, a se ni odzval. Nas je pa v sredo, ko smo na ministrstvo naslovili vprašanje, kako dolgo bo še odsoten zaradi bolezni, poklical in podrobneje spregovoril o svojem zdravstvenem stanju.

To se mu je po respiratornem obolenju zapletlo z novo virusno okužbo. Kljub temu je deloval optimistično. Potarnal je le nad vse hujšimi pritiski z vseh strani (zahteve zdravnikov, zdravstvene nege ...). Izrazil je upanje, da se bo v službo vrnil v ponedeljek. Bolezen mu je, kot kaže, prekrižala načrte, se pa govori tudi, da so bile zahteve, naj odide, politične.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo

 

Po Fakinu Šabeder


Za Finance je Fakin po odstopu povedal: »Spreminjanje zdravstvene politike je tako velik napor, da terja zdravega človeka, jaz pa več nisem.« Posameznikov, ki bi si želeli prevzeti to mesto, ni ravno veliko, je za Delo priznal premier Šarec. Kljub temu so rešitelja našli v Alešu Šabedru, direktorju ljubljanskega kliničnega centra, ki ga ocenjujejo kot operativnega. Da ima ta Šarčevo podporo, je bilo jasno že ob 50-letnici ljubljanske otroške kirurgije novembra lani, ko je predsednik vlade dejal: »Dokler bo tako delal, kot je delal do zdaj, bo imel moje zaupanje«.

V LMŠ so glede ugibanja o možnih novih ministrskih kandidatih dejali, da njihova strankarska izkaznica ni pogoj za zasedbo tega položaja. In očitno res ni. Šabeder je direktor UKC postal v času Cerarjeve vlade, čeprav kot pravi sam, ni član ne SMC ne LMŠ. Kdo bo, če bo potrjen, prevzel vajeti kliničnega centra, še ni znano. Šabeder je včeraj dejal, da je za prvi dan vsega preveč in da dobiva od vsepovsod veliko vprašanj. Dodal je, da je pot do potrditve še dolga. V primeru, da jo bo prestal, bo podrobneje pojasnil svojo odločitev.

In kakšno stanje zapušča Fakin. »Delo smo zastavili dobro, v prvem letu smo se osredotočili na sanacijo in zmanjševanje izgub bolnišnic ter skrajševanje prekomernih čakalnih dob; če bodo to na ministrstvu in vladi nadaljevali, bodo tudi rezultati. Dokler se ne izboljša upravljanje bolnišnic in ne zamašijo luknje, kjer denar odteka, najbrž ni prav smiselno sprejemati drugih večjih reformnih ukrepov,« je za Finance opisal odhajajoči minister, ki je bolniško nastopil 18. februarja.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Odzivi na odstop


Iz javnih zdravstvenih zavodov prihajajo izrazi obžalovanja, ker je minister za zdravje zaradi težav z zdravjem predčasno zapustil položaj. Predsednik Združenja direktorjev slovenskih bolnišnic Janez Poklukar je pozval k nadaljevanju prizadevanj za skrajševanje čakalnih dob, pripravo potrebnih zakonskih sprememb in ureditev načina financiranja zdravstva. Kot posebej pomembno je navedel spremembo zakona o upravljanju in vodenju zdravstvenih zavodov. Zdenko Čebašek Travnik, predsednico zdravniške zbornice, je Fakinov odstop presenetil.

Dejala je, da bo moral novi minister dobro poznati zdravstveni sistem in sprejeti dejstvo, da brez močne podpore zdravnikov in drugih zaposlenih v zdravstvu ne bo mogoče izvesti zdravstvene reforme niti reševati nakopičenih težav iz preteklosti. »Ob tem pa bo potrebna odkrita podpora celotne koalicije,« je še dodala.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine